Mehmed paša Sokolović

vučko

Ističe se
Poruka
2.199
Pročitao sam na wikipediji, da je Mehmed paša Sokolović proglašen za Velikog vezira Porte 1565 godine 28. juna, znaći na Vidovdan. Ako je to tačno, da li mislite, da je slučajno proglašen na taj dan, ili ipak ima to neke veze sa tim datumom. Inače je Mehmed (Bojica) Sokolović, najviše zaslužan za obnovu Pećke patrijaršije, koju je obnovio sa svojim bratom/rođakom Makarijem, kasnijim patrijarhom. Mehmed paša Sokolović kao dečak školovao se u manastiru Mileševa, u kome su se inače nalazile mošti Svetoga Save do 1594 godine.

Tačno.
Rodjeni brat od straca Makarija Sokolovića
Uzet kao danak u krvi i bio Veliki Vezir pod tri sultana,
Za njegovo doba Turska je bila najveća - stigla skoro do Beča.
Uradio je mnogo za pravoslavlje, pomagao naše
svetinje i, što je važnije, štitio ih je.

Možda je najvažnije što se je data Srpska Praoslavna Crkva
postala autokefalna, tj. odvojila se od, tada,
majke crkve Grčke Pravoslavne Crkve,
Najviše njegovom zaslugom.

On se vrlo obogatio prodavajući diplome (titule).

On je imao sam platu 20 dukata/dan a onda je prodavao zvanja;
- za vezira 50 dukata/godinu
- za pašu.??????????
-za agu... za bega... ka ostale ....

Od toga velikega bogatstva je pravio zadužbine.

Znači, on je uzimao od bogataša, dijeleći im titule i zvanja a ne direktno od sirotinje.
Zato ga je sirotinja raja poštovala, jer im on direktno nije uzimao već posredno... lukav neki junak.

Pročitao sam na wikipediji, da je Mehmed paša Sokolović proglašen za Velikog vezira Porte 1565 godine 28. juna, znaći na Vidovdan. Ako je to tačno, da li mislite, da je slučajno proglašen na taj dan, ili ipak ima to neke veze sa tim datumom. Inače je Mehmed (Bojica) Sokolović, najviše zaslužan za obnovu Pećke patrijaršije, koju je obnovio sa svojim bratom/rođakom Makarijem, kasnijim patrijarhom. Mehmed paša Sokolović kao dečak školovao se u manastiru Mileševa, u kome su se inače nalazile mošti Svetoga Save do 1594 godine.
За ово проглашење на Видовдан нисам знао, али за Бају Соколовића се вежу многе легенде, које немају много везе са историјом и оним што се стварно дешавало.Славен је својевремено указивао на те заблуде само не знам на којој теми.;)

ово није тачно. за обнову Пећке патријаршије заслужан је велики везир Рустем-паша Опуковић. Мехмед-паша Соколовић је спровео највећу пљачку и похару српских црква и манастира у историји. питај Славена нек ти објасни детаљно.

1565. godine je Vidovdan bio 15. juna.

12394246.jpg

Branislav Djurdjev, Prodaja "crkava i manastira" za vreme vlade Selima II, Godisnjak Istorijskog drustva BiH, IX, Sarajevo, 1957, str. 246.

ово није тачно. за обнову Пећке патријаршије заслужан је велики везир Рустем-паша Опуковић. Мехмед-паша Соколовић је спровео највећу пљачку и похару српских црква и манастира у историји. питај Славена нек ти објасни детаљно.

To znaci Hrvat je obnovio SPC, a Srbin je nju opljackajo.

To znaci Hrvat je obnovio SPC, a Srbin je nju opljackajo.

Koliko ja znam i Rustem paša je bio Srbin.
Tačno je, da je u vreme kada je bila obnovljena Pećka patrijaršija, Rustem paša bio veliki vezir, a Mehmed Sokolović "samo" vezir. Možemo reči, da sta oba dva bila najviše zaslužna za to, i naravno Sokolovićev brat ili rođak Makarije. A to za rušenje crkava, ne znam; moguče je, da je bilo i nešto iza toga u pitanju. Koliko sam čitao Mehmed paša je dosta pomagao, financijski Makariju za obnovu crkava i manastira.

