Масивне честице и Шварцшилдов радијус

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Према стандардном моделу масивне честице, које се сматрају елементарним, као што су електрон или кваркови, немају радијус, односно димензија. С таквим погледом је конзистентно поимање да ни црна рупа нема димензија, јер ништа не може да спречи гравитацију да је уруши у сингуларитет.
Међутим, ако честица ма како мале масе нема димензија, онда је густина бесконачна, што ће рећи да је сама црна рупа. У том случају, као што црну рупу не може да напусти светлост (односно фотони), како могу да напусте неки електрон? Другим речима, како је онда могућа електромагнетно зрачење, уопште било каква размена која укључује фотоне?! :think:

01-1.jpg

- - - - - - - - - -

01-2.jpg

Према стандардном моделу масивне честице, које се сматрају елементарним, као што су електрон или кваркови, немају радијус, односно димензија. С таквим погледом је конзистентно поимање да ни црна рупа нема димензија, јер ништа не може да спречи гравитацију да је уруши у сингуларитет.
Међутим, ако честица ма како мале масе нема димензија, онда је густина бесконачна, што ће рећи да је сама црна рупа. У том случају, као што црну рупу не може да напусти светлост (односно фотони), како могу да напусте неки електрон? Другим речима, како је онда могућа електромагнетно зрачење, уопште било каква размена која укључује фотоне?! :think:

Само мало, ово написано је потпуно класична слика простор-времена, како бих рекао здраворазумска, својствена појмовима из свакодневног искуства. Наиме, увођењем квантне механике, појмови везани за неше свакодневно искуство, типа путања, густина објекта, енергија.... замењени су појмовима везаним за вероватноћу, као што је густина вероватноће, али тај појам нема везе са густином у класичном смислу. Заправо, сва збрка око две најзначајније теорије 20-ог века (релативистичком и квантном механиком), потиче од њиховог упоређивања са класичном механиком. Појам густине у поменутом смислу, у квантној механици која описује свет честица, не постоји. Слично томе, појам спина у квантној механици нема своју сличност "(аналогон)" у класичној механици. Бесконачности ни у једној теорији немају никакав физички смисао.

Успут, по релативистичкој теорији гравитације (ОТР, а она је још увек класична а не квантна, јер у себи не садржи Хајзенбргове релације), сингуларитет је бесконачне густине, а не црна рупа.

Заправо, ако ћеш ићи до краја, не постоје ни вероватноће, него амплитуде, пошто би тако звали вероватноће израчунате у комплексним бројевима. Оно што ми меримо су вероватноће (реални бројеви), што по мени само указује на ограниченост наших могућности (са)знања.
Ја све ово добро знам, заправо се моји светоназори заснивају на немогућности здраворазумског материјализма, а некакав други неоатеисти једноставно нису "пронашли".
Но, не одговори ми на питање. И "у" црној рупи важе квантна правила, или можда је боље рећи слом истих. Ако имаш "честицу" полупречника нула, а ипак неке масе, онда јесте густина бесконачна, то јесте црна рупа.
Или, можда би био одговор да тај полупречник није нула, да бездимензиона честица осцилира по неком полупречнику (рецимо Планкове дужине) па се маса "размазује"... Но, да ли можемо рећи да коначног одговора неће бити пре проналаска "квантне гравитације", а можда ни тада? :think:

Заправо, ако ћеш ићи до краја, не постоје ни вероватноће, него амплитуде, пошто би тако звали вероватноће израчунате у комплексним бројевима. Оно што ми меримо су вероватноће (реални бројеви), што по мени само указује на ограниченост наших могућности (са)знања.
Ја све ово добро знам, заправо се моји светоназори заснивају на немогућности здраворазумског материјализма, а некакав други неоатеисти једноставно нису "пронашли".
Но, не одговори ми на питање. И "у" црној рупи важе квантна правила, или можда је боље рећи слом истих. Ако имаш "честицу" полупречника нула, а ипак неке масе, онда јесте густина бесконачна, то јесте црна рупа.
Или, можда би био одговор да тај полупречник није нула, да бездимензиона честица осцилира по неком полупречнику (рецимо Планкове дужине) па се маса "размазује"... Но, да ли можемо рећи да коначног одговора неће бити пре проналаска "квантне гравитације", а можда ни тада? :think:

Да, амплитуде, у комплексном облику, али то је за сада, без физичког смисла, илити неке реалне интерпретације. Као што ни саме једначине квантне механике у комплексном облику немају физичко значење, или да будем прецизнији, решењима тих једначина која се и записују комплексним бројевима, није дат ниакакв физички смисао - већ се само добијају тзв. функције стања, ма шта год оне значиле. Као што рекох, полупречници, путање или било који појмови класичне механике , у квантној интерпретацији се уопште не разматрају на начин који је нама интуитивно познат. Физика на скали Планкове дужине, уопште није позната, изузимајући пар хипотеза, претпоставки и којекаквих једначина које на тој скали проширују простор-време до 8, одн. 11 димензија....али то је већ нека друга прича....

Што се тиче црне рупе, и сингуларитета, верујем да на снази остају Хајзенбргове релације, као што то важи и на самом хоризонту догађаја (примењујући њих Хокинг је дошао до своје хипотезе о тзв. Хокинговом зрачењу), али да ли на снази остају и други закони,и који облик попримају, не бих знао.... Верујем да остају сви закони одржања квантне механике,али то само претпостављам....

Poslednja izmena:
Citajuci malo na ovu temu dosao sam do zakljucka da fizicari koji se bave ovakvim problemima jedva razumeju sami sebe a ti bi sad hteo da ti neko to na forumu objasni. Nemamo mi ovde ni 10% potrebnog znanja da tako nesto u potpunosti shvatimo. A misljenja sam da fizicari kao i celokupna nauka samo su zagrebali povrsinu.

Па добро, не тражим ја инстант знање, није ово Матрикс:lol:
Само нека идеја, хинт... барем слагање да није то тако једноставно како само на основу дефиниције може деловати.

- - - - - - - - - -

Citajuci malo na ovu temu dosao sam do zakljucka da fizicari koji se bave ovakvim problemima jedva razumeju sami sebe a ti bi sad hteo da ti neko to na forumu objasni. Nemamo mi ovde ni 10% potrebnog znanja da tako nesto u potpunosti shvatimo. A misljenja sam da fizicari kao i celokupna nauka samo su zagrebali povrsinu.

Па добро, не тражим ја инстант знање, није ово Матрикс:lol:
Само нека идеја, хинт... барем слагање да није то тако једноставно како само на основу дефиниције може деловати.

nk:

U osnovi, crna rupa MOŽE da ima dimenziju, a pitanje je da li će da se uruši u singularitet!:hvala:

П

Svetlost NE napušta elektron! Do fotona dolazi kada elektron MENJA orbitu/energetski nivo!:bye:

Back