Mašina za sušenje veša - dilema!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.154
Stara mi je dotrajala, slabo suši, to jest nikako. Sad se mislim da li uopšte da kupujem mašinu za sušenje veša? Preko zime mogu da stavljam na radijator ili na ono što se rasklapa a leti na terasu da razvučem.

Ovo preko zime je dodatno dobro jer centralno grejanje suši vazduh pa mi je vlažnost sa vešom preko radijatora baš po meri. Leti nije problem jer je zastakljena tearas i nije ruglo za okolinu.

Pomagajte, šta da radim? Dal sam stipsa ili pavilno razmišljam?

ve[.jpg

A sta sa smrdljivim vazduhom? Ostavis ves preko noci pa poprimi miris gori i pre pranja.
Sto se tice susenja na radijatorima mislim da nije efikasno jer stalno nesto kacis i sklanjas i stan se pretvori u susaru. Sa masinom za susenje vesa sve ide mnogo brze i jednostavno. Gace, carape ko ce sve to da susi posebno... Definitivno masina.

Mašina za sušenje veša je najbolji izum posle tople vode, jer ako se pravilno koristi i ako je dobra, ona praktično može da eliminiše potrebu za peglom kod 90% stvari. Probaj posle tuširanja da se obrišeš pamučnim peškirom koji je preležao noć na radijatoru pa ti grebe goozicu onako ukočen, i sa istim takvim peškirom sveže izvađenim iz mašine za sušenje koji je sav fluffy i mekan.

Moje pravilo je samo da odmah vadim veš koji je mašina završila, još dok je vruć, tako ga sklopim i nema zime. Miriše lepo i ostaje mekan.

Naravno, kada se bira mašina obavezno uzeti mašinu sa toplotnom pumpom, koja traje duže, struju ne troši skoro ništa, vrlo je tiha, i ne ispušta nikakva isparenja dok radi, znači može i u špajzu da stoji. Ni kondenzatorske nisu više toliko loše, ali ipak je toplotna pumpa najbolja.

Svaki pravi domaćin(ca) zaslužuje mašinu za sušenje veša. :heart:

Mašina za sušenje veša je najbolji izum posle tople vode, jer ako se pravilno koristi i ako je dobra, ona praktično može da eliminiše potrebu za peglom kod 90% stvari. Probaj posle tuširanja da se obrišeš pamučnim peškirom koji je preležao noć na radijatoru pa ti grebe goozicu onako ukočen, i sa istim takvim peškirom sveže izvađenim iz mašine za sušenje koji je sav fluffy i mekan.

Moje pravilo je samo da odmah vadim veš koji je mašina završila, još dok je vruć, tako ga sklopim i nema zime. Miriše lepo i ostaje mekan.

Naravno, kada se bira mašina obavezno uzeti mašinu sa toplotnom pumpom, koja traje duže, struju ne troši skoro ništa, vrlo je tiha, i ne ispušta nikakva isparenja dok radi, znači može i u špajzu da stoji. Ni kondenzatorske nisu više toliko loše, ali ipak je toplotna pumpa najbolja.

Svaki pravi domaćin(ca) zaslužuje mašinu za sušenje veša. :heart:
stoji sve što si rekao. A i to što june kaže da skraćuje vek stvarima.
Ova situacija mi je u stanu u koji povremeno dodjem, znači nije mi svakodnevna potreba, zato se i dvoumim.

Sa tim kucnim uredjajima treba dobro izvagati potrebe.
Masinu za susenje si verovatno kupio dok je bila potreba za svakodnevnim pranjem decije garderobe, ali deca brzo izrastu i postaje glupo da ti masina za susenje zauzima mesto i trosi struju.
Recimo sada izbacujem i masinu sa sudove, koja mi sluzi da gomilam prljave sudove.
Ми не бисмо могли без машине за судове. Уштеди време, воду, живце..

Stara mi je dotrajala, slabo suši, to jest nikako. Sad se mislim da li uopšte da kupujem mašinu za sušenje veša? Preko zime mogu da stavljam na radijator ili na ono što se rasklapa a leti na terasu da razvučem.

Ovo preko zime je dodatno dobro jer centralno grejanje suši vazduh pa mi je vlažnost sa vešom preko radijatora baš po meri. Leti nije problem jer je zastakljena tearas i nije ruglo za okolinu.