Koliko ja znam i Rustem paša je bio Srbin.
Tačno je, da je u vreme kada je bila obnovljena Pećka patrijaršija, Rustem paša bio veliki vezir, a Mehmed Sokolović "samo" vezir. Možemo reči, da sta oba dva bila najviše zaslužna za to, i naravno Sokolovićev brat ili rođak Makarije. A to za rušenje crkava, ne znam; moguče je, da je bilo i nešto iza toga u pitanju. Koliko sam čitao Mehmed paša je dosta pomagao, financijski Makariju za obnovu crkava i manastira.

Ma nije zaslužan...ne samo da nije pomagao (to su potpune gluposti), već ju je i katastrofalno oštetio. Pogledaj što je Лекизан iznad postavio, a i evo ti i cijele rasprave prof. dr Aleksandra Fotića:

A ako te zanima više (više od bespotrebnog vređanja mene) informacija o čuvenoj Prodaji crkava i manastira, možeš pročitati najsvježije informacije u naučnom radu jednog od vodećih srpskih turkologa, prof. dr Aleksandra Fotića (šef Katedre za istoriju Osmanskog carstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu: КОНФИСКАЦИЈА И ПРОДАЈА МАНАСТИРА (ЦРКАВА) У ДОБА СЕЛИМА II (ПРОБЛЕМ ЦРКВЕНИХ ВАКУФА), objavljenom 1996. godine u godišnjaku Balkanološkog instituta SANU.

Čini mi se da ranije nisam postavljao, evo i dva dokumenta iz Starih srpskih zapisa i natpisa Ljubomira Stojanovića; manastirski zapisi iz onoga vremena:

sokulu.jpg

Mislim da nije potrebno pretjerano veliko znanje da bi se vidjelo što piše tu, današnjim jezikom.
Onovremeni Srbi koji su čuli ime Sokolovićevo, pamtili su ga zbog zlog glasa koje je ostavio kao najzaslužniji za konfiskaciju imovine.

To je jedan mit koji evo već par vjekova opstaje i u istorijskim činjenicama nema gotovo nikakvoga uporišta. Zapravo, postoje prema nekima i indicije da je čak Sokolović, pored naravno svog tog ekonomskog ruiniranja Srpske crkve, zapravo dobrim dijelom zaslužan i za poturčenje Podrinja...

...Onovremeni Srbi koji su čuli ime Sokolovićevo, pamtili su ga zbog zlog glasa koje je ostavio kao najzaslužniji za konfiskaciju imovine. To je jedan mit koji evo već par vjekova opstaje i u istorijskim činjenicama nema gotovo nikakvoga uporišta. Zapravo, postoje prema nekima i indicije da je čak Sokolović, pored naravno svog tog ekonomskog ruiniranja Srpske crkve, zapravo dobrim dijelom zaslužan i za poturčenje Podrinja...

Славене, хвала за корисне податке и везице :)

о ''заслугама'' Мехмед-паше Соколовића за турчење Подриња и ја сам негде читао, само не могу сад да се сетим дела..

To je jedan mit koji evo već par vjekova opstaje i u istorijskim činjenicama nema gotovo nikakvoga uporišta. Zapravo, postoje prema nekima i indicije da je čak Sokolović, pored naravno svog tog ekonomskog ruiniranja Srpske crkve, zapravo dobrim dijelom zaslužan i za poturčenje Podrinja...

Poltronska crta našeg mentaliteta. Stidimo se nekog svakodnevnog Vidoja koji je postao Mustafa i proklinjemo ga, nazivamo izdajnikom i oportunistom, a dičimo se jednim Mehmed-pašom i svesno žmurimo na sve negativno u vezi s njim zato što je bio veliki vezir i značajna ličnost u turskoj istoriji.

Ne smem da zamislim šta bi bilo da je neki Srbin došao i na turski presto i osnovao svoju vladarsku lozu. Ne bi me čudilo da bi u tom slučaju islam postao "vjera srpska i prađedovska".

Ma nije zaslužan...ne samo da nije pomagao (to su potpune gluposti), već ju je i katastrofalno oštetio. Pogledaj što je Лекизан iznad postavio, a i evo ti i cijele rasprave prof. dr Aleksandra Fotića:

Čini mi se da ranije nisam postavljao, evo i dva dokumenta iz Starih srpskih zapisa i natpisa Ljubomira Stojanovića; manastirski zapisi iz onoga vremena:

sokulu.jpg

Mislim da nije potrebno pretjerano veliko znanje da bi se vidjelo što piše tu, današnjim jezikom.
Onovremeni Srbi koji su čuli ime Sokolovićevo, pamtili su ga zbog zlog glasa koje je ostavio kao najzaslužniji za konfiskaciju imovine.

