Maticna ploca

Gruja99

Početnik
Poruka
35
imam problem sa kompom kada stisnem dugme za paljenje maticna ploca zasvetli i pokrenu se svi ventilatori, pokrene se mis i tastatura ali odjedamput krene da se sam pali gasi ali bez slike na monitoru. Ispitao sam ram, graficku, hdd, i sve to radi. U cemu bi mogo da bude problem? U pitanju je maticna ploca GIGABYTE GA EP35 DS3 :dash:

najcesci kvarovi kod maticnih ploca

Najčešći kvarovi:
Laptop se pali, ali crna sliku na ekranu.
Laptop se pali, ali daje neke tačkice na ekranu.
Laptop se ne pali (mrtav).
Laptop nece da napuni bateriju.
Laptop radi na bateriji, ali neće na punjaču.
Laptop radi, ali se posle određenog vremena gasi ili resetuje.
Laptop se upali, ali pišti 2 – 3 – 7 – 8 – bipova.
Kada laptop stavite na punjač, malo zasvetli lampica za punjenje i ugasi se, a laptop je i dalje mrtav.

imam problem sa kompom kada stisnem dugme za paljenje maticna ploca zasvetli i pokrenu se svi ventilatori, pokrene se mis i tastatura ali odjedamput krene da se sam pali gasi ali bez slike na monitoru. Ispitao sam ram, graficku, hdd, i sve to radi. U cemu bi mogo da bude problem? U pitanju je maticna ploca GIGABYTE GA EP35 DS3 :dash:
:hahaha::hahaha::hahaha:

Ниси знао да ту треба исправан ОС? :hahaha1:

Zašto ne treba popravljati matičnu ploču posle 48 sati?
Matična ploča koja je došla u dodir sa nekom tečnošću, a prošlo je više od 48 sati ili 2 dana, se sa elektroničke strane smatra nepopravljivom. Kada voda dođe u dodir sa bakrom, od koga su napravljeni svi vodovi na matičnoj ploči, dolazi do hemijskog procesa i na bakru se formira oksid zelene boje koji pravi kratke spojeve i izaziva kvarove. Taj proces traje oko 48 sati i ukoliko se ne sanira šteta i napravi zaštita, on se samo povećava i konstantno raste. Jedno čišćenje matične ploče je dosta zahtevnije od same popravke matične ploče. Kod popravke matične ploče možete da zaboravite neki kvar i matična ploča neće raditi. Ukoliko kod čišćenja zaboravite neki deo da očistite matična ploča će raditi. Međutim , posle nekoliko dana će se verovatno pokvariti, jer će oksid da napravi štetu na matičnoj ploči.

Cena čišćenja po Beogradu se kreće između 6000 dinara i 8000 dinara, zavisno od oštećenja na ploči.Treba uzeti u obzir da samo 1L hemijskog rastvora elektro-razređivača i hidrogena košta oko 5000 dinara, plus gel-sprej za lakiranje. Servisi koji ovu uslugu izvrše za manje od 5000 dinara nisu izvršili čišćenje kako bi trebalo i budite sigurni da kroz određeno vreme laptop neće raditi kako treba. Servis matične ploče je stručan posao i poverite ga iskusnom serviseru

sestra je nabavila komp a muci je sledece

kad hoce da ga ugasi iz win skoro sve stane i ugasi se ali vent na procesoru nastavi da radi

ako hoce da ga ugasi pritiskom na dugne isto se desava

primetio sam da kad hoces da ga slipujes onda se sve pogasi

pa sam joj dugmetu na kucistu dao funkciju sleep dugmeta

sta bi mu moglo faliti

ACPI podesavanja u biosu ima 2 mogucnosti i sa obe se isto ponasa

sestra je nabavila komp a muci je sledece

kad hoce da ga ugasi iz win skoro sve stane i ugasi se ali vent na procesoru nastavi da radi

ako hoce da ga ugasi pritiskom na dugne isto se desava

primetio sam da kad hoces da ga slipujes onda se sve pogasi

pa sam joj dugmetu na kucistu dao funkciju sleep dugmeta

sta bi mu moglo faliti

ACPI podesavanja u biosu ima 2 mogucnosti i sa obe se isto ponasa
Dobro gasenje kompa je samo na start dugme u OS-u,sve ostalo je nasilno i skodljivo.

Kad se uradi sistem komp gasi iz prve ali posle nekoliko meseci moram da cekam koji mu je vrag?
Nakupi se programa vise i kada komp obradi te podatke,Nekada ne instaliramo nesto ispravno,ili probamo vise puta preko instalacije istog.Onda se komp nadje u rasulu sta pre uraditi.Uvek treba proveriti da li je nesto deinstalirano,pre nego sto probamo ponovo da instaliramo,pa iako ej to isti program.To se uradi vise puta i eto problema pri gasenju kompa treba da se ceka.Hoce tako da pravi probleme i ako hocemo da ugasimo,a on poceo neki apdejt,a mi nismo primetili da to traje.I onda isto dugo traje gasenje.Vecinom smo uzrocnici mi sami zato i dolazi do tog problema.

Nakupi se programa vise i kada komp obradi te podatke,Nekada ne instaliramo nesto ispravno,ili probamo vise puta preko instalacije istog.Onda se komp nadje u rasulu sta pre uraditi.Uvek treba proveriti da li je nesto deinstalirano,pre nego sto probamo ponovo da instaliramo,pa iako ej to isti program.To se uradi vise puta i eto problema pri gasenju kompa treba da se ceka.Hoce tako da pravi probleme i ako hocemo da ugasimo,a on poceo neki apdejt,a mi nismo primetili da to traje.I onda isto dugo traje gasenje.Vecinom smo uzrocnici mi sami zato i dolazi do tog problema.

Mislio sam da dovucem sa interneta neki dodatak da se brze gasi ali sam odustao posto mi je drugar rekao da to nije najbolje resenje.Jolemisa hvala na edukaciji.

Back