Matematiku predaju srednjoskolci dok profesori nemaju posao!

Realnost_Srbije;bt307044:
Nadjoh je jer je to moj slucaj... Sa diplomom profesora mogu samo cuvati ovce..
Bolja plata ovčara!
Još bolje:ako znaš da primeniš matematiku-mani se nastavnikovanja-to rade luzeri!
Meni je nuđeno više puta profesura,ali nek im tata to radi za 500-600 eura...
Svojevremeno mi moj profa matematike otkrio skraćene sisteme za sportsku prognozu i
odvalio sam pet puta dvanajstice (tad to bila ozbiljna lova!),a imaš i skraćene sisteme
za loto! Neka se s klincima samo nerviraju drugi!
A imaš i kopanje kriptovaluta,trgovinu preko neta i sl.
To ti treba da je odskoćna daska za veći biznis-za programiranje i sl. Naravno ne rad za
drugog-svoja firma!
Nisi valjda završio PMF da bi drugi ubirali kajmak tvog rada?

Realnost_Srbije;bt307046:
Prijatelju, ja sam diplomirani profesor matematike! Pogledaj snimak na jutjubu "matematiku predaju nestrucni" pa vidi o cemu se radi!
Ja odgledala snimak i odgovorila....ali sam, ako mi dozvolite. proširila temu... pa sam napisala ono što pouzdano znam da se dešava u našem propalom školstvu u kome vi tražite nekakvu pravdu....
Žao mi je što se zlopatite u ovoj zemlji...
Sve najbolje
:zag:

Sta znaci nestrucan?
Da li je diploma fakulteta dokaz strucnosti?

Za jednog nastavnika najvaznije je koliko je sposoban da znanje prenese deci.
U skoli u koju je moje dete islo, nastavu matematike drzalo je dvoje ljudi: profesorka matematike s diplomom PMF-a, i nastavnik hemije.

Urgirala sam kod direktora da moje dete bude u razredu u kojem matematiku predaje hemicar.
Profesorka matematike bila je potpuno nesposoba da znanje prenese deci. Nije znala apsolutno nista o psihologiji, metodici i pedagogiji. Matematika je bila omrazen predmet ucenicima kojima je ona predavala.
S druge strane,ucenici kojima je predavao hemicar su matematiku voleli i znali.

Zakljucak: sama diploma nije merilo strucne osposobljenosti za rad u nastavi.
Meni je, recimo, veoma vazan kriterijum i pismenost nastavnika, bez obzira koji predmet predaje.
Nacin na koji se profesor matematike iz video-klipa frlja s padezima mi ne uliva poverenje.

Dakle, svakako treba govoriti o nestrucnosti nastavnog kadra u Srbiji, jer je to jedan od osnovnih problema naseg skolstva.
Medjutim, nestrucnost svoj koren vuce u losem sistemu visokog skolstva, odakle nam dolazi nastavni kadar strucno neosposobljen (ili nedovoljno osposobljen) za rad s decom.

Recimo, da sam ja direktor skole, i da mi se na radno mesto prijave dve osobe od kojih su obe profesori matematike, zaposlila bih onoga ko je imao bolju ocenu iz pedagogije ili metodike. Polaze li se uopste metodika na PMF-u? Koliko je predmeta koji studente osposobljavaju za rad u nastavi?

Soradze;bt307045:
a šta mislite, ko predaje Romski jezik i gramatiku, pošto je to sada obavezan predmet? .
Romski jezik je izborni predmet.
Buduci da je tek uveden, i da se jos uvek radi na standardizaciji, svakako da ga nece predavati lingvisti, nego oni kojima je to maternji jezik.

Imas nesto protiv toga da deca mogu da uce svoj maternji jezik u skoli?

Da li vi uopste znate sta je odgovarajuci fakultet??? Po vama i po mi ljudima iz ministarstva fakultet ne treba ni da postoji. Bas zbog takvih kao vi nam ovako i ide u drzavi. To treba da se desi vasem detetu da zavrsi ozbiljan fakultet a da mu posao uzme neko sa ulice!
Drugo, ako je u redu da se diploma profesora matematike ne ceni, a sto je vec godinama unazad tako, dolazimo do ogromnih zloupotreba i ponizavanja skolovanih ljudi i strucnih.. Ako 40-tak ocena doktora nauke nisu dovoljna da neko predaje deci, a pritom je istom direktoru dovoljna necija srednjoskolska diploma, to znaci da taj direktor ponizava i tih 40 doktora nauka koja predaju na PMF.. Dostojevski bi vas i takve kao vas ovako opisao: " Sve je to lazni sjaj, spoljasnji zlatni omot, a zagrebete li malo ispod tog sjaja videcete citav osinjak gde ce vas pojesti do poslednje koscice.." Ja mogu jos samo da odem iz ove lepe zemlje..

