Meditacija

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.715
Mozda zvuci glupo, ali ja ne znam sta je meditacija. :)
Mislim,znam u teoriji,ali kako se u praksi meditira?
Sjecam se,jednom kad sam isla na neki aerobik ili tako nesto,kaze zena koja nas je trenirala,sad cemo pet minuta da se opustimo i meditiramo.
I sad mi svi sjeli na pod,zatvorili oci i kao meditiramo.Ja prvo ne mogu da drzim oci zatvorene,moram proviriti :),drugo ne mogu da ne mislim ni o cemu,hiljadu stvari mi navire u glavu...i jos trece,kad zena rece, sad se koncentrisite da osjetite lijevi bubreg. :lol:
E,tu sam se upitala je li normalna. :)) Kakav crni bubreg,kako da osjetim?
Znam da postoje oni kojekakvi Indijci i ostali koji dostignu nirvanu i slicno,ali da li je ta meditacija mit ili stvarno postoji? :)

Ne znam, ja nmg da se skoncentrisem pa ni ne praktikujem
Jedni kazu to je stanje bez misli, drugi to je stanje protoka misli ili da to moze biti bilo sta kad se fikusiras.
Recimo meditacija u pokretu, tai chi ili mozda kad uzmes da crtas pa odes u neku vasionu stotu, izgubis se u vremenu i dimenzijama, ne vidis ni ne cujes nikog, a oni tebe da
Uglavnom ne znam, nisam vise u tom fazonu

Mozda zvuci glupo, ali ja ne znam sta je meditacija. :)
Mislim,znam u teoriji,ali kako se u praksi meditira?
Sjecam se,jednom kad sam isla na neki aerobik ili tako nesto,kaze zena koja nas je trenirala,sad cemo pet minuta da se opustimo i meditiramo.
I sad mi svi sjeli na pod,zatvorili oci i kao meditiramo.Ja prvo ne mogu da drzim oci zatvorene,moram proviriti :),drugo ne mogu da ne mislim ni o cemu,hiljadu stvari mi navire u glavu...i jos trece,kad zena rece, sad se koncentrisite da osjetite lijevi bubreg. :lol:
E,tu sam se upitala je li normalna. :)) Kakav crni bubreg,kako da osjetim?
Znam da postoje oni kojekakvi Indijci i ostali koji dostignu nirvanu i slicno,ali da li je ta meditacija mit ili stvarno postoji? :)
Meditacija se uci. :) Postoje razne tehnike opustanja uma i tela, a obicno je fokus na...prihvatanju.
Kao pocetnik ne mozes odmah doci do stadijuma gde odjednom ne mislis nista. Trik je da pustis mislima da se roje i da ih posmatras sa strane, bez otpora. Vremenom te misli postaju tise, jer nemaju svrhu u datom trenutku.
Uravnotezeno disanje, posmatranje sopstvenih misica, iznutra - iz uma, i svesno im saljes poruku da se opuste.
Pokusaj sa opustanjem misica lica, posebno vilice. Koncentrisi se kako sada drzis vilicu, obicno je ljudi drze cvrsto i...koncentrisi se i opusti misice lica.
Na licu se najlakse primeti razlika.
Jesi li uspela? :)

Meditacija se uci. :) Postoje razne tehnike opustanja uma i tela, a obicno je fokus na...prihvatanju.
Kao pocetnik ne mozes odmah doci do stadijuma gde odjednom ne mislis nista. Trik je da pustis mislima da se roje i da ih posmatras sa strane, bez otpora. Vremenom te misli postaju tise, jer nemaju svrhu u datom trenutku.
Uravnotezeno disanje, posmatranje sopstvenih misica, iznutra - iz uma, i svesno im saljes poruku da se opuste.
Pokusaj sa opustanjem misica lica, posebno vilice. Koncentrisi se kako sada drzis vilicu, obicno je ljudi drze cvrsto i...koncentrisi se i opusti misice lica.
Na licu se najlakse primeti razlika.
Jesi li uspela? :)
Nisam jos probala. :) Ali davno sam primijetila da mi je vilica stegnuta uvijek i da to nije dobro.To je neki grc,sigurno ima veze sa napetoscu ili stresom.

Udubim se u nesto,ali kako da se udubim u nista? :))
Meni nije teško da se udubim u to ''ništa'', ali nisam postala fan meditacije. Pročitala sam dosta knjiga u vezi sa jogom i meditacijom jer sam ih dobila u nasleđe, pa kao ''Šteta da se baci.'', ali više od nečega što sam sa 15-16 godina otkrila mi ne treba.
Neki hacks and tricks iz te prakse su dobri da svoj karakter osnažiš, da imaš bolju sposobnost da se koncentrišeš na bitno a nebitno da potpuno ignorišeš, ali sad da to ikome treba da postane stil i način života... ne znam baš.
Brčnula sam malo noge u toj vodi i batalila sasvim intuitivno, ni zbog čega posebno, ali mi ne nedostaje.

Meni je uspelo da se skoncentrisem na bitno i nebitno, sto napisa @Indigo3 .
Ignorisem stvari koje bi me poremetile, naucila sam da "ne cujem" ono sto mi ne odgovara.

Mogu da se opustim potpuno i da na tren zaboravim na sve, cak nema ni misli , no to nije meditacija.

Zivim po nekoj svojoj intiuciji, vodi me osecaj.

Kad neko prica nesto sto mi ne prija ili je pun negativne energije u sebi samo ponavljam(e, zabole me:lol:)
Jednostavno, prigrlila sam SVOJ zivot,

Kako znas da nije? Mozda nije za tebe.
U jednoj od vrsta (posto ima vise vrsta - tehnika meditacije) upravo to jeste meditacija
Mozda za mene nije, ali mi prija.
Mislim da nije zato sto vrlo kratko traje. Mogu da se opustim totalno od noznih prstiju do misica lica i tada nista ne osecam.
Ne znam, ne razumem se toliko da bih napisala neki adekvatan odgovor. Ne razumem se u meditaciju, samo ono sto sam citala i gledala.
Ja samo odavno radim na tome da sam opustena, smirena. Zadovoljna sam onim sto sam postigla.

Poslednja izmena:
Mozda za mene nije, ali mi prija.
Prija ti upravo zato sto to stanje jeste meditacija... (i sigurno imas blagodeti od toga)
iako vrlo kratko traje nemoj da se obeshrabrujes - vezbanjem se postize napredak i u duzini trajanja tog pozeljnog stanja (*praznina* bez misli).
Naravno - bolje bi savladala tehniku ako bi dobila instrukcije uzivo - od ucitelja nego samo *citanjem i gledanjem*.
Ali, bolje ista (to sto si samouka postigla) nego nista (kao 99% ljudi koji i ne misle o takvim stvarima a kamoli da praktikuju to sto ti sprovodis).

ps. Kad sam gore napisao ono *Mozda nije za tebe* hteo sam da kazem *Mozda ti mislis (pogresno) da to nije meditacija ali upravo jeste (za svakog pa i za tebe)*

Poslednja izmena:
Док трчим ухватим ритам, и корака и дисања и понављам у себи неку своју матру која дође као молитва.
То је моја медитација. И улива ми сигурност, наду, испразним се негативном а напуним позитивном енергијом.
Мислим да свако треба свом карактеру да прилагоди те тренутке спокоја, посвећености себи.
Не верујем у гуруе и учитеље у том смислу а поготово не када се ради о култури која нам није блиска, уз коју нисмо одрастали, која нам није преношена. Става сам да свако треба да се држи свога.
Но, како ко воли...

Back