Master?

N.Prospekt

Zainteresovan član
Poruka
253
Sta je zapravo master? Koliko je on bitan za buduci posao? Koliko bi mi on bio validan kada bih ga zavrsio na potpuno drugom fakultetu, tj. potpuno razlicitoj struci od moje?

Sta je zapravo master? Koliko je on bitan za buduci posao? Koliko bi mi on bio validan kada bih ga zavrsio na potpuno drugom fakultetu, tj. potpuno razlicitoj struci od moje?

Na nasim fakultetima osnovnih studija ne naucis puno toga korisnog za posao. Masteri na drugim fakultetima i strukama nisu losa stvar i sluze za siri dijapazon obrazovnih profili. Taj papir sigurno ima neku vrednost, ali opet na kraju moras znati posao tako da je radno iskustvo i strucno usavrsavanje nezamenljivo.

Master studije su neka vrsta postdiplomskih studija. Ne kao ranije magistarske studije, jer danas bolonjske osnovne (četvorogodišnje) studije nose 240 ESPB bodova (svaka godina po 60), a master (koji traje godinu dana) još 60 ESPB bodova - ukupno 300. Pošto je bolonjski sistem visokog obrazovanja opšteevropski sistem, po njegovim standardima sa osnovnim studijama imaš "undergraduate degree", a tek sa masterom imaš "graduate degree". Zato su to zapravo diplomske, a ne postdiplomske studije. Glupo je što se sa završenim osnovnim studijama kod nas dobija stručni naziv "diplomirani", kad je to zapravo "undergraduate degree". Inače, magistarske studije više ne postoje, pa posle mastera slede trogodišnje doktorske studije.

Drugim rečima, master je danas neophodan, jer osnovne studije znače malo za obavljanje bilo kog posla za koji treba da se ima ćaga. Većina poslodavaca traži master. Tako, po zakonu, ko hoće da bude profesor u školi (osnovnoj ili srednjoj) mora da ima master - i to iz iste naučne oblasti iz koje je prethodno diplomirao. (Npr. profesor filozofije u srednoj školi mora prvo da diplomira filozofiju, a zatim da završi master studije filozofije, a ne neke druge master studije. Niti neko sa masterom iz filozofije ko prethodno nije diplomirao filozofiju, nego nešto drugo, može da predaje filozofiju u školi).

Sve ovo ne odnosi se na one koji su diplomirali po starom sistemu, pre uvođenja bolonjske reforme. Njima je dovoljna diploma osnovnih studija, ne treba im ni magistratura ni master, čak ni za rad u školi. Diplomirani po starom programu zakonom su izjednačeni u svim pravima sa masterima po novom sistemu. Oni mogu direktno, preskačući master, da upišu doktorske studije, a oni koji su magistrirali po starom sistemu mogu odmah da upišu treću godinu doktorskih studija. Toliko.

Poslednja izmena:

Back