MASAKR

Arianna

Buduća legenda
Banovan
Poruka
46.570
Svi ste verovatno culi za vest uzasnog masakra u nasoj zemlji....

Razmisljam o tome da li normalan covek moze da ucini tako nesto.. ?

Sta je to sto bi moglo da nekoga natera na tako nesto

i da li moze postojati razlog za tako nesto...

Mislim da normalan covek ne moze da ucini masakr i da nista ne moze biti opravdanje ili razlog za to...

http://www.kurir-info.rs/masakr-u-velikoj-ivanci-ubio-6-zena-6-muskaraca-i-bebu-clanak-733791

Takodje da li je normalan covek kadar da namerno ucini takvo zlo...
i pod kojim okolnostima...
da li postoje takvi zli ljudi ili samo nenormalni i bolesni...

Poslednja izmena:
Stvarno je pitanje sta coveka natera na ovako ponasanje, ovo je cista sociopatija kada on maskrira i decu i komsije redom :(
Ajde da "razumem" ono (iako je takodje poremeceno samo ne na ovolikoj skali), da se svadja sa zenom, varala ga, on umislio to, on budala, bolesnik, ubio nju i sebe.
Stvarno ne razumem kakav covek uzme pusku i ide od kuce do kuce ubijajuci svoje komsije, poznanike s kojima je do juce bio u dobrim odnosima, pa i decu, sociopatija jednostavno. Opet, treba utvrditi motiv jer niko normalan ne kaze, da, sad cu da popijem 10-oro ljudi bez razloga.
Mi mozemo da nagadjamo sta hocemo, umislio da su komsije protiv njega da ga ne vole, da hoce da ga oteraju, ubiju pa uzeo pusku da se odbrani.

Ljudi sa poremecajima obicno i ne traze pomoc, jednostavno plase se gubitka slobode, obelezavanja od strane drustva, tako da to stoji i stoji.

MK ULTRA, verovatno neko u pentagonu ukucao Srbija umesto Sirija, isto kao kod onog klinca sto je ubio Anu Lind, kad ga je sudija pitao zasto je to uradio, on mrtav hladan reko, ne znam, jednostavno sam setao kroz robnu kucu i kao da me je nesto nateralo to da uradim.

MK ULTRA, verovatno neko u pentagonu ukucao Srbija umesto Sirija, isto kao kod onog klinca sto je ubio Anu Lind, kad ga je sudija pitao zasto je to uradio, on mrtav hladan reko, ne znam, jednostavno sam setao kroz robnu kucu i kao da me je nesto nateralo to da uradim.

taj Šveđanin srpskog porijekla (Mijailo Mijailović) se pravio lud... inače i on je porijeklom iz okoline Mladenovca...

Kazu da, iako ostao bez posla, ubica nije bio egzistencijalno ugrozen.
Zatim, da je bio na ratistu.
Navodno nije bilo znakova mentalne bolesti.
E ovo poslednje je prilicno problematicna, odokativna dijagnoza "normalnosti". Jer, sasvim je jasno da je ovaj masakr počinio teško poremećen čovek.
To što niko nije primećivao da nešto nije u redu i što je svima izgledao kao "miran" čovek (a vrlo često se takva kvalifikacija daje ubicama pošto izvrše zločin), samo govori o sredini u kojoj niko nije bio u stanju da uoči promene. Jer, promena je moralo biti. I to "neprimećivanje" nije odlika samo velikih, urbanih i otuđenih sredina, nego i onih malih, zatvorenih, u kojima se na svako mentalno iščašenje gleda kao na sramotu ili gde, jednostavno, ne postoji dovoljan interes ili šlif za udubljivanje u razloge promena ponašanja.
Evo mog mišljenja:
u njemu se dugo kuvalo, te je okidač možda bila aktuelna politička situacija. Ubica se uplašio, vezujući dati trenuak sa iskustvima kroz koja je i sam prošao na ratištu, i rešio da pobije svu okolinu, da ih "poštedi" neke velike ratne tragedije ili budućeg života u uslovima koje je on projektovao. Po mom mišljenju, ovo su planirana ubistva - možda ne planirana određenog dana i u određeno vreme, ali verovatno mu se već neko vreme ideja o "eutanaziji" vrzmala po glavi. Uzrok: PTSP, a množda i oduvek prisutna psihoza koju, u zatvorenoj sredini, niko nije prepoznnao.