Ali kako tumačiš, da je baš Mehmed Sokolović pored Rustem paše najzaslužniji za obnovu Pećke patrijaršije, i da je njegov brat/rođak prvi patrijarh te obnovljene srpske patrijaršije. Inače hvala za informacije.

Možda je najvažnije što se je data Srpska Praoslavna Crkva
postala autokefalna, tj. odvojila se od, tada,
majke crkve Grčke Pravoslavne Crkve,
Najviše njegovom zaslugom.

Već rekosmo da je Rustem-paša tu bio najviše zaslužan, no čisto da dopunim - tada je vladalo rasulo u Srpskoj crkvi, a ona sama je bila pripojena Ohridskoj arhiepiskopiji (tu negdje između 1525. i 1532. godine), a ovime je samo ta odluka stavljena van snage i vraćeno pređašnje stanje, te Crkva dobila i po prvi put poslije dužeg vremenskog perioda poglavara (kako je Crkva bila spojena sa državom, po vizantijskim principima vjerskoga poglavara nije bilo moguće izabrati dok država nema svojega monarha; tako je 1557. godine na neki način Osmansko carstvo preuzelo ulogu srpske države...).

Ali kako tumačiš, da je baš Mehmed Sokolović pored Rustem paše najzaslužniji za obnovu Pećke patrijaršije, i da je njegov brat/rođak prvi patrijarh te obnovljene srpske patrijaršije. Inače hvala za informacije.

A gdje je ta zasluga? Iz toga što su Turci (recimo, baš lično veliki vezir Rustem-paša) tražili nekoga ko bi mogao biti poglavar obnovljene i institucionalizovane Srpske crkve, te tražili recimo rođake uglednih poturica i pronašli jednog rođaka jednoga od vezira (Sokuluova)?
Na kraju krajeva, nema ni nijedan izvor koji bi posvjedočio o tome od kojih je zapravo patrijarh Makarije; prezime 'Sokolović' je pridodato dosta kasnije, upravo radi potenciranja te veze sa Mehmed-pašom i dalje konstrukcije mita o njegovoj ulozi u Srpstvu - prvo je od Makarija načinjen brat od strica Mehmedov, a onda vremenom postade čak i rođeni brat. To ne znači da u mitu nema zrnceta istine - cijela ta priča o krvnom srodstvo se izvodi iz jednoga onovremenog izvora, iz XVI stoljeća, prema kojem je patrijarh Makarije srodnik bosanskoga sandžak-bega Mustafa-paše Sokolovića. Mustafa je, naime, Bajin/Mehmedov sinovac. E sada, to nam dakako otvara mogućnosti da pretpostavimo da je patrijarh Makarije dakako bio, preko Mustafe, u srodstvu i sa samim Mehmed-pašom - te da je vrlo moguće to bio i jedan od razloga za njegovo naimenovanje. Međutim, da li je zaista Makarije bio baš od Sokolovića, kako nije u to vrijeme bilo isticano nigdje u samoj Crkvi, i što ni sami turski izvori ne spominju ama baš nigdje? Vrlo je teško reći.

U svakom slučaju, ono što sam napisao ostaje.

најзаслужнији за дотад невиђену пљачку и отимање цркава и манастира у Румелији (европском делу Османског Царства).

Мехмед-паша Соколовић је постављен за великог везира 1565. већ наредне године умире султан Сулејман Законодавац и на престо ступа његов син Селим II (1566-1574), звани Пијаница. с обзиром да је нови султан био склонији телесним уживањима, него државним пословима- Царством је за његове владавине управљао свемоћни, лукави и бескрупулозни Мехмед-паша Соколовић, који ће као велики везир надживети Селима и биће убијен у атентату тек 1579. за владавине његовог наследника Мурата III.