Pogledajte prilog 1089505
Немојте никада да сушите веш преко радијатора у просторији где дуго боравите а поготово где спавате. Није здраво за плућа.

Ми не бисмо могли без машине за судове. Уштеди време, воду, живце..
Nista mi ne pricaj, sve znam....nego, ukljucim je posle selidbe ona ne radi, a vec je matora, jos gore sto je ugradna i sad moram da nadjam istu ili sve da pomeram, a samo me navikla da ne perem sudove odmah nego ih slazem...dakle, masina sic...:)

To je tačno... ali i stvari su postale potrošna roba i vrede manje nego vreme potrebno da se bakćeš oko njih i prostor koji zauzimaju u ormaru. Zato ja svesno uništavam stvari time što ih samo i jedino sušim u mašini.

Druge fine stvari kao što su odela i večernje haljine svakako idu na hemijsko, a ovo za peškire, gaće, čarape, farmerke i majice me stvarno ne sekira preterano. :)

Nista mi ne pricaj, sve znam....nego, ukljucim je posle selidbe ona ne radi, a vec je matora, jos gore sto je ugradna i sad moram da nadjam istu ili sve da pomeram, a samo me navikla da ne perem sudove odmah nego ih slazem...dakle, masina sic...:)
И моја је уградна имам Бош. Не може се поредити квалитет са ручним прањем масноће све однешене.

Ova situacija mi je u stanu u koji povremeno dodjem, znači nije mi svakodnevna potreba, zato se i dvoumim.
Ma dobra je masina za susenje narocito sto ne moras da kacis ves i sto je skoro peglan, a veci deo ne moras da peglas....ali ko kaze da bi i ovako peglao veci deo? :)

Колико је новаца отприлике. Дај линк ако можеш.
Ove su najbolje, sa toplotnom pumpom, i počinju od oko 400€.

https://www.tehnomanija.rs/bela-tehnika/masine-za-susenje-vesa?filter_submited=1&show_filters=1&filters[Način+sušenja+veša][]=Kondenz.+sa+toplotnom+pumpom&filters[stock][]=dostupno&sort=price_asc

Ko nema mesta za dve mašine, imaju i kombinovane koje peru i suše, ali nisam nešto siguran u njihov kvalitet.

To je tačno... ali i stvari su postale potrošna roba i vrede manje nego vreme potrebno da se bakćeš oko njih i prostor koji zauzimaju u ormaru. Zato ja svesno uništavam stvari time što ih samo i jedino sušim u mašini.

Druge fine stvari kao što su odela i večernje haljine svakako idu na hemijsko, a ovo za peškire, gaće, čarape, farmerke i majice me stvarno ne sekira preterano. :)
Управо то.Ја сам купио њу а не она мене..

Ma dobra je masina za susenje narocito sto ne moras da kacis ves i sto je skoro peglan, a veci deo ne moras da peglas....ali ko kaze da bi i ovako peglao veci deo? :)
Ја сам заволео машину за сушење у иностранству кад сам био на терену. Често прљава радна одела. Ма милина..

Код нас машина за прање нон стоп ради мала деца, ми одрасли радна одела.. тако да нам је у плану и за сушење. Одлична тема.

Pogledajte prilog 1089505

NI SLUČAJNO .. ne vičem, naravno :mrgreen: tek da znaš da to uopšte nije zdravo iz više razloga.

Idemo reedom..štetnost po naše zdravlje;
1. veliki rizik od alergija
2. negativno utiče na sluzokožu disajnih organa a mogu prouzrokaovati, kašljanje, hronični umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolju ili mučninu...

Plus, sušenje veša na radijatorima poveećava količinu vlage i preko 30% a to u zimskim mjesecima uzrokuje povećan rizik od astme i iritaciju disajnih puteva a najčešće su podložni najmladji.

Povećana vlaga donosi i pojavu budji a samim tim i "navalu" raznih štetnih gljivica, grinja i ko zna čega još.

Želim da kupim kombinovanu pa me zanima da li i iz nje veš može da izađe takav da ne treba da se pegla? Koju preporučujete? Hvala.
Moze da, samo moras pronaci opciju koja najvise odgovara, a mnogo zavisi i od tkanine koju susis. Granica izmedju vesa koji ne peglas i vesa koji se skupi za broj je veoma mala, bar mojr iskustvo tako kaze. U medjuvremenu sam kupila i kombinovanu koja ima mnogo vise operacija nzadovoljna sam.

Back