maturski

Урош

Obećava
Poruka
59
Daklem...izabrao sam temu za maturski koja glasi "Kozaci na Balkanu u Drugom svetskom ratu" pa bih molio da mi preporučite literaturu ili neke izvore na internetu...Hvala!

Ja ne znam da li se o njima ima što pročitati osim šturih podataka...
Mislim da su to dve Kozačke divizije koje su bile pod komandom Nemačkog Generala Fon Panvica.
A poznati su i neki zločini upereni protiv Hrvatskog civilnog stanovništva,probaću da saznam više pa pišem ovde.

Како стојиш са руским?

На руском, иначе, има подоста литературе. Мислим да су две најбоље књиге: ''Козаци. Између Хитлера и Стаљина'' од П. Крикунова и ''Жртве Јалте'' од Николаја Толстоја ( оригинал је на енглеском, али мислим да ћеш га тешко наћи. На руском га има на нету)

Sa ruskim veoma slabo odnosno nikako. Hvala, potrazicu na netu, a ako nema na engleskom onda cu da angazujem prevodilacki tim (babu i dedu :) )

jedno pitanje (verovatno glupo)...da li su Vlasovci (ROA) ustvari kozaci?

Sa ruskim veoma slabo odnosno nikako. Hvala, potrazicu na netu, a ako nema na engleskom onda cu da angazujem prevodilacki tim (babu i dedu :) )

jedno pitanje (verovatno glupo)...da li su Vlasovci (ROA) ustvari kozaci?

Питање није гупо.

Нису.Kозаци који су били у саставу формација Трећег рајха нису били у саставу РОА-е. У нацистичкој Немачкој развијена је теорија о готском пореклу козака, што их је издвајало од осталих Руса.
Тек се на Прашком конгресу 14. новембра 1944. покушало обједињавање свих квислиншких формација ( па и РОА-е и козачких формација) у оквиру К.О.Н.Р.-а (Комитет Освобождения Народов России) под руководством генерала Власова.

Back