Matična ploča za Intel i3 - 6100

spoun_woo

Početnik
Poruka
12
Odlučio sam da napokon kupim novi PC nakon 6 i kusur godina

Izbor je pao na i3 - 6100. Slabije se razumijem u matične ploče pa me interesuje koja je preporuka za matičnu ploču za ovaj model Intelovog procesa a da se može kombinovati sa grafičkom RX 460 2GB.

pored procesa hoću i DDR4 - 8GB
1TB
grafička RX 460 2 GB
integrisana zvučna

e sad nigdje u ponudi nisam pronašao ove specifikacije. Stalno mi uglavljuju nVidia GTX 750Ti koja je slabija grafika od RX 460 2 GB (bar tako neka testiranja na netu pokazuju u nekih igrica podosta, a u nekih približno, al opet RX 460 bolji)

mislio sam za procesor možda i5- 4460, ali on je skuplji a jači za oko 5%... ne više (opet neka youtube testiranja po FPS-u u igricama)
i3 konfiguracija bi trebala koštatiti za oko 100€ manje nego konfiguracija za i5. Po meni se ne isplati bacati pare na 5% jači procesor, koji je čak i 1.5 godinu stariji nego i3.

koliko sam shvatio razlika je još i u DDR ramima (i5 ide DDR3, a na i3 6100 DDR4, - preporuka je za i3 DDR4, jer se po nekoj statistici mnogo kvare procesri sa DDR3)

(meni nije problem da se pred društvom "pohvalim" kako sam u aprilu 2017. kupio i3, a ne neki i5 ili "očekivani" i7, nisam neki "gejmer", a i3 6100 će mi sasvim korektno da posluži... bar je takva moja procjena)

A šta će ti DDR4 kada već uzimaš sve slabo?! Nema beneficije tu neke, samo ćeš ljosnuti više novca za nešto što ti NAJMANJE treba.

i3 novije generacije ti je kao i5 starije generacije, ali zavisi o kojim tačno pričamo.

- - - - - -

Ja bih na tvom mestu sačekao Ryzen procesore da im padne cena, kao i novije generacije. Evo, RX 480 je bio 50.000 pre mesec dana, sada jedva 30.000 din. Ako si nestrpljiv, onda kupi i stavi neku matičnu B.

Čisto da ti kažem, i3 su možda malčice brži u igrama zbog jačeg rada pojedinačnog jezgra, ali novije igre se više prave tako da koriste više jezgara, pogotovo u DX12 varijanti.

Ako voliš da pustiš YouTube snimak, pa neku pesmu dok igraš, pa da otvoriš nešto deseto u pozadini itd, onda nemoj da kupuješ i3. Kupi Ryzen.

Poslednja izmena:
Kakvih kvarova?! To jedino ako koristiš Shitlov Skylake.

Matičnu MB (typo je bio), neku osnovnu, čisto da ti završi posao jer očigledno nećeš ništa da klokuješ, kuler manje-više ti neće biti potreban baš .

To ti je fin low end PC za današnje vreme.

Ja bih realno dao do 15.000 din na matičnu (bez PDV-a) jer volim da imam puno RAM-a kao i da imam relativno bolji dizajn same matične. AMD-ove su malo skuplje od intelovih, tako da možeš naći dobru MB matičnu do 7k dinara.

Recimo Asus H-110 (imaš razne varijante sa jednim PCI za GPU ili dva-tri, ti biraj kako ti odgovara).

https://www.asus.com/rs/Motherboards/H110-PLUS/

http://www.winwin.rs/maticna-ploca-...pcie-ddr4-sata3-glan-7-1-usb-3-0-6769625.html

- - - - -

Edit : Evo, savršena kupovina, Asus H110M-A

http://www.duocom.rs/en/proizvod/opis/41587

Trenutno : 8.650,00 din.

- - - - -

RAM : 2 x CMV4GX4M1A2133C15 (Garancija 60 meseci)

- - - - -

Poslednja izmena:
Mene razocarao AMD u zadnjih 5 godina.....ploce su im shit....sve redom....Abit je cutljiv, uvek i bio, ali ostali su daleko od onog po cemu je AMD usao u svet PC a to je pouzdana ploca i jeftin procesor...
Sad su im ploce shit, a procesori im i nisu nesto.....a nisu ni jeftini .....opet jeftiniji od intela...
Za glatko, a to traze moje musterije, AMD ga je izgleda izduvao....Intel je u kontinuitetu 5 godina gladak...

Mene su razočarali Nvidia i Intel jer su motali jedno te isto ti 5+ godina iako su se nakupili novca za bolje investicije. Umesto da se oni potrude i da ubace novac u mašinu kod IBM-a za kreiranje novih tehnoloških mogućnosti, čekaju da to učine Microsoft i Sony.

A ovi to namerno neće jer im se više isplati da se drndaju sa konzolama.

Na taj način, a bez obzira na cenu, PC propada na neki poslednji pijedestal kada su video-igre u pitanju.

Ove godine je AMD stavio kočnice na sumanutu potrošnju i, hteli-ne hteli, multicore ulazi lagano kao izbor.

Problem je ponovo Microsoft koji izbacuje DirectX k'o neku ekskluzivnu ženturaču zbog koje moraš da promeniš mesto stanovanja, grad, državu itd...

Drugi problem je u Developerima koji su lenji i ne prave igre tako da funkcionišu kvalitetno uz multicore, već samo uz clock boost, što je doprinelo tome da performance per single core bude bolja opcija za gaming nego li multi-core. Dodati na to i Nvidia proseravanje sa ekskluzivnim hairworks i još štošta što je unazadilo AMD karte za jedno 15-40frames po igri. AMD ne igra tako prljavu igru, za sve svoje tehnologije koristi open source.

Intel je za sve to vreme samo izmislio novi socket. Realno.

Izbor je pao na i3 - 6100. Slabije se razumijem u matične ploče pa me interesuje koja je preporuka za matičnu ploču za ovaj model Intelovog procesa a da se može kombinovati sa grafičkom RX 460 2GB.

1TB
grafička RX 460 2 GB
integrisana zvučna

e sad nigdje u ponudi nisam pronašao ove specifikacije. Stalno mi uglavljuju nVidia GTX 750Ti koja je slabija grafika od RX 460 2 GB (bar tako neka testiranja na netu pokazuju u nekih igrica podosta, a u nekih približno, al opet RX 460 bolji)

mislio sam za procesor možda i5- 4460, ali on je skuplji a jači za oko 5%... ne više (opet neka youtube testiranja po FPS-u u igricama)
i3 konfiguracija bi trebala koštatiti za oko 100€ manje nego konfiguracija za i5. Po meni se ne isplati bacati pare na 5% jači procesor, koji je čak i 1.5 godinu stariji nego i3.

koliko sam shvatio razlika je još i u DDR ramima (i5 ide DDR3, a na i3 6100 DDR4, - preporuka je za i3 DDR4, jer se po nekoj statistici mnogo kvare procesri sa DDR3)

(meni nije problem da se pred društvom "pohvalim" kako sam u aprilu 2017. kupio i3, a ne neki i5 ili "očekivani" i7, nisam neki "gejmer", a i3 6100 će mi sasvim korektno da posluži... bar je takva moja procjena)
koji ti je stari pc. svakako je vreme da se predje na amd. amd je beast sada

A šta će ti DDR4 kada već uzimaš sve slabo?! Nema beneficije tu neke, samo ćeš ljosnuti više novca za nešto što ti NAJMANJE treba.

i3 novije generacije ti je kao i5 starije generacije, ali zavisi o kojim tačno pričamo.

- - - - - -

Ja bih na tvom mestu sačekao Ryzen procesore da im padne cena, kao i novije generacije. Evo, RX 480 je bio 50.000 pre mesec dana, sada jedva 30.000 din. Ako si nestrpljiv, onda kupi i stavi neku matičnu B.

Čisto da ti kažem, i3 su možda malčice brži u igrama zbog jačeg rada pojedinačnog jezgra, ali novije igre se više prave tako da koriste više jezgara, pogotovo u DX12 varijanti.

Ako voliš da pustiš YouTube snimak, pa neku pesmu dok igraš, pa da otvoriš nešto deseto u pozadini itd, onda nemoj da kupuješ i3. Kupi Ryzen.

Molim te ne lupaj gluposti. Ja sam RX 470 kupio pre 2 meseca i bila je 26000 Asus (na snizenju), a RX 480 je bio od nekih 32000 do 37000 u zavisnosti od modela.

@spoun_woo

RX 460 2GB je jako losa sa pogleda ulozeno/dobijeno.

Gigabyte GA-B150M-DS3H DDR3 - 8999din - to je nesto sto bih ja gledao.Ako hoces jeftinije onda imas Gigabyte GA-H110M-DS2 7400.

Koliko para imas na raspolaganju ?

1TB
grafička RX 460 2 GB
integrisana zvučna

Predlog je ova :

http://itsvet.com/maticna_ploca_asus_b150m_pro_gaming-pdaa1-22.i?id=3250

Socket 1151 kao i kod tog Tvog zeljenog procesora , RAM DDR 4 i ako mozes SSD disk , plus jedno solidno napajanje , pa makar :D Sea Sonic od bar 620 W i uzivaj u onom cemu Si namenio obnavljanje PC konfiguracije ... :bye:

:D

A pise i ovo :

"...pa makar i ..." i jos je dodat neki smajli ...:D

Postavljac @Teme jos nije odgovorio na jedno od pitanja "koliko je spremn da isdvoji novaca za ovo svoje zadovosljtvo" , ne bi li mu se slali konkretniji odgovori i predlozi , pa je ovo sa 620W bio samo jedan "podstrek" za razmisljanje ...

QUOTE]

Možda .. .. ali sa ovim "low end PC", na youtube u dec.2016 /jan. 2017 su testirali većinu igara na 1080p i manje više ovaj PC može da podrži od Medium do High kvalite,
da je "low end PC (eng.jeftin)" za srpsko tržište se ne mogu složiti sa tobom, ... mislim... , ne znam gdje ti živiš kad ti je ovo LOW END PC koji košta oko 450€!?

Nisam se predstavio,
ja sam prosječan stanovnik Srbije, sa prosječnim primanjima, živim i radim u Srbiji
(sad da nastavimo dalje)

koji ti je stari pc. svakako je vreme da se predje na amd. amd je beast sada

i ja se toliko razumijem da RYZEN 7 radi fantastično sa nekom grafikom GTX 1080i, 16 GB i ožeži! Naravno, ova konfiguracija košta debelo preko 1000€ .
RYZEN 5 radi za oko 10-15% bolje od i5-4460, ali sastavljanje konfiguracije košta oko 650-750€ (skoro 2 srpske plate) i nema ga u ponudi sastavljene konfiguracije (nema ga u ponudi kod poznatijih prodavaca, jer kod nekih mini neću ni da gledam. Takve firmice se otvaraju i zatvaraju brže od izlaska i zalaska sunca, pa kad ti daju garanciju od 3 godine sa tim papirom može d**e da obrišeš!)

kad bi nekom prosječnom Ameru ili UK, DEM, SUI , rekao da mora da plati za "solidan komp" 2-3 plate, oni bi rekli da tog čovjeka treba poslati u ludnicu po hitnom postupku.

kad bi mi Srbi gledali na svijet onako kako gleda prosječan AM, UK ili DEM, SUI, tražili bismo kompove koji koštaju oko 100-150€...(postoje i takvi u ponudi)

što se grafičke RX 460 nije toliko loša za uložen novac mnogo je bolja GTX 1050 2GB koja je u manje više istom cjenovnom rangu a jača je za oko 20%, ali mi je niko neće ugraditi. WIN WIN traži čak 50€ više - LUDO ! ! !
u Gigatronu ni ne pomišljaju
http://www.pcgamer.com/the-best-graphics-cards/

idealna kombinacija je i5-4460, GTX 1050 2GB.... i to bi koštalo oko 500€, ali niko neće da je sastavi
ili RYZEN 5 1400, sa GTX 1050, ali to je malo skuplje nego i5 4460, i može da košta preko 550€
i5 4460 je malo jači od i3 6100, ali u trenutnoj ponudi i5 4460 sa grafičkom koja je bar rx 460 ne može se pronaći ispod 500€, što je po meni mnogo, obzirom da RX 460 ne prati snagu procesora. Procesor je znatno bolji od grafičke
http://www.game-debate.com/can-I-run/?EA

GTX 1050 2 GB često pominjem, a ne 1050Ti 4gb, jer razlika u performansama nije kolika je razlika u cijeni.

Ako neko hoće da kupi PC, a čeka da pojeftini to je blesavo. Dok ti sačekaš da RYZEN 7 padne na razumnu cijenu (najjeftinija konfiguracija sa ovim procesorom košta preko 1000€), do tad će AMD da izbaci i RYZEN 9 koji će opet biti u rangku kvaliteta i snage kao što je danas RYZEN 7 u odnosu na RYZEN 5 ili i5 seriju... to je jedna trka u kojoj nikad nećeš uhvatiti trkača ispred sebe.

komp od 1000€ je bio TOP pre 10g, a danas ne može ni igru da pokrene ni na LOW

komp od 1000€ će uvjek biti top, kad god da ga planiraš kupiti uvjek će njegova snaga odgovarati svom vremenu.
Uvjek ćeš sa PC od 200€ moći samo da surfaš, sa 500€ da igraš igre na MID levelu, sa 1000€ na ULTRA
bez obzira na godinu ...kompovi ne pojeftinjuju.... ovo je konstanta za sva vremena

ne planiram da dajem za PC više od 500€

u svakom slucaju nevidjena je glupost uzeti taj i3 kad pentium g4560 je samo par procenata sporiji.

racunari nisu puno napredovali u poslednjih par godina. Koja ti je stara konfiguracija. Mozda treba da uzmes novu grafu i polovan procesor i dobijes zver od compa. Recimo ja sam skoro uzeo za 200 evra sasvim pristojan comp sa 8 gb rama i 3470 i5 i gtx 650.

- - - - - - - - - -

a taj procesor je jaci od i3 6100.

Poslednja izmena:
racunari nisu puno napredovali u poslednjih par godina. Koja ti je stara konfiguracija. Mozda treba da uzmes novu grafu i polovan procesor i dobijes zver od compa. Recimo ja sam skoro uzeo za 200 evra sasvim pristojan comp sa 8 gb rama i 3470 i5 i gtx 650.

ok... zanimljiva ideja :)

imam soket H2 1155, a koji proizvođač pojma nemam... morao bi da otvaram kućište.

koju grafičku mogu?

vidio sam da mogu npr. Intel Core i5-3570S @ 3.10GHz. To je u prosjeku oko 15% bolje nego i3-6100.

DDR3 rame mogu da dokupim još jedno 4-8GB (trenutno imam 2+2 GB) to je najjednostavniji dio kompa.

p.s. da li bi morao i napajanje da mijenjam? imam 500W (ne znam koji proizvođač)

p.s.#2 - pronašao sam koja mi je matična ploča:

MB LGA1155 iH61 Asus P8H61-M LX3 R2.0, PCIe/SATA/GLAN/7.1/Bulk

PCI Expres 2.0 :sad2:

Poslednja izmena:
1) uzmi neko solidno napajanje od 30-40 evra. Taj procesor kosta oko 70 evra. Uzmi 3470 bez s. I graficku Gigabyte GTX 1060 3GB oko 250 evra. I 8 gb rama oko 40 evra. I dobio si veoma dobar comp za igrice. oko 400 evra
Ili jeftinija varijanta i5 2400 ili 2500 za 50 evra.(tu je negde poput 3470 samo vise trosi). I graficku rx 460 za 110. I 4 gb memorije umesto 2gb, tako da imas 6 gb ukupno. I taj upgrade te kosta oko 200 evra sa napajanjem
6gb je sasvim pristojno za sve.

Možda .. .. ali sa ovim "low end PC", na youtube u dec.2016 /jan. 2017 su testirali većinu igara na 1080p i manje više ovaj PC može da podrži od Medium do High kvalite,
da je "low end PC (eng.jeftin)" za srpsko tržište se ne mogu složiti sa tobom, ... mislim... , ne znam gdje ti živiš kad ti je ovo LOW END PC koji košta oko 450€!?

Nisam se predstavio,
ja sam prosječan stanovnik Srbije, sa prosječnim primanjima, živim i radim u Srbiji
(sad da nastavimo dalje)

Za mene je Low End PC do 1000 Eura, a FPS mora da pogura od minumalno 30 do 60FPS-a, po mogućstvu da održava 75FPS-a u svim igrama za gaming do 1080p.

Hi-end je negde do 5.000 Eura bez visokokvalitetnih komponenti.

Realna cena za gaming PC oko 2.000 Eura i to bez elitnih komponenti. Sa elitnim komponentama bi cena bila oko 6.000-7.000 eura, a to je već build po želji sa motivima i zezalicama koje su idilične.

Da, kompjuteri su poskupeli poprilično u poslednjih desetak godina, a srazmerno tome je i zahtevnost igara postala veća dok se intezitet grafičkih kartica srozao poprilično.

Sada se ne isplati kupovati PC za gaming dok vladaju MMO i MOBA i TPS, ali ljudi svakako kupuju.

Bez nekih 100.000 dinara (u šta ne računam monitor) sada ne treba ni praviti kompjuter.

- - - - - - - - - -

Molim te ne lupaj gluposti. Ja sam RX 470 kupio pre 2 meseca i bila je 26000 Asus (na snizenju), a RX 480 je bio od nekih 32000 do 37000 u zavisnosti od modela.

Kada je RX 480 bio relativno nov na našem tržištu i to XFX serija cena je bila oko 48.000-50.000 dinara. Znam zato što sam lično kupio dva komada koje sam preprodao. RX480 je zamenjen za RX580 koji sada održava nešto manju cenu no tada, a RX 480 se spustio za nekih 20-25% prvobitne cene, što je i očekivano. Danas se može naći za 250E na KP

Back