Медицинске сестре тражене у целој Европи

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Ево лепих вести за медицинске сестре. На овом списку видимо да се медицинске сестре налазе на првом месту дефицитарних занимања у убедљивој већини земаља Европе и притом не мислим само на ЕУ него и на земље које су знатно развијеније и имају много веће плате од ЕУ као што су Норвешка и Швајцарска. Ево списка дефицитарних занимања широм Европе:

AUSTRIJA

Medicinske sestre (hirurgija, psihijatrija, pedijatrija), inženjeri (grejanje, ventilacija, elektrika, građevina), IT sektor

BELGIJA

Medicinske sestre (gerijatrija, palijativna nega, hitna pomoć), fizioterapeuti, IT sektor, građevinski sektor, kuvari

BUGARSKA

IT sektor, medicinari

ČEŠKA

IT sektor, građevinski tehničari i inženjeri

DANSKA

Medicinske sestre, lekari, stomatolozi, knjigovođe, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri, IT sektor (developeri, programeri, analitičari), psiholozi

ESTONIJA

Medicinske sestre, lekari, IT sektor

FINSKA

Medicinske sestre, lekari, stomatolozi, farmaceuti, fizioterapeuti, psiholozi, knjigovođe

FRANCUSKA

Inženjeri mašinstva i elektronike, IT sektor (developeri, programeri, analitičari), knjigovođe

GRČKA

Knjigovođe

IRSKA

Medicinske sestre, lekari, radiolozi, stomatolozi, knjigovođe, hemijski inženjeri, elektroinženjeri, IT sektor

ITALIJA

Kuvari, medicinske sestre

LETONIJA

Medicinske sestre (gerontologija), vozači, IT sektor, električari

LITVANIJA

Medicinske sestre, lekari, IT sektor

MAĐARSKA

Medicinske sestre, lekari, mašinski i elektroinženjeri, hemijski inženjeri

HOLANDIJA

Medicinske sestre (gerijatrija, palijativna nega, hitna pomoć), fizioterapeuti, IT sektor, građevinski sektor, kuvari

NORVEŠKA

Medicinske sestre, lekari, stomatolozi, farmaceuti, radiolozi, knjigovođe, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri. inženjeri rudarstva, inženjeri hemije, IT sektor, psiholozi, kuvari

NEMAČKA

Medicinske sestre (gerijatrija), lekari (nedostaje ih 5.000), inženjeri (autoindustrija, elektroinženjeri), IT sektor

POLJSKA

Električari, IT sektor

PORTUGAL

IT sektor, lekari

RUMUNIJA

IT sektor, medicinari

SLOVAČKA

Medicinske sestre, lekari, električari, IT sektor, građevina

SLOVENIJA

Medicinske sestre, lekari, mašinci, električari, IT sektor, farmaceuti

ŠPANIJA

Mašinski inženjeri

ŠVEDSKA

Medicinske sestre, lekari, stomatolozi, farmaceuti, knjigovođe, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri, IT sektor, psiholozi, mašinci

ŠVAJCARSKA

Medicinske sestre, lekari, mašinci, elektičari, građevinski inženjeri i tehničari

VELIKA BRITANIJA

Medicinske sestre (neonatologija, instrumentarke, psihijatrija), lekari (ginekolozi, pedijatri, hematolozi, forenzički psihijatri), IT sektor, inženjeri hemije i rudarstva, kuvari, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri, IT sektor, radiolozi, mašinci.

http://vesti.krstarica.com/ekonomija/ovo-su-najtrazeniji-poslovi-u-eu/

Дакле, можете да бирате земљу у којој ћете радити с тим што наравно постоје одређени услови које морате да испуните а то су обично знање језика, папири, дозволе, ауторизација дипломе...

..nikad necu prezaliti sto nisam zavrsila medicinsku skolu, em sam jako volela to, volim i dan danas, em sam i 14 godina
znala da sa tim zanimanjem mogu da radim bilo gde u svetu..samo nisam mogla da ubedim roditelje...al svi koji jesu
srecno im bilo...
...istina znam mnogo njih koji nece da idu odavde, sede na birou bez posla, sa medicinskom skolom, sto nikad necu razumeti
o cemu se tu radi...ako nemas posao ovde, a pritom i da ga nadjes nikad neces biti placen kao preko..sta cekaju ti ljudi cemu
se nadaju...:confused:

..nikad necu prezaliti sto nisam zavrsila medicinsku skolu, em sam jako volela to, volim i dan danas, em sam i 14 godina
znala da sa tim zanimanjem mogu da radim bilo gde u svetu..samo nisam mogla da ubedim roditelje...al svi koji jesu
srecno im bilo...
...istina znam mnogo njih koji nece da idu odavde, sede na birou bez posla, sa medicinskom skolom, sto nikad necu razumeti
o cemu se tu radi...ako nemas posao ovde, a pritom i da ga nadjes nikad neces biti placen kao preko..sta cekaju ti ljudi cemu
se nadaju...:confused:

Pa neki ljudi prosto nisu u stanju da nacine takav korak, nisu spremni na toliku promenu ili se plase kako bi sve moglo da prodje. A s druge strane, valjda se i dalje uzalud nadaju da je kod nas moguca neka promena.