Poslednja izmena:
Mani se Dostojevskog-on je bio kockar i boem,a ne pedagog...
A to što dramiš s doktorima nauka baš i nije neki argument.I oni su samo ljudi i neke od njih
(s PMF Novosadskog Univerziteta ) solidno poznajem kao dobre stručnjake,ali i ne kao besprekorne ljude...Tako
da to i nije neki argument...Nemoj pogrešno razumeti-to tvoju diplomu ne dovodi u pitanje,ali samo da znamo
koje su nam pozicije...
Sanja ti lepo rekla gde je problem,a verujem da svaki direktor škole valja da vodi računa kakva će biti nastava
u školi kojom upravlja.
Moj savet je ,osim koji sam ti već uputio i koji stoji,je da ,baš ako si zapeo s tom nastavom,da ideš u privatne škole
i tamo ponudiš svoje usluge! Tamo će svakako ceniti tvoju stručnost koju,međutim,moraš i praktićno pokazati.
Ne moram da ti kažem da u privatnoj školi se nastava prati videonadzorom,tako da se profesori zaista moraju
pokazati u najboljem svetlu inače-voz!:lol:

Realnost_Srbije;bt307058:
Da li vi uopste znate sta je odgovarajuci fakultet??? Po vama i po mi ljudima iz ministarstva fakultet ne treba ni da postoji.

Hm, matematicar koji slabo stoji s logikom?
Ne bih volela da mi takav predaje detetu.

Elem... da li znam sta je odgovarajuci fakultet?
Kao doktorand s Beckog univerziteta verovatno znam.

Tamo je odgovarajuci fakultet onaj na kojem se studenti strucno osposobe za oblast u kojoj ce raditi. Sticu kompetencije fakultetski obrazovane osobe, postaju akademski gradjani.

Akademski gradjanin ne moze da bude neko cija je opsta kultura mizerna.
Ako je neko zavrsio fakultet, a osto nepismen, taj fakultet nije bio odgovarajuci.

U Srbiji su takodje upitni nacini na koje ljudi upisuju fakultete (preko veze) i zavrsavaju fakultete (preko veze, kupovinom diplome). Zbog toga sama cinjenice da neko ima diplomu u Srbiji ne vredi narocito mnogo.

Kao sto sam ranije pomenula - tu je koren naseg problema s prosvetom.

Nestrucnost se ne svodi na nemanje diplome.
Mnogi ljudi s diplomom su nestrucni.
O tome pricam.

Bas zbog takvih kao vi nam ovako i ide u drzavi.

Izvini, "profesor" iz video klipa se frlja s padezima, a radio bi u prosveti.
Ja bih rekla da nam zbog takvih ide tako kako nam ide.

To treba da se desi vasem detetu da zavrsi ozbiljan fakultet a da mu posao uzme neko sa ulice!
Moje dete je vec propatilo zbog nestrucnog nastavnog kadra.
Njen ucitelj je bio jedva pismen covek, nistavne opste kulture.
Ne znam je li imao odgovarajucu diplomu, ali to nije ni bitno.

Kod njega tokom prva cetiri razreda osnovne skole nisu procitali ni jednu knjigu.
Nisu imali ni jedan cas muzickog ili likovnog.
Tukao je decu velikim drvenim skolskim lenjirom.

U jednom od razreda predavala je uciteljica vec desetak godina u penziji, sa nekadasnjom srednjom uciteljskom skolom, primljena na posao zato sto u to vreme nisu mogli da nadju ucitelja za to radno mesto.
Bila je sjajna.
Sapienti sat.

Drugo, ako je u redu da se diploma profesora matematike ne ceni, a sto je vec godinama unazad tako, dolazimo do ogromnih zloupotreba i ponizavanja skolovanih ljudi i strucnih..

Skolovani ljudi ne cene diplome.
Cene znanje.
Onda kada diploma korelira sa znanjem, diploma je cenjena.
U Srbiji ta korelacija cesto ne stoji.

