Maturski ispit,skolstvo,ministar...kud idemo?

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Da li ste gledali sinocnu emisiju Upitnik?

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1506132/Upitnik.html

Pitam se zasto sve ove godine nastavni kadar cuti i nikad nije organizovao strajk za poboljsanje skolskog sistema,koji se menja kako koji pripadnik neke stranke uskoci u ministarsku fotelju prosvete?Sinoc u emisiji jedina gosca rece bukvalno da su roditelji krivi jer se ne zanimaju za skolstvo!:dash: Bolonja nas je dokusurila i istancovasmo s njom doktore nauka sa nepunih 24god bez dana radnog staza.Poznajem curu koja jedva zavrsi osnovnu i srednju,al samo sto nije doktorirala na privatnom fakultetu.Djaci prvaci isfrustrirani tempom koji namece uciteljica te se pitam je l ce moje prvace vec naredne godine upisati fakultet!Uglavnom,uzas,svi cute a mi postajemo zatupljena nacija sa velikim diplomama!

Pitam se zasto sve ove godine nastavni kadar cuti i nikad nije organizovao strajk za poboljsanje skolskog sistema,koji se menja kako koji pripadnik neke stranke uskoci u ministarsku fotelju prosvete?Sinoc u emisiji jedina gosca rece bukvalno da su roditelji krivi jer se ne zanimaju za skolstvo!:dash: Bolonja nas je dokusurila i istancovasmo s njom doktore nauka sa nepunih 24god bez dana radnog staza.Poznajem curu koja jedva zavrsi osnovnu i srednju,al samo sto nije doktorirala na privatnom fakultetu.Djaci prvaci isfrustrirani tempom koji namece uciteljica te se pitam je l ce moje prvace vec naredne godine upisati fakultet!Uglavnom,uzas,svi cute a mi postajemo zatupljena nacija sa velikim diplomama!

Izvini ali lupaš.

Kako je to Bolonja oštetila čuveni SFRJ školski sistem ?
Ponajviše jer Bolonja nikada nije ni uvedena kako je zamišljena nego na burazerski način a baš ne vidim ni šta ima pohvalno da se kaže na račun "uzornog" SFRJ školstva?

Verovatno misliš na najduže studije u Evropi i diplomce čije je pameti vrhunac proizvodnja najgoreg auta na planeti, pravnici koji ne znaju ništa nego da prepisuju zakone iz inostranstva, arhitekte koji "dizajniraju" kuće a x a sa krovom na dve vode, filolozi koji ne znaju ni srpski ( kako bi pa znali kad u celoj Evropi, jedino srpski filolozi nisu objavili jednojezični rečnik ?), časni doktori čuveni po džepovima sa unutrašnje strane, profesori koji nakon hvatanja u korupciji bivaju unapređeni u službi, profesore Beogradskog univerziteta koji "stručne radove" objavljuju plaćajući 300e humorističkom magazinu iz komšiluka...?

Jesam li nešto zaboravio ? :)

Izvini ali lupaš.

Kako je to Bolonja oštetila čuveni SFRJ školski sistem ?
Ponajviše jer Bolonja nikada nije ni uvedena kako je zamišljena nego na burazerski način a baš ne vidim ni šta ima pohvalno da se kaže na račun "uzornog" SFRJ školstva?

Verovatno misliš na najduže studije u Evropi i diplomce čije je pameti vrhunac proizvodnja najgoreg auta na planeti, pravnici koji ne znaju ništa nego da prepisuju zakone iz inostranstva, arhitekte koji "dizajniraju" kuće a x a sa krovom na dve vode, filolozi koji ne znaju ni srpski ( kako bi pa znali kad u celoj Evropi, jedino srpski filolozi nisu objavili jednojezični rečnik ?), časni doktori čuveni po džepovima sa unutrašnje strane, profesori koji nakon hvatanja u korupciji bivaju unapređeni u službi, profesore Beogradskog univerziteta koji "stručne radove" objavljuju plaćajući 300e humorističkom magazinu iz komšiluka...?

Jesam li nešto zaboravio ? :)
Bez zelje da branim skolski sistem bivse YU,mislim da smo sa Bolonjom otisli u drugu krajnost,tj dobijamo instant intelektualce koji za svoje 24 godine i doktorskom titulom sem zutih magazina nisu procitali ni polovinu nekog knjizevnog dela.A zamolila bih te,da u razgovoru ne koristis bolonjski instant recnik,tipa-lupas,jer nemam zelju da se preganjam stobom.
Tema je o skolstvu danas i sutra i koliko su djaci do sad promenom raznih ministara izgubili u svom obrazovanju.Ministar tvrdi da EU zahteva da uvedemo maturski ispit,sto je po meni apsurd,jer isti nemaju sve clanice zajednice.U Upitniku gosti tvrdise kako je novi maturski ustvari test za nastavnike,onako preko dece.Takodje tokom celog skolovanja djaci bubaju silne info,a na testu ce se traziti logicko razmisljanje.Ko se to igra sa nasom buducnoscu,mi sami ili neko treci?

