Meduza uzvraća udarac

https://www.artnews.com/art-news/news/medusa-metoo-sculpture-luciano-garbati-controversy-1234573326/

Centar Menhetna će uskoro biti dom za bronzanu meduzu visoku sedam stopa.
Skulptura pod nazivom Meduza sa glavom Perseja biće postavljena u parku
ispred Krivičnog suda okruga Njujork..

„Odabrano mesto nije slučajno, jer tamo sude slučajevima za zločine u vezi sa nasiljem nad ženama.
A ova skulptura je postala simbol pravde za mnoge žene."
-L.Garbati

Najava da će skulptura biti postavljena preko puta suda naišla je na žestoku debatu na internetu,
jer su mnogi hvalili simbol pravde, dok su drugi dovodili u pitanje aspekte njenog stvaranja i njenog izgleda.
Bilo je čak i traženja objašnjenja zašto je muškom umetniku data takva platforma-i da se bavi takvom temom.
mnogi su tvrdili da je mitologija iskrivljena -
"Posejdonova glava treba da bude pored Meduze, a ne Persejeva"

1641323743302.png

Svetu se nikada neće moći ugoditi....

Skulptura Meduze je vec postavljena ispred zgrade suda u New Yorku jos pre godinu dana, ali nece dugo biti na tom mestu. Inace su je vandali vec nekoliko puta ostetili, da je renoviranje kostalo na hiljade dolara. Kada je postavljena 2020-te godine, stampa kao i mnogi na socijalnim platformama, a ponajvise feministkinje, su slavili postavljanje ove figure kao trijumf "metoo" pokreta. Sa druge strane mnogi prominentni likovni kriticari nisu bili odusevljeni njegovom statuom. Nazvali su je primerom veoma lose umetnosti. Drugi su prikazali Garbatija kao umetnika bez originalnosti. Iako premestanje statue u New York ima karakter podsecanja na borbu protiv seksualnog nasilja prema zenama, mnogi su javno prozvali Garbatija da objasni zasto njegova Meduza ima lepo i izvajano zensko telo? Da li samo lepe i zgodne zene imaju pravo na pravdu ako iskuse seksualnu nepravdu? Zasto je njegova Meduza lepo obrijana izmedju nogu kao Barbi lutka? Zasto nije imao hrabrosti da je izvaja sa pubicnim dlakama? Uostalom, zar ne bi trebala imati male zmije umesto pubicnih dlaka?.... I svim ovim pitanjima su pokrenuli raspravu sta njegova Meduza zapravo predstavlja? Sta je Garbati hteo da predstavi? Da nadmasi Chellinia i njegovo delo u Firenci? Njegov, kontra pristup Chellinievom delu nije nista novo. Pikaso je davno pre Garbatija to vec uradio. Da li je Garbati samo iskoristio trenutak i na jeftin nacin sakupio malo slave?
Mnogi se slazu da je Garbati sa svojom Meduzom pao u pokusaju da podigne svest na visi nivo, da ukaze ili da na bilo koji nacin pomogne u sprecavanju zlostavljanja zena. Mozda je to i razlog zasto ce Meduza biti uklonjena iz New Yorka.....vec ovog proleca.

Od 2018 se pričalo (pisalo ) o tom postavljanju statue..
Za te komentare u vezi izgleda Meduze , Garbati je rekao da su dovoljno u umetnosti
(pa i u književnosti ..)meduzu prikazivali ružnom , zlom , jednostavno -negativcem i monstrumom..
Zbog toga je on želeo da je prikaže potpuno drugačije ..

Mislim da nije u pitanju neko takmičenje , nije on želeo da bude bolji od Čelinija ,
Čak mu se divio i poštovao ga -bio je to odgovor na Čelinijevu statuu.
Promenio je priču ...
Da,meni Čelinijeva skulptura Perseja sa glavom Meduze nije nešto što bi me oduševilo.
Mislim da mi se ova Garbatijeva verzija i njegovo viđenje -više sviđa.

Back