MEDICINSKI FAKULTET-u sta sam upala???

Uhhh...
Prvo, ne zelim da se ni sa kim ovde nabedjujem koji je fakultet tezi. Jednostavno nekome leze neke stvari, nekome leze neke druge stvari. Svaki fakultet je tezak, da nije tako svi bi zavrsavali fax... Uzaludno je i raspravljati koja je nauka u 21. veku vaznija. O tome koliko je koristi covek imao od medicinske nauke nekada i sad bismo mogli raspravljati do u nedogled. Isto tako bi se moglo do u nedogled raspravljati o tome koliko je koristi covecanstvo imalo i od drugih nauka. Hocu da kazem da su sve nauke neizmerno za vazne ljude.
E sad bih se osvrnuo na neke stavove koji su ovde izneti a koji nisu istiniti ili na maliciozan nacin govore o medicini :).
Raspucin nije bio doktor. Cinjenica da medicina nije imala lek za neke bolesti pre 200 godina (kao sto ni danas nema za neke), nikako ne umanjuje njen znacaj i takva poredjenja su neumesna. No, verujem da je 2good4cyber bio podjednako izritiran pricama medicinara koji velicaju svoju nauku, kao sto sam i ja bio iziritiran kad sam video Raspucina i pominjanje razno-raznih bolesti u cilju umanjivanja znacaja medicine, tako da smo kvit :).
@Forma_Ideale
Nije tacno da se na medicini samo streba. Daleko od toga. Covek nije masina i ne mozes reci to je bubreg on izgleda tako i radi tako i nikako drugacije. Nije tacno da se ne trazi talenat (estetski hirurzi moraju imati mnoooogo talenta i osecaja za ono sto rade). Nije tacno da medicina ne zahteva nikakve vestine (anesteziolog, recimo, mora da ima itekako mnogo vestine kada treba iglom da pogodi nerv koji se nalazi 5-10 cm ispod koze, ili recimo kada provlaci kateter kroz arteriju u nozi sve do srca...). Nije tacno da se ne trazi sposobnost. Lekar mora biti vrlo sposoban kada mu u ordinaciju na dan udje 40 i vise pacijenata, svaki sa nekom svojom boljkom, a onda on mora da za par minuta analizira nalaze laboratorije i prepise lek. Cak nije ni tacno da je sve jasno i nacrtano u anatomiji (koja zaista jeste bubacki ispit). Koliko samo varijacija moze postojati u anatomskom polozaju slepog creva ili zucnih puteva ili koronarnih arterija ili raznih krvnih sudova, postoji nekoliko citavih misica koje neki ljudi imaju, a neki ne. Bazicni ispiti na medicini traze dosta bubanja, ali posao lekara je itekako kreativan i zahteva mnogo smisla za apstraktno razmisljanje. Zasto? Zato sto ti ne mozes svakog svog pacijenta u ordinaciji rasporiti i pogledati sta tu nije u redu. Na psihologiji se izucava fiziologija. I bas me cudi da mislis tako o medicinskim naukama. To znaci da je i fiziologija bubacki ispit, da je tu sve jasno, nacrtano, da ne moras biti sposoban da bi je polozio, da je sve do detalja objasnjeno i da tu nema o cemu da se raspravlja... Ako zaista tako mislis i o fiziologiji (kao "delu" medicine), onda si se vrlo povrsno bavila se njome...

Medicinari sveta, ujedinite se! 8) :)
Pozzz

Jeste, iritirana sam. (Promasio si rod, zensko, dakle. :) )
Nisam rekla da je Rasputin doktor (kad sam to rekla?!), vec da je medicina do skora bila nemocna, pa se pribegavalo cak i nadrilekarima. Moj komentar je bio objasnjenje tvojoj koleginici da je ekonomija ljudima bila bliza (mozda ne neophodnija za bioloski opstanak, ali bliza) nego medicina, jer jos kada su ljudi umirali od kijavice-znali su da vrednost jedne robe zamene drugom, procenjuju, stvore novac, prodaju... Tako da nijedan student ne sme i ne moze, nema pravo da govori o tezini drugog fakulteta, narocito ako nikada nije bio upoznat sa materijom (materija ciju cast ja zastupam uci se samo u srednjoj ekonomskoj i na fakultetu).
Svako treba da sedne, gleda samo sebe i uchi, a ne da procenjuje koliko je sta tesko i zaviruje u tudje dvoriste. Ali vlada opste misljenje da je 50% medicine oslikano na slikama, u praksi, na osnovu iskustva..., te moram da se slozim sa Forma Ideale, iako mozda nekome nije omiljeni clan ovog foruma. Inace, na osnovu jednog istrazivanja o poznatim ljudima, najvisi koeficijent inteligencije imaju filozofi. A koliko je nemoguce zavrsiti medicinu govori primer decka kojeg poznajem i koji studira medicinu u Nishu, koji svakog vikenda ide kod svojih roditelja (u istom selu u kom zivi i moja baba) gde okopava kukuruz, chisti shtale, seje, zhanje..., vrati se u Nish, uchi i daje godinu za godinom. Sad je treca godina.
Komsinica stan ispod mene sad se vratila kod kuce i radi u gradskom dispanzeru. Zаvrsila medicinu u roku, a verovali ili ne bila vrlo dobra u medicinskoj. Tako da-nemojte da se plashite brucoshi, nije bas tako uuuzasnooo teeeshkoooo... Opet-nekome je nesto lakse, nesto tezhe...
Gledajte vi vashu nauku i ne prosudjujte o nepoznatoj materiji... A gde bas o pravu, jbt, stubu svake drzave ("Nastanak drzave uslovljava nastanak prava i obrnuto"...)
Prichajte o SVOJOJ nauci i uchite.