Gledala sam emisiju, mada na preskok... Malo mi je pun kufer toga jer sam 4 godine svog zivota posvetila prosveti u zemlji Srbiji i na svu srecu to je iza mene.

Ono sto je problematicno u celoj prici, a sto je Kanarinka spomenula jeste cinjenica da su programi reporduktivnog karaktera, a da sada najednom se od nasih ucenika trazi funkcionalno znanje. Nece da moze. Logika se razvija, ona ne nastaja sama od sebe na kraju osmog razreda osnovne skole. Programi su u belom svetu drugaciji nego kod nas i deca se uce na razlicit nacin ucenja nego nasa (znam slucajeve iz prve ruke iz raznih zemalja Evrope, od osnovnog skolstva do fakulteta). Skole su nam neopremljene, nastavnici nemaju potrebna sredstva i tako dalje...

I ako je osnovno skolstvo obavezno, zasto onda postoji matura kao dokaz da ga je neko zavrsio?

Gledala sam emisiju, mada na preskok... Malo mi je pun kufer toga jer sam 4 godine svog zivota posvetila prosveti u zemlji Srbiji i na svu srecu to je iza mene.

Ono sto je problematicno u celoj prici, a sto je Kanarinka spomenula jeste cinjenica da su programi reporduktivnog karaktera, a da sada najednom se od nasih ucenika trazi funkcionalno znanje.

Hvala ,jasno.
To je klasična bolest SFRJ školstva od koje boluje i ova nazovi Srbija.

A onda se još javljaju ljudi koji se kunu u enciklopedijsku pamet starijih generacija iako su posledice te "pameti" vidljive svuda oko nas. Generecije nekreativnih ljudi a sa diplomama, nesposobnih za ikakvo originalno i stvaralačko razmišljanje i akciju.

Kada se priča o Oksfordu i Kembridžu, stvara se asocijacija o nekom pojedincu vrhunskih manira i inteligentnog pogleda i nećete pogrešiti ( ja znam jednog i sećam se kakav je bio pre odlaska na Oks.) , jer Oksford je i obrazovna i vaspitna institucija a diplomci naših univerziteta su veoma "šareni". Neki deluju kao da školu nisu ni videli, neki deluju kao prodavac sa trafike a retki produhovljeno i intelektualno napredni.

Samo ovo zadnje nije pozitivna posledica školovanja kao što je slučaj sa izbiljnim univerzitetima na Zapadu, nego stvar individue i onog što mu priroda dala.
A zadatak kvalitetnih univerziteta jeste da naprave nešto kvalitetno i od onih koje priroda nije na taj način obdarila.

Ono sto je problematicno u celoj prici, a sto je Kanarinka spomenula jeste cinjenica da su programi reporduktivnog karaktera, a da sada najednom se od nasih ucenika trazi funkcionalno znanje. Nece da moze. Logika se razvija, ona ne nastaja sama od sebe na kraju osmog razreda osnovne skole. Programi su u belom svetu drugaciji nego kod nas i deca se uce na razlicit nacin ucenja nego nasa (znam slucajeve iz prve ruke iz raznih zemalja Evrope, od osnovnog skolstva do fakulteta). Skole su nam neopremljene, nastavnici nemaju potrebna sredstva i tako dalje...

I ako je osnovno skolstvo obavezno, zasto onda postoji matura kao dokaz da ga je neko zavrsio?
Lepo si to primetila,ako je nesto obavezno cemu pored ocenjivanja dokaz znanja?Najbolje da onda djaci nemaju ocene,vec da ih na kraju ispitaju sta su naucili.

Meni je ovako postavljena matura u redu. Stoji da moje dete neće polagati ni ove, ni sledećih godina, ali verujem da je ovo ozbiljno poboljšanje u odnosu na sve dosadašnje oblike testiranja, zato što će, ako ništa drugo, dati prednost darovitoj deci koja umeju da razmišljaju. Što se tiče funkcionalnog razmišljanja ono je potrebno za sam život, a ne samo za školovanje i razvija se i mimo škole, zar ne?

Meni je ovako postavljena matura u redu. Stoji da moje dete neće polagati ni ove, ni sledećih godina, ali verujem da je ovo ozbiljno poboljšanje u odnosu na sve dosadašnje oblike testiranja, zato što će, ako ništa drugo, dati prednost darovitoj deci koja umeju da razmišljaju. Što se tiče funkcionalnog razmišljanja ono je potrebno za sam život, a ne samo za školovanje i razvija se i mimo škole, zar ne?