Ako 40-tak ocena doktora nauke nisu dovoljna da neko predaje deci, a pritom je istom direktoru dovoljna necija srednjoskolska diploma, to znaci da taj direktor ponizava i tih 40 doktora nauka koja predaju na PMF.. Dostojevski bi vas i takve kao vas ovako opisao: " Sve je to lazni sjaj, spoljasnji zlatni omot, a zagrebete li malo ispod tog sjaja videcete citav osinjak gde ce vas pojesti do poslednje koscice.." Ja mogu jos samo da odem iz ove lepe zemlje..
Dzabe ti Dostojevski, kad uzmemo u obzir ovo boldovano.

Ja sam veoma lako otisla iz zemlje zahvaljujuci kvalifikacijama.
Ko ti brani da odes i ti. Ako si zaista dobar, to nije tesko.
Stvar je u tome da ne gledaju samo diplomu.

Poslednja izmena:
Meni je matematiku u srednjoj predavala neka budaletina, sveta krava matematike, cutalo.
Okrene ledja razredu, napuni tablu sitnim formulama pa iznenada celu tablu obrise, pa ponovo, i tako do skolskog zvona.
Govorio je da matematiku treba vredno uciti. Na pismenom su bile jedinice i dvojke, samo je Stanic uvek dobijao 5.
Stanic nam je govorio da ne uci nego da razume.
U sledecem razredu sam dobio normalnog profesora koji nije trazio da ucimo nego da razumemo. Uz njega sam nadoknadio i gradivo prethodnog razreda.
Dzabe znanje i diplome ako ne postoji talenat da se znanje prenese.

A drzava jeste neprijatelj, to stoji.

Odgovor nepismenoj i bahatoj osobi Sanji. Prvo, pitate kako matematicar nema logiku? Pa matematika je cista logika! Drugo, ja vec 6 godina predajem matematiku u skoli, i to poslednje 2 u srednjoj! Trece, da li znate, a ako ne znate pogledajte video "matematiku predaju nestrucni" pa cete videti, koliko puno nastavnika matematike je potpuno nestrucno! Cetvrto, da sam kupio diplomu profesora, kupio bi i master diplomu (zbog koje mi i prave problem da dobijem posao za stalno) koju nemam iz principa. Peto, ne treba se raspravljati sa takvima kao vi, jer ce vas spustiti na svoj nivo a zatim dobiti na iskustvu... I jos nesto, budala nikada ne zna de je budala, jer kada bi to znala, vise ne bih bila budala.

Poslednja izmena:
Realnost_Srbije;bt307123:
Odgovor nepismenoj i bahatoj osobi Sanji.

:lol:

Valjda sam nepismena jer ukazujem na nepismenost, a bahata jer ukazujem na cinjenice :lol:
Prvo, pitate kako matematicar nema logiku? Pa matematika je cista logika!

Da, dobar matematicar bi morao dobro da stoji s logikom.

Proces zakljucivanja ide ovako:

P1: Dobar matematicar dobro stoji s logikom.
P2: Osoba X slabo stoji s logikom.

Iz toga se moze zakljucivati i dalje:

P1: Osoba X nije dobar matematicar.
P2: Osoba X ima diplomu PMF-a.

Drugo, ja vec 6 godina predajem matematiku u skoli, i to poslednje 2 u srednjoj!
A to bi, konkretno, bio argument u prilog... cemu?

U skolama predaje veoma mnogo losih profesora.
Jos je Kolberg ustanovio da je 70% nastavnog kadra s "odgovarajucim" "kvalifikacijama" potpuno nekvalifikovano da radi u skoli.

No... rece da vec sest godina predajes u skoli.
Kada su meni pokusali da naprave zvrcku u skoli, protestvovala je gomila djaka i roditelja.
Sest godina predajes u skoli.
Zasto se djaci i roditelji ne bune zbog toga sto tebe neko nece da zaposli za stalno?
Za sest godina, sigurno ima barem nekoga ko je zadovoljan tvojim radom?

Trece, da li znate, a ako ne znate pogledajte video "matematiku predaju nestrucni" pa cete videti, koliko puno nastavnika matematike je potpuno nestrucno!
Nakon dvadeset i kusur godina u prosveti svakako veoma dobro znam koliko je tu nestrucnog kadra.
Dobar deo tih nestrucnih su s "odgovarajucim" diplomama.

Cetvrto, da sam kupio diplomu profesora, kupio bi i master diplomu

Ovde ide "bih".
Peto, ne treba se raspravljati sa takvima kao vi, jer ce vas spustiti na svoj nivo
Pa ne moze se spustati na visi nivo, matematicaru.

budala nikada ne zna de je budala, jer kada bi to znala, vise ne bih bila budala.

Ovde ide "bi".

Back