Materijalisti

Materijalista je covek koji nalazi zadovoljstvo jedino u novcu, i stvarima koje se istim mogu kupiti. Ne slika, ali se hvali Van Gogovom slikom u svojoj kolekciji.
Iako posredno, ovo je pogodak u centar.
Generalno me užasava kad neko nalazi ispunjenost i zadovoljstvo u pukom posedovanju stvari.
U tom smislu su najgori kolekcionari koji tim posedovanjem lišavaju smisla i suštine koje bi neke stvari trebalo da predstavljaju.
Pre neku godinu sam imao diskusiju na tu temu sa jednim poznanikom koja je išla otprilike ovako:
"Vidi, kupio sam na aukciji prvi broj Dilana Doga, neotvorerog/neotpakovanog!"
"A da li ćeš da ga pročitaš?"
"Si ti lud? Ako mu samo malo nakrivim korice ima da propadne."
"A šta će ti strip ako nećeš da ga čitaš?"
"Pa da ga imam čoveče! To je prvi broj, razumeš, znaš li koliko to vredi?!"
"A o čemu se radi u prvom broju?"
"Pa ne znam još, pročitaću kad nabavim polovan primerak..."
"Dobro, a šta će ti onda ovaj?"
"Pa već sam ti rekao, kako ne razumeš? To je prvi broj i dosta vredi!"
"Znači kupio si strip koji ima priču koju nećeš da pročitaš, nećeš ni da ga otvoriš - ja bih kao laik pomislio da ti je neko prodao praznu svesku sa koricama stripa - i služiće ti da ti stoji na polici da ti skuplja prašinu? Jonizator to bolje radi..."
"Ne seri bre..."

Materijalista je covek koji nalazi zadovoljstvo jedino u novcu, i stvarima koje se istim mogu kupiti. Ne slika, ali se hvali Van Gogovom slikom u svojoj kolekciji.

Ko god traži zadovoljstvo u bilo čemu - materijalista je. Materijalizam - zadovoljavanje apetita i želja, posmatranje svega kroz sreću i blagostanje, lagodan život, hedonizam. Pod broj 2 - materijalizam je atomističko, mehaničko, progresivističko tumačenje sveta i istorije. Ideologije bazirane na materijalizmu - marksizam, socijalizam, liberalizam.

Poslednja izmena:
Ko god traži zadovoljstvo u bilo čemu - materijalista je. Materijalizam - zadovoljavanje apetita i želja, posmatranje svega kroz sreću i blagostanje, lagodan život, hedonizam. Pod broj 2 - materijalizam je atomističko, mehaničko, progresivističko tumačenje sveta i istorije. Ideologije bazirane na materijalizmu - marksizam, socijalizam, liberalizam.

Као да си мало побркао материјализам и хедонизам.

А не би било лоше да мало обновиш и знање о дијалектичком материјализму.

A koja je razlika između ta dva? Da nije možda materijalizam neka vrsta askeze? Hedonizam i materijalizam idu ruku pod ruku. Hedonizam je privatni život materijalista, a materijalizam tumačenje sveta hedonista. Kada se svet, čovek, život tumače materijalistički, da nema svrhe, cilja, smisla, tvorca, onda se dolazi do zaključka da je život sam sebi cilj, a upravo to je poročni hedonizam.
A dijalektički materijalizam je marksističko učenje o istoriji kroz ekonomsku prizmu klasne borbe i pravolinijskog progresa.

Ko su materijalisti, tj. kakve crte treba da ima neka osoba da bi je smatrali materijalistom?

Da li su to ljudi koji nemaju neke "duhovne" vrednosti, ili ljudi koji misle da vrede vise ako imaju novi iPhone, bolji auto, jednostavno vise novca nego ostali?
Da li su stedljivi ljudi ili skrtice materijalisti?

Сви смо ми помало материјалисти.
Сви имамо обућу и одећу коју смо обули или обукли 2-3 пута а чувамо их годинама, а опет купујемо још.

Сви скидају филмове и музику на тоне, а нису преслушали оно што су скинули 2009, године.Само дај дај дај још још још.

Тешко је преживети ако ниси материјалиста.Ако мислиш да ниси, лажеш себе.Колико је вас дало 10-20 или више динара скоро некоме ко проси ?

Одгледајте филм Плажа.Потреба да се створи идеално друштво.А опет кад Ди Каприо иде на копно, прави се списак за шопинг :D

Ko su materijalisti, tj. kakve crte treba da ima neka osoba da bi je smatrali materijalistom?

Da li su to ljudi koji nemaju neke "duhovne" vrednosti, ili ljudi koji misle da vrede vise ako imaju novi iPhone, bolji auto, jednostavno vise novca nego ostali?
Da li su stedljivi ljudi ili skrtice materijalisti?

сви смо материјалисти
обично сиромашан (материјално) теши себе неком духовношћу типа ма није битно, битно је да је жив и здрав а колико је здрав то је велико питање.
богат (материјално) може ако жели да тежи продуховљењу јер рецимо мање је оптерећен шта ће сутра да једе, да обуче...квалитетно се храни, може себи створити време и услове за физичке активности и наравно бавити се изградњом духовности, а колико и шта се подразумева под духовношћу то само он зна
уосталом ко је богат и материјално и духовно, богат је онај који је задовољан својим животом у оба смисла, а таквог ја још нисам упознао.

генерално нас боли за духовношћу кад не можемо да се заситимо материјом

A koja je razlika između ta dva? Da nije možda materijalizam neka vrsta askeze? Hedonizam i materijalizam idu ruku pod ruku. Hedonizam je privatni život materijalista, a materijalizam tumačenje sveta hedonista. Kada se svet, čovek, život tumače materijalistički, da nema svrhe, cilja, smisla, tvorca, onda se dolazi do zaključka da je život sam sebi cilj, a upravo to je poročni hedonizam.
A dijalektički materijalizam je marksističko učenje o istoriji kroz ekonomsku prizmu klasne borbe i pravolinijskog progresa.

Ево, Мина се вратила са одмора, па може да ти одговори (дакле, није побегла :)).

Што се тиче дијалектичког материјализма, он не тумачи свет кроз материјализам о коме ми сада причамо.

Објашњава материју, као основу света и свега што постоји, не материјализам на који ми сада мислимо (поседовање ствари ради поседовања).

Што се тиче хедонизма и материјализма, не иду увек руку под руку.

Знам много људи који уживају у томе да поседују нешто, што не значи да и уживају у ономе што поседују.

Ако се ради о парама, велики број људи воли да има паре.

Али само да их има.

Хедониста воли и да их троши, притом уживајући у свему томе (небитно да ли их троши на кола, одморе, храну или нешто друго).

Некако лично материјалисте више доживљавам као шкртице него као хедонисте.

Back