Pa neki ljudi prosto nisu u stanju da nacine takav korak, nisu spremni na toliku promenu ili se plase kako bi sve moglo da prodje. A s druge strane, valjda se i dalje uzalud nadaju da je kod nas moguca neka promena.

..svasta...
..a spremni su da sede na birou i cekaju a im mame i tate kupe patike ili cak deci knjige?
...nije mi jasno sta tu ima da prodje ili ne prodje u krajnjem slucaju ako se na snadju uvek mogu
da se vrate, ovu sirotinju im svejedno niko uzeti nece..za to se niko ne otima...
...ja se nosim mislju da u ovim goidnama podjem do nekih ambasada i raspitam se sta je potrebno za
negu starih lica, pa da pokusam...izgubiti nemam sta..a mozda i upsem...
...mladi ljudi treba da su pokretniji, a i preduzimljiviji jer je mladost sama po sebi takva, ili se i to promenilo...:confused:

Nadam se da ces se sloziti da nismo svi isti i da to sto tebi ili meni deluje logicno, nekom drugom deluje potpuno nelogicno. Recimo, meni je cudno sto sam jedan od retkih koji se ozbiljno priprema da ide odavde po zavrsetku fakulteta, dok vecina mojih kolega valjda ocekuje da ce neko iznenada da zaposli sve ove lekare sa biroa. Ali, nemamo svi iste prioritete i to treba postovati.

Medicinske sestre se uglavnom traze za rad u starackim domovima sto nije bas posao zivota, ne zato sto je tezak nego zato sto je jako lose placen.
Vidim da su nabrojane u tekstu i instrumentarke, ali je valjda jasno da niko nece primiti u operacionu salu neke med.sestre koje cak i jezik jedva
nabadaju.

U Nemackoj zaista nedostaju lekari jer nemacki lekari idu u Svajcarsku, Norvesku, Veliku Britaniju jer su tamo plate vece barem 30-40%.
Najtrazeniji su lekari opste prakse za rad u nekim relativno nenaseljenim krajevima ( mada toga u Nemackoj i nema), ali je to za lekara
jako zahvalan posao, a ako covek voli svoj poziv onda ga i ispunjava jer mnogo njih ide dnevno i stotinu koilometara
( ne na konju;)) u sela gde nema lekara. Meni bi to bilo zanimljivo nekoliko godina, a onda i tako ipak mozes da imas svoju
praksu i da zivis malo drugacije.

...moje misljenje je da treba probati, ne boli nista,a moze da bude isplativo i korisno...sedenje na birou i cekanje nekog boljeg sutra nije nikom donelo dobro, jer evo vec
20 godina smo u cabru iz koga cemo se tesko ili nikako i nikad izvuci...na zalost...
...ma sta da se radi bolje je nego nista, drugo stice se i neka praksa i znanje, a valjda sad bar u danasnje vreme malo ko ne zna bar osnovu engleskog jezika (ja ne znam
ali ja sam iz onog veka i tad se ucio ruski:evil:), a da mi sad neko ponudi posao tamo negde ja bih se potrudila i za maximum 3 meseca savladala bar ono osnovmo potrebno..
...sve ovo pisem upravo zbog vas mladih, a i malo manje mladih, pokrenite se ljudi...cemu sedenje u jednom mestu godinama ako perspektive i posla nema...ne kaze se
uzalud "trbuhom za kruhom":ok:

Uvek moze prekvalifikacija u med. tehnicara :) Onda put Norge ili Nemacke, utaban put :)

..ne bih rekla bas...kako bih ja kao ekonomski tehnicar mogla da se prekvalifikujem u medicinskog...to mogu samo neki iz
nekih srodnih skola...

- - - - - - - - - -

Uvek moze prekvalifikacija u med. tehnicara :) Onda put Norge ili Nemacke, utaban put :)

..ne bih rekla bas...kako bih ja kao ekonomski tehnicar mogla da se prekvalifikujem u medicinskog...to mogu samo neki iz
nekih srodnih skola...

Back