Poslednja izmena:
Bitno je da preživi ubica, kako bi se mogao proučiti. Iz njegovog iskaza (ako ga ikada bude i ako bude u stanju da ga da) može se napraviti model za eventualno "prepoznavanje" drugih, skrivenih, naizgled normalnih. monstruma. Slučaj u Jabukovcu, gde je lice već bilo registrovano kao duševni bolesnik, kao njegovi "motivi", poprilično su pomogli u shvatanju sumanutog načina razmišljanja masovnih bica, jer se retko dešava da oni prežive. Tu ne mislim na tipove koji imaju tzv. kvazi političke motive ili lukrativne motive (kao onaj razbojnik što je harao po Subotici) ili je bolesna osveta u pitanju i ljubomora (kao u Leskovcu). Problem je u nemotivisanom delanju, kao ovde. Priča o tome da je to trebalo sprečiti je čudna. Kako da sprečiš, izoluješ čoveka kod kog je fasada ličnosti očuvana? Kako da znaš ko je tempirana bomba, i kako to da primetiš i reguješ preventivno? To ne može postmoretem zaključivanjem, nego samo proučavanjem živog egzeplara.
Grubo sve ovo zvuči, bez osećajno itd. ali je suština tačna.

ma to je foliranje nešto me je kao nateralno
sviraju klincu
nego to to ti je ko i samoubistvo
odustaneš od svog života i svejedno ti
i onda neko reši da olakša i druge
dal radi egocentričnosti - kad idem ja nek idu i drugi - dal iz samoumišljenog humanizma - da ih oslobodi životnih patnji - dal - nebitno zbog čega
al tu uvek postoji proces - depresija - odluka - planiranje - izvršenje
šta bre preko noći
msm ubica je svakako napustio relan i običan život i svako njegovo svedočenje biće u sušti lažno, irealno i beskorisno
pa čak i kad su to religijska, ideološka i ubistva iz samopromocije.
može da kaže, hteo sam jednostavno da izađem na CNN? i šta?
nema tu prevencije, čim postoje masovna ubistva kao pojava, uvek će se naći neko ko će se primiti i ponoviti ih
ako nije naš milutin biće neki ingleltorp iz UK

Vezano za temu, - to da li normalan covjek moze da pocini masakr (a nevezano za masakr o kome se prica u uvodnom postu), rekao bih samo ovo: ako, recimo, u osnovnoj skoli pola muskaraca iz odjeljenja se okomi samo na jednog jedinog, tucu ga, pljuju, vrijedjaju, itd., i ako on ima zelju da im se osveti, onda on definitivno ima zelju da tuce, pljuje, vrijedja, itd., tj. da bude agresivan prema vise osoba nego sto to zele ovi sto su se okomili na njega. (Jer oni zele da budu agresivni samo prema jednome.)

I sad, ako on kad malo poraste i domogne se oruzija ubije sve te osobe koje su ga maltretirale, svi ce misliti da je on lud. (I zao.)
A ako on ne ubije nikoga od njih, a ako neko od ovih iz odjeljenja (ili vise njih odjednom), da bi stavili "slag na tortu", poslije svog maltretiranja i ponizavanja koje su mu priredili, ubije tog covjeka (i djeca su ljudi), mnogo ce biti manji broj onih koji ce ubicu (ili ubice) proglasiti ludim, ili nesto mnogo zlim. (Jer on nije pocinio masakr.)

Da li ce direktor skole kad vidi da pola muskaraca iz tog odjeljenja maltretira samo jednoga odluciti da izbaci iz skole ikoga od tih agresivaca? Ne, jer svaki od njih pojedinacno ne maltretira vise od 1. osobe, sto prema danasnjim gledistima na stvari znaci da i nisu nesto agresivni. Evo sto ce se desiti u slucaju da, recimo, u 7. razredu ovaj donekle savlada Karate (mozda i nabilduje se malo), i "odgovori" svakome ko ga je "dirao" do skora: bice izbacen iz skole!

Poslednja izmena:
taj Šveđanin srpskog porijekla (Mijailo Mijailović) se pravio lud... inače i on je porijeklom iz okoline Mladenovca...

Ma daj, lik nema pojma zasto je ubio Anu Lind. Sad kao mi znamo da se on pravio lud, pa sto se nije napravio lud nedelju dana ranije pa pobio neke likove nevazne na benziskoj pumpi nego bas nju. Zanimljivo da je ona bila u Beogradu 12.03.2003. kad su ubili Djindjica, jedino je njen avion poleteo tog dana sa aerodroma Nikola Tesla

Spasavaju mu zivot,da bi ispitivali takav surovi paradoks,motiv,koliko mu je trebalo da izvede takav krvavi pir,treba mu zaviriti u glavu,takve devijacije treba da budu javno iznesene,od strane psihol.,psihij,doktora,da mogu da se sprece ukoliko se primeti u porodici!Zbog toga ga i spasavaju!

