Mehmed paša Sokolović

То је баш прецизна одредница, дакле Макарије би био нећак (синовац) Мехмед-паше Соколовића? То је време када Мехмед-паша још није ступио на дужност великог везира, дакле време везировања Рустем-паше Опуковића, али дефинитивно на иницијативу будућег великог везира Мехмед-паше, тада румелијског беглербега. :)

Да, у праву си. Не сећам се добро података у вези Мустафе, мени се чинило да је он у то време био на локалној значајној позицији, оа да се иза тог паше крио Мустафа, а не Мехмед.

Уколико се ово заиста дефинитивно односи на Мехмед-пашу, онда можемо закључити да му је Макарије био нећак, а да је, у наредним столећима, прекројен у рођеног брата.

Узгред, то нам не да је одговор на питање иницијативе. Као што сам већ био нагласио, Соколовићи су можда били заинтересовани са питање кадровских решења, а иницијатива била дошла из неких других крајева.
Мислим да је неко већ био истицао како делује да је Макарије био релативни анонимус који је одједном одскочио на толико значајну позицију. Мада није као да имамо мноштво извора из тог периода да бисмо, баш, потврдили ту слику...

EDIT: Чек, чек...Мехмед-паша није у то време био више румелијски беглербег, он је то био до 1555. године.

Poslednja izmena:
Нисам виђао његове потписе, али турска Енциклопедија ислама у чланку о Рустем-паши каже да је био Хрват, Бошњак, Србин или Албанац. Проверићу.

Колико видим, Рустем-пашино име на вакуфнамама стоји као Рустем-паша бин Абд ул-Мумин, Рустем-паша бин Абд ур-Рахман и као Рустем-паша бин Абд ул-Хамид. Нигде се не помиње епитет Хрват, али су ми занимљива ова различита имена његовог оца. С обзиром на то да су Мумин, Рахман и Хамид епитети Аллаха, скоро сам сигуран да ово значи да је у питању конвертит. Заправо мислим да је једини извор који тврди да је Рустем-паша био Хрват заправо Хроника Мустафе Алија Галипољца. Извори који говоре о пореклу Рустем-паше за које знам су:

ИзворГодина писањаЕтницитет Рустем- паше (на српском)Етницитет Рустем-паше (у оригиналу)Место порекла Рустем-паше
Бернардо Навађеро (млетачки баило)​
1553​
Србин​
немам при себи​
село близу Босанског сараја (=Сарајева)
Ханс Дерншвам (путописац)​
1553- 1555​
Босанац​
немам при себи​
нема података​
Николо Микијел (Млечанин који је пратио млетачког баила Антонија Барбарига )​
1558​
Босанац​
di natione della Bosna, d'ignobilissima condizione
нема података​
Мустафа Али Галипољац​
после 1592​
Хрват​
hırvadiyü’l-asl
нема података​

Као што се види, нико не помиње нити Скрадин, нити Клис, нити Макарску. Те конструкције се темеље на томе што је у тим местима Рустем-паша подизао вакуфе, али је чињеница да је Рустем-паша исто радио и у данашњој Сирији, те нема сврхе на основу тог темеља градити икакву хипотезу. Сви путописци се слажу око тога да је Рустем са братом Синаном као мали био свињар и да је доведен у девширми. Један документ сарајевског кадије, међутим помиње да је име Рустем-пашиног оца било Мустафа, а његове сестре Нефисе. Тај податак, иако не немогућ (муслимани у босанском санџаку су потпадали под девширму), је мало вероватан, због имена његовог оца. Са тим се слаже и Навађеро, који каже да му је Рустем-паша лично рекао како га је отац (padrone) дао добровољно као роба јер није могао платити џизју и он је био одведен са сандалама на ногама и затворен у палату Пера (= Галата).

Не разумем!?
Потписивао се после смрти?
Мислим да Славен хоће да каже да се Рустем-паша никада није својеручно потписао. У османској дипломатици постоји нешто што се зове пенче (pençe). У питању је потпис великог везира или другог члана Дивана, који је уз султанов монограм (tuğra) био потврда аутентичности заповести. Тренутно немам ништа везано за Рустем-пашу, али имам један други примерак, везан за Босански ејалет.

Screenshot_11.png

Rustem pasha-Opukovich je kao veliki Vezir u to doba dao dozvolu,naravno uz znanje Sultana da se odobri rad Pechke patrijarshije..nashi istorichari su to neosnovano pripisali Mehmed pashi Sokolovichu..kao chetvrtom ili petom chlanu..Divana..u Otomanskom carstvu se jako polagalo na Hijerarhiju..Chak mislim da je Slaven izbacio podatke na ovom forumu da je Srpska crkva mnogo proganjana velikim porezima i ostalim kasnije bash od strane...Mehmed Pashe..

Rustem pasha-Opukovich je kao veliki Vezir u to doba dao dozvolu,naravno uz znanje Sultana da se odobri rad Pechke patrijarshije..nashi istorichari su to neosnovano pripisali Mehmed pashi Sokolovichu..kao chetvrtom ili petom chlanu..Divana..u Otomanskom carstvu se jako polagalo na Hijerarhiju..
Нико у администрацији Османског царства није одобрио рад патријаршије, као што нико пре тога није исти ни забранио. Османска држава је имала индиферентан став према неверничким верским заједницама. Једини њен контакт са тим заједницама је био фискалне природе, па је и главна државна институција за односе са таквим заједницама била Канцеларија црквних муката (=закупа пореза).

Исто тако, званични назив српске цркве је био Српска (а не Пећка) патријаршија. Пећка патријаршија означава манастир који је седиште Српске патријаршије и назив за мукату (= закуп пореза) за који је српски патријарх плаћао порез османској држави.

На тај начин, Рустем-паша није дао дозволу да се обнови рад Пећке патријаршије (тим пре што није извесно ни да ли српска црква заиста није постојала пре патријарха Макарија), већ је створио Пећку патријаршију (мукату, не црквену организацију).

Chak mislim da je Slaven izbacio podatke na ovom forumu da je Srpska crkva mnogo proganjana velikim porezima i ostalim kasnije bash od strane...Mehmed Pashe..
Није прогањана само српска, већ хришћанска црква уопште. И није био у питању чин прогањања, већ уједначавања имовинско-правних односа црквених објеката и институција широм Османског царства, како са прописима шеријата, тако и међусобно. Идејни творац овог решења био је реис ул-ислам Ебусуд, а Мехмед-паша је то озаконио као начелник Дивана.

Back