Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.588
То је баш прецизна одредница, дакле Макарије би био нећак (синовац) Мехмед-паше Соколовића? То је време када Мехмед-паша још није ступио на дужност великог везира, дакле време везировања Рустем-паше Опуковића, али дефинитивно на иницијативу будућег великог везира Мехмед-паше, тада румелијског беглербега.![]()
Да, у праву си. Не сећам се добро података у вези Мустафе, мени се чинило да је он у то време био на локалној значајној позицији, оа да се иза тог паше крио Мустафа, а не Мехмед.
Уколико се ово заиста дефинитивно односи на Мехмед-пашу, онда можемо закључити да му је Макарије био нећак, а да је, у наредним столећима, прекројен у рођеног брата.
Узгред, то нам не да је одговор на питање иницијативе. Као што сам већ био нагласио, Соколовићи су можда били заинтересовани са питање кадровских решења, а иницијатива била дошла из неких других крајева.
Мислим да је неко већ био истицао како делује да је Макарије био релативни анонимус који је одједном одскочио на толико значајну позицију. Мада није као да имамо мноштво извора из тог периода да бисмо, баш, потврдили ту слику...
EDIT: Чек, чек...Мехмед-паша није у то време био више румелијски беглербег, он је то био до 1555. године.
Poslednja izmena: