maticna ploča - pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Fixa

Veoma poznat
Poruka
12.766
odem u radnju kupim novu matičnu ploču.
dođem kući, sve regularno povežem, ona ne reaguje. kad kažem ne reaguje mislim na to da uopšte ne prima struju.

odem kod njih da mi zamene ploču, dođem kući, opet ista stvar, matična ne reaguje. krivo mi je što se nisam setio da zapišem serijski br. matične jer se nešto mislim da mi je nisu ni zamenili; obzirom da kada sam otvoio kutiju "zamenjene" ploče sve kesice su bile otvorene (od matične, limića, kablića, diska) samo je upustvo bila nova knjižica.

donesem im celo kućište i kažem ajd sad upalite mi komp. i oni ostave kućište da vide šta je, kao ipak i druga zamenjena ploča ne radi, mora to naš servis da pogleda da je možda vi niste sjebali (tim rečima).

to je bilo u petak, zovu me 15 minuta pred kraj radnog vremena da mi kažu kako je sve sređeno i da mogu da dođem po komp u ponedeljak.

zovu me danas da mi kažu da mogu da dođem po komp i da im dođem 1500 din.
kažem ja vi hoćete da ja vama dam pare za servisiranje nove ploče koju ste mi vi prodali?

ne ne, kao 1500 din. treba da im dam za dijagnostiku kvara, zato što je ploča užas povezana kbalovima, pa za prepakivanje i što su ispravljali iglice na procesoru.

pitam ja kakve veze ima procesor sa matičnom, ona mora da radi i bez procesora, ali ona uopšte nije primala struju. kaže on, kako to znate. ja reko pa uključiš bilo koji ventilatior ili vidiš da li hard obrće, ima načina...e gospodine ne mogu ja tako drž ne daj. dobro reko, šta je to užas povezano? i on tu skrene sa teme opet na to kako su na procesoru morali da ispravljaju iglice, pa prepakivanje.

i sad imam dva pitanja:
prvo, jesam li ja upravu. da li matična ploča mora da radi (prima struju) čak i da na njoj nema procesora?
drugo, oni mene nisu ni pitali da li vi hoćete da vam ispravimo iglice na procesoru, nego su servis odradili na svoju ruku (možda sam ja imao kod sebe nov procesor ili neki drugi procesor sa ispravnim iglicama, a možda umem i ja da ispravim iglice na procesoru). naplatili su dijagnostikovanje kvara, ispravljanje iglica i prepakivanje. pošto smo se malo napušavali nisam stigao da ih pitam šta im to prepakivanje znači. dakle, da li su mi na opravdan način uzeli 1500 dinara?

Poslednja izmena:
drugo, kad su već dijagnostikovali iskrivljene iglice na procesoru što, po mom mišljenju, nema veze sa time da li matična ploča prima ili ne prima struju; oni su bili dužni da me obaveste o tome i da li ja želim da mi oni servisiraju procesor. jer ja nisam odneo komp u servis, ondeo sam celo kućište u prodavnicu zašto što su mi prodali dve pokvarene matične ploče. a čak i da sam otišao u servis, valjda je osnovna dužnost da kad ustanove kvar zovu stranku i pitaju "kvar je takav i takav, to bi koštalo toliko i toliko, da li hoćete ili nećete servis" (i treći put da napomenem da kvar na procesoru valjda nema veze sa tim što matične ploče, ni jedna ni druga nisu primale struju)

ljudi, problem nije bio u sklapanju računara, problem je u tome što obe ploče nisu primale struju. umem da sklopim komponente, ono kao.

Zar ne rece da su pinovi na procesoru bili iskrivljeni?
Bez procesora ne mogu da se iskoriste ni osnovne funkcije ploce, koraci i adrese koje su snimljene na ploci.

Ventilator je trebao da proradi , to jeste cudno ali iskrivljene iglice CPU-a kazu da je "sastavljac" tezak silovatelj...serijski :D

drugo, kad su već dijagnostikovali iskrivljene iglice na procesoru što, po mom mišljenju, nema veze sa time da li matična ploča prima ili ne prima struju; oni su bili dužni da me obaveste o tome i da li ja želim da mi oni servisiraju proceso

E to vec jeste. Tu prestaje tvoja "krivica" a pocinje njihova.

Sad ce verovatno reci da nisu razumeli ili da si bio nejasan itd.
Mozes eventualno da dignes frku i trazis rasklopljene komponente nazad jer si ti trazio samo proveru ispravnosti ploce.

Pa posle sam sklapaj...
Mada mislim da je 1500 din dobra cena.

Poslednja izmena:
Zar ne rece da su pinovi na procesoru bili iskrivljeni?
Bez procesora ne mogu da se iskoriste ni osnovne funkcije ploce, koraci i adrese koje su snimljene na ploci.

Ventilator je trebao da proradi , to jeste cudno ali iskrivljene iglice CPU-a kazu da je "sastavljac" tezak silovatelj...serijski :D

E to vec jeste. Tu prestaje tvoja "krivica" a pocinje njihova.

Sad ce verovatno reci da nisu razumeli ili da si bio nejasan itd.
Mozes eventualno da dignes frku i trazis rasklopljene komponente nazad jer si ti trazio samo proveru ispravnosti ploce.

Pa posle sam sklapaj...
Mada mislim da je 1500 din dobra cena.

pa ti kažem, tj. to me interesovalo. čak i da ne staviš procesor na matičnu ploču ona mora da prima struju, a obe matične nisu davale znake života + što sumnjam da su mi uopšte i zamenili tu drugu. ok dao sam im 1500 din, al' mislim da nisu ispali korektni. sad je ispalo da su oni ispravili te iglice na procesoru i matična ploča odjednom prima struju sve radi regularno. misim.

pa ti kažem, tj. to me interesovalo. čak i da ne staviš procesor na matičnu ploču ona mora da prima struju, a obe matične nisu davale znake života + što sumnjam da su mi uopšte i zamenili tu drugu. ok dao sam im 1500 din, al' mislim da nisu ispali korektni. sad je ispalo da su oni ispravili te iglice na procesoru i matična ploča odjednom prima struju sve radi regularno. misim.

Nije ni to 100% sigurno. Mozda nesto nisi dobro spojio ili je ploca imala neku opciju za kontrolu haldjenja.
Imao sam i ja neku Asus ili MSI koja fen nije palila prva 2-3 minuta. Kao, stedi struju i pali vent tek kad se proc ugreje na 50C ili tako nesto.

Dobro si prosao, cuti i uzivaj

nema šanse da sam nešto pogrešno spojio, jer se u toliko razumem i ranije sam spajao svoje i tuđe kompove. do toga nije sigurno. a nije ni do nekakve opcije matične ploče, jer sam dovoljno dugo čekao da se upali. čak sam probao na komšijinom kompu, promenio i napajanje, reko da nije do toga. nije. pritom, tu prvu ploču koju su oni kao zamenili sami su prethodno u servisu proverili i rekli da ne radi.

jedino što sam kao dobro prošao je njihova dobra volja što su to zamenili bez procedure reklamacije koja traje po 15 dana minimum. zato nisam dizao frku, ali realno nisu ispali korektni.

vec je bila jednom tema o Winwin-u ako su kojim slucajem oni :)
nema to veze do firme,generalno gledano u jednoj poslovnici moze da bude covek koji zna posao a u drugoj ne,a strasno je sto mnogi ne znaju da rade svoj posao.

dal su iglice stvarno bile iskrivljene,dal si ih ti iskrivio ili oni,sta tu nije bilo dobro povezano,tesko da se sada moze znati, za rad na svoju ruku i tek onda ispostavljanje racuna bez konsultacije dokazali su profesionalizam. mozda nije bitna cena koliko princip

Da su pinovi na procesoru bili iskrivljeni, ne bi ti taj procesor nikad stavio u slot bez totalnog ostecenja. S druge strane, da je koji pin ostao blago pokrivljen, tako da moze da legne u svoju rupu, to ne bi bio nikakav problem. Cak stavise, ispravio bi se sam. Ti pinovi su legura zlata i veoma, veoma mekani.
Sto se tice ploce, to zavisi od toga kako je pravljena. Ima nekih koje nece davati znake zivota, ako nemaju procesor, imas i drugih koje ce se upaliti i signalizirati gresku sa procesorom. No bez obzira, tvoj procesor je ocigledno ispravan, a pinovi mu sigurno nisu bili iskrivljeni - sto znaci da je ploca morala da se upali u svakom slucaju, ako je bar i delimicno ispravna. Dakle izvacarili su te za 1500 din. ko poslednjeg soma, prosto zato sto im se moze... Jedino bi se mozda odbranio da si ih odma na licu mesta napao sa ovim cinjenicama. Ali i to moze da bude zeznuto, jer se oni tu kao "strucni" servis strasno lako ogradjuju od korisnickih akcija i tesko da im mozes sta tu onda.

vec je bila jednom tema o Winwin-u ako su kojim slucajem oni :)
nema to veze do firme,generalno gledano u jednoj poslovnici moze da bude covek koji zna posao a u drugoj ne,a strasno je sto mnogi ne znaju da rade svoj posao.

dal su iglice stvarno bile iskrivljene,dal si ih ti iskrivio ili oni,sta tu nije bilo dobro povezano,tesko da se sada moze znati, za rad na svoju ruku i tek onda ispostavljanje racuna bez konsultacije dokazali su profesionalizam. mozda nije bitna cena koliko princip
a da on znao šta radi - upalio bi novu ploču iz prve , pošto nije je upalio ne jednu nego dve znak je da je nešto zahebao i nije dobro sastavio - šta tu ima dalje da se priča - bolje je da ćuti i kaže hvala samo toliko je koštalo ,odneo je sve u servis da mu naprave i sada nije zadovoljan sa radom servisa - ja dečko kada se u nešto ne razumem ili mi ne ide ni ne pokušavam , mislim velika maistorija mu treba da sastavi komp , nemoguće da dve ploče zaredom kod istoga prodavca ne valjaju - msm to su priče za malu decu , 99% novih ploča i procesora se izrađuje i ubacuje sa preciznošću od par stotih delova milimetra i to bez otpora ili silovanja

Da su pinovi na procesoru bili iskrivljeni, ne bi ti taj procesor nikad stavio u slot bez totalnog ostecenja. S druge strane, da je koji pin ostao blago pokrivljen, tako da moze da legne u svoju rupu, to ne bi bio nikakav problem. Cak stavise, ispravio bi se sam. Ti pinovi su legura zlata i veoma, veoma mekani.
Sto se tice ploce, to zavisi od toga kako je pravljena. Ima nekih koje nece davati znake zivota, ako nemaju procesor, imas i drugih koje ce se upaliti i signalizirati gresku sa procesorom. No bez obzira, tvoj procesor je ocigledno ispravan, a pinovi mu sigurno nisu bili iskrivljeni - sto znaci da je ploca morala da se upali u svakom slucaju, ako je bar i delimicno ispravna. Dakle izvacarili su te za 1500 din. ko poslednjeg soma, prosto zato sto im se moze... Jedino bi se mozda odbranio da si ih odma na licu mesta napao sa ovim cinjenicama. Ali i to moze da bude zeznuto, jer se oni tu kao "strucni" servis strasno lako ogradjuju od korisnickih akcija i tesko da im mozes sta tu onda.

oni su u servisu rekli za tu prvu da jeste neispravna i (možda) zamenili je za drugu. e onda u onom izveštaju sa servisiranja napisali su da je m. ploča (ta druga) neispravna i zamenjena za drugu (tj. treću-navodno), konstatovani iskrivljeni pinovi na procesoru koji su ispravljeni i stavljena nova termalna pasta. i to košta 1500 din. ja sam njih više puta pitao kakve veze ima procesor sa matičnom pločom koja ne prima struju, oni bi mi valjda rekli da je u pitanju ploča koja ne reaguje bez procesora.

@Ordinary Player
nije win win, nije ni bitno. bitno je to što ja njima nisam odneo ceo komp da ga servisiraju, nego zbog toga što su mi 2. put prodali neispravnu matičnu ploču. ako su oni u servisu konstatovali da ploča u stvari radi, a da ne radi nešto drugo onda su morali da me zovu i da me pitaju jel vi hoćete da vam to popravimo, a ne da popravljaju na svoju ruku; jer kao što rekoh možda sam ja imao kući drugi procesor, možda mi se nije isplatila popravka procesora od 1500din nego sam eto mogao da dodam i kupim neki novi itd..jednostavno morali su da me zovu pre servisiranja, jer im nisam odneo komp u servis. pri tom i ta druga je kao što rekoh takođe neispravna, dakle nije do procesora.

evo kako zavrse maticne koje riknu pod garancijom,repariraju ih i prodaju ponovo sa nekom umanjenom garancijom
http://www.winwin.rs/special/index/find/?type=outlet&categ=309
samo ne vidim da nesto skinu cenu

jednom clanu sa foruma sam sklapao komp,sve nove komponente tek otpakovane,i pc se ne ukljucuje i ne pisti. izvadim ram i bez njega pocne ploca da pisti,ja ukapiram da je do rama
pozovemo gore pomenutu prodavnicu,i oni kazu kako mora da se donese kompletno masina jer su sve komponente kupljene kod njih, i ako im je receno da je najverovatnije ram riknuo
oni su komp uzeli,zadrzali ga 15 DANA ,slali iz Beograda u neko selo jer im je tamo servis i sve to zbog falicnog ram modula,sta vise reci :eek:

nije moglo na licu mesta da se ubode novi modul nego mora da se ovoliko zavlaci i pametuje

Poslednja izmena:
da ne pavim sada reklame nekim firmama , ali naprimer emmi , , jakovsistem , ili Duocom , ja sam do sada bar pedeset puta naručivao od njih delove i nikada , ali aman nikada nisam dobio nijednu neispravnu stvar , sve regularno upakovano celofan na kutiji i sve garancije opečaćene , vidi se da je novo , kada ga sklopim nikada mi se nijednom nije desilo da me nešto zeza ili ne radi a uzimao sam i skupe i jeftine komponente za razne ljude.

Bez obzira na sve, procesor, pinovi, kablovi, k. - palci... U svakom slucaju stoji da su te izvacarili za 1500 din. bez pitanja da li ti zelis njihovu uslugu. Cak i to sto si im doneo ceo komp, zbog reklamacije na njihovu plocu, morali su da te upozore da ce u tom slucaju da ti naplate bar neku dijagnostiku. A umesto toga su se oni napravili Englezi, kao ok da mi to pogledamo, a posle, znate 1500 din kosta. Al' sad je kasno za kajanje, to naknadno ne mozes resiti nikako.
Mozes eventualno da probas da ih drkas, cisto sopstvene metnalne satisfakcije, da im pozoves inspekciju, sa pricom da su ti naplatili uslugu, a nisu izdali racun za istu. ;)

Back