Max Leiva,apstraktni skulptor

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.540

Max Leiva, 1966 | Abstract Figurative sculptor​

Max Leiva Tutt'Art@ (22).jpg

Gvatemalski umetnik koji je diplomirao na Nacionalnoj školi lepih umetnosti u zemlji, svoje radno vreme provodi između svoje matične zemlje i Meksika. Umetnik koji putuje po svetu, koji je proveo vreme na Univerzitetu Silpakorn na Tajlandu pod UNESCO-ovom stipendijom, navodi da Gvatemali nedostaje dovoljno livačkih objekata potrebnih za obavljanje njegovog posla.

Max Leiva Tutt'Art@ (4).jpg

Nakon preliminarnih skiciranja na papiru, male studije njegovih radova se prave od plastelina, keramičke gline ili gipsa, dok se metalni okviri koriste za olakšavanje procesa pravljenja
silikonskih kalupa. Patiniranje i završna obrada se zatim završavaju u Leivinoj gvatemalskoj
radionici.

Max Leiva Tutt'Art@ (65) (1).jpg

Rad Maksa Leive se uglavnom fokusira na figuru. Njegov stil potvrđuju njegove priče širom sveta,
od Švajcarske do Bangkoka, gde je živeo dve godine. Ovo životno iskustvo omogućava Leivi da obuhvati široko vizuelno polje u konvergentnim svetskim kulturama. Od Maja do evropske i
američke avangardne umetnosti, rečnik njegovog rada integriše spajanje porodica, plemena
i kultura.
Njegov umetnički put materijalizuje se u figurativnom ili apstraktnom*, tvrdeći ne samo svoje
korene iz kulture Maja u Centralnoj Americi, već i svoja iskustva putovanja svetom.

Max Leiva Tutt'Art@ (2).jpg

Umetnik kaže: „Volim to što radim i ne razmišljam mnogo o razlozima koji su me doveli da
budem vajar ili kuda to može da vodi. Zahtevi umetnosti nisu opipljivi, ne pripadaju svetu
Zbog toga verujem da je to stalni čin prkosa, koji na sreću pruža slobodu. Želim da ljudi bolje upoznaju moj rad. Želim da odvoje vreme da ga više posmatraju. Nameravam da ovo bude meditativna vežba. Želim da povedem gledaoca na putovanje razumevanja i osećanja mog dela.
Iako neke skulpture pozivaju na više kontemplacije od drugih".

Max Leiva Tutt'Art@ (19).jpg

Leiva je veoma cenjen umetnik sa delima predstavljenim u kolekcijama Museo de Arte Latinoamericano - MOLAA, Los Anđeles, Kalifornija, SAD, Museo San Huan del Obispo,
La Antigva Gvatemala, Gvatemala Museo Olímpico, Lozana, Švajcarska. Maks Leiva je
trenutno predstavljen na samostalnoj muzejskoj izložbi u Museo de Arte Moderno de El Salvador.

Max Leiva Tutt'Art@ (9).jpg

Max Leiva

U stvari, izbegavao je praksu kad god je mogao. Kada je njegov kurs zahtevao da posveti neko vreme vajarstvu, nedostatak interesovanja za to ga je skoro koštao diplome. Maks je želeo da to skloni s puta, pa je otišao u biblioteku da potraži reference i naišao na crtež Leonarda da Vinčija čoveka koji vrišti, najverovatnije jedan od delova sa davno izgubljene slike italijanskog umetnika
„ Bitka kod Angijarija"

Poslednja izmena:
Max Leiva Tutt'Art@ (7).jpg

Max Leiva
Odmah je bio opčinjen, a ovo otkriće se pokazalo kao prekretnica za Maksa, označivši njegov prvi pohod u skulpturu. „Ono što sam video kao običnu potrebu na kraju me je ubedilo da je moj poziv zaista vajarstvo“, kaže on. „Teško je to osećanje preneti rečima... neka vrsta sigurnosti koja me je pratila u najtežim trenucima i pomogla mi da nastavim ovim putem i da uobličim tu strast."

e5fc9f57509ba25a28e8ac28763ad350Maks Leiva.jpg

Njegov otac je bio zubar, a njegova kancelarija je bila ispunjena plastelinom i voskom za zubne modele, a Maks bi provodio sate koristeći ovo da stvori likove koje je zamišljao u svojoj glavi. Ali uprkos ovim čudnim naletima kreativnosti, umetnost nikada nije bila nešto čemu je pridavao veliki značaj - odrastajući u Gvatemali na nju se nije gledalo kao na održiv put u karijeri i to ga je vodilo
u brojnim pravcima pre nego što ga je konačno vratilo.

https://wepresent.wetransfer.com/

Back