Matičnjak - divlji -

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.078
Da, divno miriše. Ima citrusnu notu, zovu ga i Limunova trava.

Mešavina matičnjaka sa kantarionom i divljom nanom je dobitna anti-stres kombinacija.
Matičnjak, Melissa officinalis , robusna je zeljasta trajnica koja se uzgaja zbog svog aromatičnog lišća, koje se može koristiti u desertima i za pripremu revitalizirajućeg biljnog čaja. U ljetnim mjesecima proizvodi male bijele cvjetove koji su hit među pčelama. Upotrijebite malu šaku svježih listova, zatim ih namočite i procijedite kako biste napravili čaj koji se može uživati vruć ili leden.

Poput mente, posebno je bujna biljka, pa ju je najbolje smjestiti na povišenu gredicu ili posudu gdje se ne može previše širiti.

IMG_20250702_125639.jpg

Za najbolje rezultate, uzgajajte Melissa officinalis u vlažnom, dobro dreniranom tlu na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni. Orezujte nakon cvatnje kako biste potaknuli svježi rast i spriječili stvaranje sjemenki.

Vrlo korisna biljka u srpskom narodu, kao sredstvo za umirenje, protiv naduvenosti trbuha, ili da se njegovo etarsko ulje utrlja spolja protiv reume i neuralgije... može i kao antihistaminik - protiv uboda komaraca... protiv migrena, nekih bolesti srca (psihovegetativnih),... i odličan je protiv virusa Herpesa.
Veoma tražen u parfimeriji

ja sam u maju nabrao za 2 godine maticnjaka. srecom raste kao korov, ne mogu ga se otarasiti.
pre nekoliko godina su kopali za vodovod i prolazilo je kroz deo na ulici gde imam maticnjak.i kada su zatrpavali razvukli su korenje po celoj ulici, pa sada u liniji ima maticnjaka do coska :lol:

Back