Математика и програмирање

Колико год занемарив тај појас био, маса земље у односу на масу од 1кг чини да то друго тело буде мало. А ако је мало, онда тај сићушни и како ти кажеш занемарив појас постаје итекако битан. И све те параметре ниси искључио. Ах, ах, ах. Можемо преписку овако водити и водити.

Колико год занемарив тај појас био, маса земље у односу на масу од 1кг чини да то друго тело буде мало. А ако је мало, онда тај сићушни и како ти кажеш занемарив појас постаје итекако битан. И све те параметре ниси искључио. Ах, ах, ах. Можемо преписку овако водити и водити.
Teorija kaže da bi za masu Zemlje veličine matematičke tačke brzina mase koju ona privuče bila bliska brzini svetlosti! Taj tanki pojas postaje zanemariv!

Претпостављам да још ниси разумео тему. Математика и њена помоћ за учење програмирања. Да се стекне логика. А не да научим законе физике и да пројектујем зграде и цртам. За то ћу у тиму имати експерта који се бави тим стварима.

Претпостављам да још ниси разумео тему. Математика и њена помоћ за учење програмирања. Да се стекне логика. А не да научим законе физике и да пројектујем зграде и цртам. За то ћу у тиму имати експерта који се бави тим стварима.
Sekundarno! Mnogi programeri će se baviti piskaranjem programa pri čemu će im trebati poznavanje matematike i fizike! Druga je stvar ako ti želiš organizovati posebno školovanje programera za ona područja za koja ne trebaš znati ni koliko je 2+2!?

Sekundarno! Mnogi programeri će se baviti piskaranjem programa pri čemu će im trebati poznavanje matematike i fizike! Druga je stvar ako ti želiš organizovati posebno školovanje programera za ona područja za koja ne trebaš znati ni koliko je 2+2!?
Нису сви програми програмирани уз помоћ математике. Веб програмирање. Не правим игрицу па да будем манијак математике и физике. Лол.

Dobro! To je kao da pitaš koja je važnost poznavanja matematike za učenje stranog jezika?

Dobro! To je kao da pitaš koja je važnost poznavanja matematike za učenje stranog jezika?
Тако је, важност учења математике да би је применио било где. Ја сам раније и нагласио да она има важност око логике, али не на нивоу факултета. И управо то за језике је доказ да програмер не може сам без помоћи линвгистичара да напише програм. Ја не могу без архитекте да пишем програм који врши комплексне прорачуне. У томе је поента сарадње.

Dok učiš osnove programiranja ne možeš izbeći matematiku, makar onu elementarnu. Svi ti zadaci "iz života" , ipak imaju u pozadini matematički model rešavanja. Recimo, koliko čika Janku treba žice da bi ogradi njivu pravougaonog oblika dimenzija a i b na visini x. Ne ide bez matematike. Uvodni zadaci su najčešće mnogo lakši ako su baš, čisto matematički. E sad, ako se baviš razvojem poslovnih aplikacija , a čime se najčešće i bavimo, obično ti matematika i ne treba. Mada , nije loše znati malo više od osnovnoškolske matematike. Znam slučaj kolege koji je kamatu računao koristeći petlju jer nije ni znao da postoji formula koja to rešava. Slično recimo i sa konačnim automatima koji su jednostavan mehanizam za implementaciju malo složenijih validacija.Uz to, mnoge stvari lakše ukapiraš i primeniš ukoliko si na ti sa matematikom(lambda notacije, linq, serijalizaciju, TSQL,optimizacije...). Matematika , obično nije potrebna "standardnim" programerima ali nema štete od nje. A i sve se može samonaučiti putem interneta. Naravno, ovo je samo subjektivno mišljenje jednog matematičara-programera.
P.S. Izvinjavam se što ponavljam stvari koje su već napisane u diskusiji ali nisam stigao da detaljnije pregledam postove iznad.

На то сам и алудирао. Основа нека математичка. За почетак је битна. Али не сад комплексни задаци који ће ретко имати примену у реалности. Посебно узмимо у обзир веб програмирање. Данас постоје иновативнији начини учења након што се савладају математичке основе.

Back