Izvini sto te proglasih za muskarca :). Kijavica je i dan danas bolest koja se ne leci. Veorvala ili ne :). Medicina ni danas nema nacin da se izbori sa nekim bolestima, ali se velicina medicinske nauke ogleda u saznanjima koja su omogucila da se covek izbori sa velikim brojem bolesti (i pre 200 godina ta saznanja su bila velika)... To sto jos uvek nije pronadjen lek za neke bolesti, nikako ne moze biti cinjenica koja bi trebalo da baci senku na vrednost medicine (i danas i pre 200 godina).
Slike (razne vrste atlasa) u medicini imaju znacaj za izucavanje raznih bolesti, ali je problematika izucavanja anatomije i patologije mnogo kompleksnija, no, da ne zalazimo sada u neke detalje. Veruj mi da nije jednostavno.
Evo pokusacu da ti prikazem nas problem kroz tvoj posao (kroz moje skromno poznavanje knjigovodstva) :)... KEPU knjiga u knjigovodstvu popunjava se po sablonu i to nije tesko razumeti. Ali recimo da si ti inspektor koji treba da otkrije da li je sve tu u redu. Nije dovoljno samo da znas kako se KEPU knjiga popunjava, moras da znas i odakle dolaze podaci koji se u nju upisuju, moras znati na koji nacin je moguce zloupotrebiti neke od proknjizenih stavki, pa da i tu malo zaviris. Slozices se da nije dovoljno poznavati princip popunjavanja nekog obrasca da bi znao da li firma posluje legalno ili ne.

U svakom slucaju, podrzavam tvoj stav da se ne treba mesati u stvari za koje nisi strucan.
I voleo bih da se ova nasa rasprava privede kraju, jer zaista mislim da ima gomila lepsih stvari o kojima bismo mogli raspravljati... Recimo... Sta radis sutra uvece? :)

Kalimer0:
1)Evo pokusacu da ti prikazem nas problem kroz tvoj posao (kroz moje skromno poznavanje knjigovodstva) :)... KEPU knjiga u knjigovodstvu popunjava se po sablonu i to nije tesko razumeti. Ali recimo da si ti inspektor koji treba da otkrije da li je sve tu u redu. Nije dovoljno samo da znas kako se KEPU knjiga popunjava, moras da znas i odakle dolaze podaci koji se u nju upisuju, moras znati na koji nacin je moguce zloupotrebiti neke od proknjizenih stavki, pa da i tu malo zaviris. Slozices se da nije dovoljno poznavati princip popunjavanja nekog obrasca da bi znao da li firma posluje legalno ili ne.

2)Sta radis sutra uvece? :)

1) :shock:
Ladno ima smisla to shto si napisao! :)
Moram da napomenem da se samo tehnicari bave knjigovodstvom :), raditi za shalterom i voditi knjige je ipak posao ekonomskog tehnicara! To svako od nas ko zavrshi ekonomsku moze da radi, tek posle faxa postajesh "baja" ;)

2) :razz:

Hrabro, ljudi, budite svoji... Vracam se nazad svom svetu brojki... 8-) Mission accomplished :lol:

mimi_mimi:
Pa dragi moji,
posto sam od ove godine vasa koleginica red bi bio da mi razresite jednu misteriju,a to je zar je medicina stvarno toliko strebanje?Jednostavno jako malo ljudi iz moje okoline je upisalo medicinu (i svi su nevidjeni streberi) kad spomenem sta sam upisala gledaju me kao da sam pala sa Marsa,stvano,strasno....u stilu sta ti to treba u zivotu,ti nisi normalna,nisi svesna u sta se upustas....ZASTO???
Pa, koleginice, dobrodosla! :) Ti znas najbolje sta ti je potrebno u zivotu.. so, ne slusaj te price... Meni je bilo samo par prvih dana zastrasujuce... Prvi susret sa klavikulom.. ucih je sedam dana :) Prvo predavanje iz anatomije sa dvadeset pojmova koje treba da zapamtim... delovalo neizvodivo. No, kako prolazi vreme uvidjas da si sve preuvelicao i da zapravo sve to nije tesko. I obavezno pripremaj vezbe iz anatomije.. tako ce ti biti mnogo lakse.. Volela bih da je meni neko to posavetovao, ne bih uckala anatomiju ceo raspust :D I one price o bilion sati strebanja daleko su od istine... Ma, videces sve sama :)

Back