Ma daj, lik nema pojma zasto je ubio Anu Lind. Sad kao mi znamo da se on pravio lud, pa sto se nije napravio lud nedelju dana ranije pa pobio neke likove nevazne na benziskoj pumpi nego bas nju. Zanimljivo da je ona bila u Beogradu 12.03.2003. kad su ubili Djindjica, jedino je njen avion poleteo tog dana sa aerodroma Nikola Tesla

čudne koincidencije :think:

Jedna psihologa na tv (psihologa je ženska-psiholog!) je to lepo objasnila za razliku od ministarke zdravlja koja nastavlja da
mlati državnom zastavom kao s alfa toksinima...Samo što je ovo ozbiljnije...
Taj fenomen (ima svoje ime-ispustio sam da zabeležim) "prskanja" nakon gomilanja multifaktora koji su izvršili pritisak
i ugrozili ga egzistencijalno i duhovno,dešava se sve češće u osiromašenoj duhovnoj ,a urbanoj sredini...Norveška,USA,
sad Srbija,sutra Rusija...
Karakteristično je za ta masovnba ubistva "prskanje" pod veoma velikim medijskim pritiskom s porukama apsurda (besmisla)
koji produbljuje sve konflikte...Buđenje neandertalca (đavola rligijski) u svakom od nas je moguće pod desetodnevnom i dužom
presijom medija s Briselskom temom,a u uslovima ugrožene egzistencije! Akter Bogdanović je bio suočen i s ostankom bez posla,
s nemogućnošću setve usled meteo nepovoljnosti,ai nereagovanjem min.poljoprivrede na te uslove,te izglednom još jednom
lošom godinom za ceo zaseok,ali i šamaran nedeljama lošim i mračnim tonovima oko Kosova,lošim ostalim tv programima,
recidivima ratnog sindroma...
Državni organi pod hitno treba da se "čiste" iz medija-NEKA RADE POSAO ZA KOJI SU PLAĆENI ,a ne da prevaljuju svoje
brige na nedoraslo stanovništvo političkim (dvorskim)intrigama! ! !
Novinari posle svake ružne vesti bi ZAKONOM morali biti obavezani da objave i dobru vest,a ako to ne urade da odgovaraju
prekršajno za širenje defetizma!
Vlada pod hitno treba da preduzme niz mera u vezi medija,obrazovanja,ali i proširenja prekršajne odgovornosti za ružno,
nedolično ponašanje,sileđijstvo i sl.
Posebno vlada,ali i sva ministarstva odmah da se okrenu potrebama građana,onim svakodnevnim i da im tu pokušaju izlaziti u
susret! Ovo ako im nije jasno-pokazaću im lično svojim primerom(ili nek prošetaju Stokholmom ili Kopenhagenom,Štutgartom...)
U Skupštini,ali i skupštinama opština da se poslovnici pooštr u pogledu ružnog i licemernog ponašanja...
Ima još posla kontra neandertalcima (đavolima,šejtanima) u nama...

Kazu da, iako ostao bez posla, ubica nije bio egzistencijalno ugrozen.
Zatim, da je bio na ratistu.
Navodno nije bilo znakova mentalne bolesti.
E ovo poslednje je prilicno problematicna, odokativna dijagnoza "normalnosti". Jer, sasvim je jasno da je ovaj masakr počinio teško poremećen čovek.
To što niko nije primećivao da nešto nije u redu i što je svima izgledao kao "miran" čovek (a vrlo često se takva kvalifikacija daje ubicama pošto izvrše zločin), samo govori o sredini u kojoj niko nije bio u stanju da uoči promene. Jer, promena je moralo biti. I to "neprimećivanje" nije odlika samo velikih, urbanih i otuđenih sredina, nego i onih malih, zatvorenih, u kojima se na svako mentalno iščašenje gleda kao na sramotu ili gde, jednostavno, ne postoji dovoljan interes ili šlif za udubljivanje u razloge promena ponašanja.

Evo mog mišljenja:
u njemu se dugo kuvalo, te je okidač možda bila aktuelna politička situacija. Ubica se uplašio, vezujući dati trenuak sa iskustvima kroz koja je i sam prošao na ratištu, i rešio da pobije svu okolinu, da ih "poštedi" neke velike ratne tragedije ili budućeg života u uslovima koje je on projektovao. Po mom mišljenju, ovo su planirana ubistva - možda ne planirana određenog dana i u određeno vreme, ali verovatno mu se već neko vreme ideja o "eutanaziji" vrzmala po glavi. Uzrok: PTSP, a množda i oduvek prisutna psihoza koju, u zatvorenoj sredini, niko nije prepoznnao.
Da to je problem,
Normalan covek sigurno nije bio, samo sredina nije primetila znake bolesti, a takodje se cesto kriju dusevne bolesti,
cesce u maloj sredini...

