Realnost_Srbije;bt307058:
Da li vi uopste znate sta je odgovarajuci fakultet??? Po vama i po mi ljudima iz ministarstva fakultet ne treba ni da postoji.
Hm, matematicar koji slabo stoji s logikom?
Ne bih volela da mi takav predaje detetu.
Elem... da li znam sta je odgovarajuci fakultet?
Kao doktorand s Beckog univerziteta verovatno znam.
Tamo je odgovarajuci fakultet onaj na kojem se studenti strucno osposobe za oblast u kojoj ce raditi. Sticu kompetencije fakultetski obrazovane osobe, postaju akademski gradjani.
Akademski gradjanin ne moze da bude neko cija je opsta kultura mizerna.
Ako je neko zavrsio fakultet, a osto nepismen, taj fakultet nije bio odgovarajuci.
U Srbiji su takodje upitni nacini na koje ljudi upisuju fakultete (preko veze) i zavrsavaju fakultete (preko veze, kupovinom diplome). Zbog toga sama cinjenice da neko ima diplomu u Srbiji ne vredi narocito mnogo.
Kao sto sam ranije pomenula -
tu je koren naseg problema s prosvetom.
Nestrucnost se ne svodi na nemanje diplome.
Mnogi ljudi s diplomom su nestrucni.
O tome pricam.
Bas zbog takvih kao vi nam ovako i ide u drzavi.
Izvini, "profesor" iz video klipa se frlja s padezima, a radio bi u prosveti.
Ja bih rekla da nam zbog takvih ide tako kako nam ide.
To treba da se desi vasem detetu da zavrsi ozbiljan fakultet a da mu posao uzme neko sa ulice!
Moje dete je vec propatilo zbog nestrucnog nastavnog kadra.
Njen ucitelj je bio jedva pismen covek, nistavne opste kulture.
Ne znam je li imao odgovarajucu diplomu, ali to nije ni bitno.
Kod njega tokom prva cetiri razreda osnovne skole nisu procitali ni jednu knjigu.
Nisu imali ni jedan cas muzickog ili likovnog.
Tukao je decu velikim drvenim skolskim lenjirom.
U jednom od razreda predavala je uciteljica vec desetak godina u penziji, sa nekadasnjom srednjom uciteljskom skolom, primljena na posao zato sto u to vreme nisu mogli da nadju ucitelja za to radno mesto.
Bila je sjajna.
Sapienti sat.
Drugo, ako je u redu da se diploma profesora matematike ne ceni, a sto je vec godinama unazad tako, dolazimo do ogromnih zloupotreba i ponizavanja skolovanih ljudi i strucnih..
Skolovani ljudi ne cene diplome.
Cene znanje.
Onda kada diploma korelira sa znanjem, diploma je cenjena.
U Srbiji ta korelacija cesto ne stoji.
Ako 40-tak ocena doktora nauke nisu dovoljna da neko predaje deci, a pritom je istom direktoru dovoljna necija srednjoskolska diploma, to znaci da taj direktor ponizava i tih 40 doktora nauka koja predaju na PMF.. Dostojevski bi vas i takve kao vas ovako opisao: " Sve je to lazni sjaj, spoljasnji zlatni omot, a zagrebete li malo ispod tog sjaja videcete citav osinjak gde ce vas pojesti do poslednje koscice.." Ja mogu jos samo da odem iz ove lepe zemlje..
Dzabe ti Dostojevski, kad uzmemo u obzir ovo boldovano.
Ja sam veoma lako otisla iz zemlje zahvaljujuci kvalifikacijama.
Ko ti brani da odes i ti. Ako si zaista dobar, to nije tesko.
Stvar je u tome da ne gledaju samo diplomu.