Bila sam dezurna na nekoj maturi pre neku godinu iz matematike. Zadatak je bio da se izracuna koliko paketa polocica treba da bi se poplocala terasa tih i tih dimenzija. Pored dimenzija terase date su i dimenzije plocice i koliko plocica staje u paket.
Da li mislite da su ucenici znali odakle da krenu? Ispostavilo se da je bio najtezi od 20 zadataka, a prosta logika u pitanju. Najprostiji moguci funkcionalni zadatak koji se moze primeniti u stvarnom zivotu.

Bila sam dezurna na nekoj maturi pre neku godinu iz matematike. Zadatak je bio da se izracuna koliko paketa polocica treba da bi se poplocala terasa tih i tih dimenzija. Pored dimenzija terase date su i dimenzije plocice i koliko plocica staje u paket.
Da li mislite da su ucenici znali odakle da krenu? Ispostavilo se da je bio najtezi od 20 zadataka, a prosta logika u pitanju. Najprostiji moguci funkcionalni zadatak koji se moze primeniti u stvarnom zivotu.
Izvini, zvuci kao zadatak za peti razred, ne kao nešto što bi mučilo osmaka. Ni malo ne sumnjam da je to istina, zato se zdušno zalažem za drugačiju maturu.

Izvini, zvuci kao zadatak za peti razred, ne kao nešto što bi mučilo osmaka. Ni malo ne sumnjam da je to istina, zato se zdušno zalažem za drugačiju maturu.

Nije stvar u maturi nego u obrazovnom sistemu.

Problem je što poslednih 70 godina imamo "bubalački" sistem ( ili kako to Triniti stručnije naziva - reproduktivni sistem) od kojeg vajde nema.
Takav sistem ne proizvodi vešte zanatlije ni kreativne intelektualce osim ako ih priroda nije obdarila pragmatičnim razmišljanjem i smislom za akciju.

Dobro školstvo treba od prosečnih da napravi približne tom idealu a to nije slučaj ni danas ni u SFRJ školstvu.

Poboljsanje je neophodno u samom skolskom sistemu a ne na ispitu.Ja imam djaka prvaka,i ako ja sa njom ne radim ne bi mogla nista postici,a dete je normalno.Uciteljicin pristup je takav da im saspe toliko radnji odjednom,da se dete pogubi.Djak u prvom razredu ima OSAM knjiga iz srpskog jezika,pa da je i vunderkind,pogubila bi se sama.Kada sam ja bila üpprvi razred moja mama nije imala potrebe da ista samnom kod kuce radi,cak i pored toga sto srpski nisam bas najbolje znala jer sam rodjena i do polaska u skolu boravila u inostranstvu.Dakle,bez ikakvog stresa sam sa uciteljicom savladala tadasnji plan i program,tj naucila sam da pisem,cita i racunam,tj isto ono sti danasnji prvaci cine.
Naravno da je znanje koje je i funkcionalno neophodno za zivot,ali problem je upravo u tome sto im skola ne pruza takvo znanje a ipak ga zahteva.Samo se buba,a nabubano se brzo zaboravi.
Moja srednja cera inace 7. osnovne,uvek je slusajuci predavanja pola lekcije naucila.Sada ima problem sa istorijom i geografijom,jer nastavnice"predaju"po nejkom americkom sistemu,tj za svaku lekciju odredi ekipu od tri djaka koji spreme predavanje i pano na hameru,sobzirom da ne mogu da odrade na fleski jer su im skolski racunari puni virusa,te i nisu u funkciji.Prvo me bace na trosak da kupujem hamer,pa da stampam slike,kao da sam u obavizi da posedujem stampac.Onda deca "predaju"lekciju a nastavnica oceni njihov rad,a da sama predavala nije.E pa nije isto kad neko ko ima dvojku predaje,pa nek ima i 5 iz tog predmeta,ipak ima samo 13 i nije skolovana za predavaca.Uglavnom,lekcije iz geografije i istorije ja kod kuce detetu pojasnim,tako da se pitam za koj moj doticne primaju platu!
I jos nesto,osnovna skola je obavezna,ako neko nece dalje da se skoluje zasto se maltretira da polaze maturski?Je l to znaci da nece moci ni kao radnik gradske cistoce da radi jer nema osnovnu?

- - - - - - - - - -

Problem je što poslednih 70 godina imamo "bubalački" sistem ( ili kako to Triniti stručnije naziva - reproduktivni sistem) od kojeg vajde nema.
Takav sistem ne proizvodi vešte zanatlije ni kreativne intelektualce osim ako ih priroda nije obdarila pragmatičnim razmišljanjem i smislom za akciju.

Dobro školstvo treba od prosečnih da napravi približne tom idealu a to nije slučaj ni danas ni u SFRJ školstvu.

Sa ovim se slazem.

i takav sistem koji pljuješ je zapadu omogućio da dobije na tacni na hiljade vrhunskih stručnjaka u svim oblastima a ne potroši ni dolar za njihovo obrazovanje

Back