Maticne knjige iz Bosne i Hercegovine

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam imena i prezimena i datume smrti moje čukunbabe i čukundede u Bosni kod Maglaja, umrli su 1921. i 1945. e sad, interesuje me gde bih mogao da nadjem datume njihovog rođenkja i imena njihovih roditelja - a to su verovatno matične knjige. U crkvi sumnjam da tako nesto postoji pošto je paljena i rušena ko zna koliko puta..Na netu sigurno negde postoji..

za

Za hrvatsku znam, al za Bosnu..Nit imamo svestenika u selu tj nije iz naseg sela i to ko zn kad dolazi u crkvu, a drzavni arhiv ne znam gde je

Иако сам одговорио на другој теми... Ово је случај кад идеш редом по црквеној хијерархији. Ако неко село нема своју парохију, тражи се којој другој парохији припада. У тој парохији се чувају и црквене матичне књиге, као домовни протоколи, који су у најмању руку једнако вредни. То су иначе детаљни пописи домаћинстава неке парохије. За време Краљевине Југославије водиле су их све верске заједнице. У Босни и Херцеговини могу се наћи матичне књиге најчешће од краја 19. века, или ређе од средине 19. века, док су домовни протоколи углавном с прелаза из 19. у 20. век. Очигледно је да се доласком аустроугарске власти у БиХ и на том пољу мало више реда увело.

Poslednja izmena:
Čuo sam da u Sarajevu ima katastarski arhiv za celu Jugoslaviju. Kanim se da nekako pronadjem ono sto su komunisti oteli pa posle poklonili drugima .
Могуће да су се из неког разлога дупликати за целу земљу поред Београда чували и у Сарајеву, а можда су их имали сви главни градови република Бивше Југославије. Додуше, питање је да ли је то катастарски архив СФР Југославије или Краљевине Југославије? Мада, корисније би било сазнати где се налазе пописи власника земље из аустријског катастра. На картама су уписани бројеви парцела, али било би интересантно сазнати где се чувају књиге с именима власника. Морају негде постојати. А тај катастар је израђен у периоду од 1878-1888. године.

Zar je moguće da Turci nisu vršili popise po Bosni za vreme svoje 500godisnje vladavine? Sto se tice toga i 3 pradede su mi sluzile vojsku u kraljevini Jugoslaviji (jedan je bio u kraljevoj gardi) i ne mogu da nadjem nikakve podatke o tome, a to je bio pre manje od 100 godina..Mislio sam da potrazim u vojnom arhivu u Beogradu.

Могуће да су се из неког разлога дупликати за целу земљу поред Београда чували и у Сарајеву, а можда су их имали сви главни градови република Бивше Југославије. Додуше, питање је да ли је то катастарски архив СФР Југославије или Краљевине Југославије? Мада, корисније би било сазнати где се налазе пописи власника земље из аустријског катастра. На картама су уписани бројеви парцела, али било би интересантно сазнати где се чувају књиге с именима власника. Морају негде постојати. А тај катастар је израђен у периоду од 1878-1888. године.
Neko mi je prićao da je glavni katastarski arhiv kraljevine Jugoslavije u Sarajevu .
I ako hoces da nadjes neku dedovinu ili ko je šta prisvojio tvoje da se ide u taj arhiv .
Na primer imam tapiju u Obrenovcu od pre 120 godina , a tad nije bilo katastarskih parcela, kako sad pronaći ko je to preuzeo a to je sad centar.

Ottomani nisu poznavali prezimena ..

No vidi se kako je pravo obrade zemlje prelazilo u vlasništvo islamiziranih
Kako to mislis, zar pravo obrade zemljista nisu imali svi?
Nasao sam na familysearch sajtu neke pravoslavne knjige sto se tice Bosne, ali ja ne mogu da se snadjem necitko je pisana svaka strana..To su popisi za vreme okupacije Bosne od strane Austrije.

Nasao sam na familysearch sajtu neke pravoslavne knjige sto se tice Bosne, ali ja ne mogu da se snadjem necitko je pisana svaka strana..To su popisi za vreme okupacije Bosne od strane Austrije.

Vlasnik sve zemlje , osvojene , bio je Sultan

Vidi se da se radi o baštinama , tj naslednom pravu ..

Мораш да се потрудиш и да прочиташ и нечитки рукопис ако желиш нешто да сазнаш. Имај на уму да је и нечитко велико наспрам немања ничега. :)

Zar je moguće da Turci nisu vršili popise po Bosni za vreme svoje 500godisnje vladavine? Sto se tice toga i 3 pradede su mi sluzile vojsku u kraljevini Jugoslaviji (jedan je bio u kraljevoj gardi) i ne mogu da nadjem nikakve podatke o tome, a to je bio pre manje od 100 godina..Mislio sam da potrazim u vojnom arhivu u Beogradu.
Ако су ти преци били део официрског кадра, у Војном архиву можеш добити на увид њихове персоналне картоне, у којима се од времена Краљевине СХС поред разних других података о личности често налази и фотографија. Мало су на гурање, али упорни пролазе.

Back