према томе, Мехмед-паша Соколовић је од 1565-1579 био најмоћнији човек Османског царства. занимљиво је да се конфискација и продаја цркава и манастира (1567-1571) поклапа баш са његовом управом. нема никакве сумње да се идеја и зачела у његовој глави - лукави везир се досетио како да пљачком хришћанских поданика без превише напора напуни државну касу (и своје џепове). тако се од једног суровог пљачкаша створен мит о добротвору и заштитнику (чак обновитељу!) Српске Цркве, док је Рустем-паша потиснут у заборав.

Pogledajte prilog 278412
Branislav Djurdjev, Prodaja "crkava i manastira" za vreme vlade Selima II, Godisnjak Istorijskog drustva BiH, IX, Sarajevo, 1957, str. 246.

Sljedeci put navedi odakle si postavio fotku ili citiraj moj originalan odgovor, tonto, cak naziv i tip skenera (SHARP MX-2600N) ima da naucis napamet; izgubim volju da postavljam materijal kad vidim kako nakaradno ispadne fotka kad se ne dize direktno sa ImageShacka...

Znaci, srusio 3 srpske crkve i jednu sinagogu, te sagradio bezistan i karavan-saraj...

gump001.jpg

gump002.jpg

Andrej Andrejevic, Udeo Mehmed-pase Sokolovica u podizanju Beograda, Zbornik Filozofskog fakulteta, XI-1, Beograd, 1970.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Sljedeci put navedi odakle si postavio fotku ili citiraj moj originalan odgovor, tonto, cak naziv i tip skenera (SHARP MX-2600N) ima da naucis napamet; izgubim volju da postavljam materijal kad vidim kako nakaradno ispadne fotka kad se ne dize direktno sa ImageShacka...
Znaci, srusio 3 srpske crkve i jednu sinagogu, te sagradio bezistan i karavan-saraj...
Имам неких проблема са линковима са imageshacka па овако испада, раније се није дешавало, није ти то пало на памет, није.:think:
Мислио сам да је то Славен негде постовао на некој теми, сећам се да је управо он објашњавао заблуде везане за Мехмед - пашу па можда зато, у овом облику је остало код мене на рачунару.
Да сам знао да си то ти постовао веруј ми да не бих нигде то користио било где у расправи са било ким( не улазим у саму суштину садржаја који је свакако добар и користи теми), саможивим и надменим особама то зна да погорша стање, а свима је у интересу добро здравље посетилаца овог форума.Ћао.

Poslednja izmena:
Govorimo o različitim erama; ti misliš na početak XIX stoljeća, a ovo je pozni XVI.
I u pitanju je Gornje Podrinje.

Shvatam to... Mozda se nijesam potpuno precizno i detaljno izrazio, a i davno sam citao o tome. Mislio sam prije svega na to da je do jacanja muslimanskog stanovnistva u ist. Bosni doslo prije svega zbog protjerivanja muslimana iz Srbije (i u razlicitim vremenima iz drugije krajeva koje su Turci izgubili). Ima li ko tacniji podatak kolko je muslimana zivilo u Srbiji pred ustanak (po sjecanju, nedje sam citao cak pola stanovnistva ili skoro pola!)?

Govorimo o različitim erama; ti misliš na početak XIX stoljeća, a ovo je pozni XVI.
I u pitanju je Gornje Podrinje.

U jednom letopisu koga sam čitao (mislim da se radi o letopisu manastira Dečana ili Mileševa) piše da je manastir zadesio velika beda i pohara za vreme vladavine "Selima pijanice i bludnika" i da je mnogo naroda u tom periodu prevjerilo i priklonilo se muhamedanstvu. Imajući u vidu da su Selimu mnogo bili draži piće, žene i dečaci, ostaje nedvosmisleno da je sav taj zulum učinjen pod blagoslovom najmoćnijeg čoveka u to vreme u osmanskom carstvu- Mehmed-paše Sokolovića.

Rustem-paša Opuković nije bio hrvatskog porekla, kako to mnogi pokušavaju predstaviti već srpsko-vlaškog porekla, pravoslavne veroispovesti do danka u krvi. Bio je to beskrupulozan čovek, koji je bio u milosti Sultanije Hurrem i za koga se javno pričalo da je bio potajni dvoverac, ali je pomenuta sultanija, iz vlastitih interesa to tolerisala. Nasuprot njemu, Mehmed pasha Sokoli je bio iskren musliman, koji je više puta u životu bio u hadžiluku...O njegovim simpatijama prema dojučerašnjim sunarodnicima izlišno je govoriti..

Back