Maticne knjige iz Bosne i Hercegovine

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ако су ти преци били део официрског кадра, у Војном архиву можеш добити на увид њихове персоналне картоне, у којима се од времена Краљевине СХС поред разних других података о личности често налази и фотографија. Мало су на гурање, али упорни пролазе.
Nazalost ne znam sta su bili, jedan je bio u kraljevoj gardi kakav oni čin nose ne znam. Druga dvojica mislim da su bili obični vojnici. :)

Ottomani nisu poznavali prezimena ..

No vidi se kako je pravo obrade zemlje prelazilo u vlasništvo islamiziranih
Uglavnom je tako s katastrom. Upiše se ime onoga ko koristi zemlju i čiji je sin tj. prethodni korisnik (logika je stečeno pravo korišćenja i obaveze iz toga prema turskoj državi).

Medjitim, ako bi seljani rekli prezime umesto imena dešavalo bi se da se to popisivač upiše. Tako nalazimo prezimena poput Dragić ili Bioković...

Meni je nepoznanica jesu li popovi u crkvenim knjigama upisivali prezimena. Znamo da za neke velikaše da jesu, ali za niže slojeve...

Na mletačkoj i austrougarskoj strani praktikuje se negde od 16 veka upis prezimena za niže slojeve. Pa će tako svaki naš prebeg na tu stranu uglavnom dobiti (novo) prezime.

Poslednja izmena:

Back