Takodje i meni ne deluje da je slucajno pobio porodicu i rodjake......
vec da je planirano ubistvo...

Poslednja izmena:
ma to je foliranje nešto me je kao nateralno
sviraju klincu
nego to to ti je ko i samoubistvo
odustaneš od svog života i svejedno ti
i onda neko reši da olakša i druge
dal radi egocentričnosti - kad idem ja nek idu i drugi - dal iz samoumišljenog humanizma - da ih oslobodi životnih patnji - dal - nebitno zbog čega
al tu uvek postoji proces - depresija - odluka - planiranje - izvršenje
šta bre preko noći
msm ubica je svakako napustio relan i običan život i svako njegovo svedočenje biće u sušti lažno, irealno i beskorisno
pa čak i kad su to religijska, ideološka i ubistva iz samopromocije.
može da kaže, hteo sam jednostavno da izađem na CNN? i šta?
nema tu prevencije, čim postoje masovna ubistva kao pojava, uvek će se naći neko ko će se primiti i ponoviti ih
ako nije naš milutin biće neki ingleltorp iz UK
pricamo uopsteno

ne znam koliko kad je neko psihiki boelstan moze nesto da ga natera
mozda i moze
ali da li je neko stvarno toliko bolestan da mu mozak ko zna sta prizvodi ili mu samo radi povredjeni ego sujeta
nagomilana mrznja i destruktivnost
da zeli da ubije

takodje mislim da ko ima depresije teske depresije
pre bi sebi oduzeo zivot nego nekom drugom

Još uvek psiholozi i psihijatri ne mogu da daju konačan sud ili dijagnozu za tragičnog Ljubišu.....tako da eventualno njegova supruga, a čula sam da je u stanju da govori, može nešto otkriti i on sam ako se izbavi iz teškog stanja....
Dođe mu nekako, ako si mirne prirode opasan, a ako laješ nisi...ipak su to predrasude....znam mnogo bučnih nasilnika, pa u mom naselju je pre par godina ubijen Arkanov čovek...klasičan zlikovac i bukadžija...ratni dobrovoljac....

Nema pravila, ne znaci da ako je neko miran da je potencijalni nasilnik i obratno...

Ali se cesto desava da zli ljudi sebe prikrivaju tako sto se predstavljaju kao fini dobri i tihi

Moraju tako...

Dobar covek nema potrebu da se pretvara i predstavlja kao tih...
Ispoljavanje licnosti je normalna stvar kao i razlicitost karaktera...

samo lud, psihicki bolestan covek moze monstruozno da ubija.... i tacka !
Ako neko ubije (ne monstruozno) 1 covjeka koji mu nista nije kriv, -
je li on manje lud od nekoga ko bi ubio 15 ljudi koji su mu nesto krivi?

I, ako neko ubije monstruozno, na skali od 1 do 10, - 5, 1 covjeka koji mu nista kriv nije, -
je li on manje lud od nekoga ko bi ubio 15 ljudi koji su mu nesto krivi monstruozno, na skali od 1 do 10, - 10 (svakoga pojedinacno)?

Poslednja izmena:
Svako od nas je sposoban da uchini sve. Uostalom evo ga profesionalac (i genijalac da dodam) koji govori upravo na ovu temu.

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=900&yyyy=2013&mm=04&dd=10&nav_id=703617
Nesto me mrzi da gledam, a ima ljudi kojima je spor net (puno ljudi) pa prepricaj nam ukratko, ako ti nije tesko, u cemu se ogleda ta genijalnost, i koji je to dokaz da svako od nas to moze da ucini? (Posto je to vrlo bitno ako je on stvarno dokazao to.)

Svako od nas je sposoban da uchini sve. Uostalom evo ga profesionalac (i genijalac da dodam) koji govori upravo na ovu temu.

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=900&yyyy=2013&mm=04&dd=10&nav_id=703617

hvala

Psiholog kaze:"
Drustvo je tako duboko poremeceno....
slazem se...
Svako od nas je mogao mnogo vise da uradi...
Kakav je covek koji...
profil takvog coveka...

Izraz monstrum je pogresan...
ko hladno zlostavlja i ubija ne osecajuci nista i uzivajuci...
Njega svi prikazuju kao normalnog
...Moguce da promene nisu mogli da primete...
Nesto se strasno desilo...
Moze biti okidac bilo sta...
Kumulativno dejstvo... na ratistu - Slavonija... samoubistvo u porodici...
Problemi ratnih veterana...
pa prica o Posttraumatskom stresu...

Nije bio sklon alkoholu
kod nas je sramota obratiti se psihijatru...

Mi imamo rasiren fenomen
da se jedan vrlo ozbiljan mentalan poremecaj kao sto je alkoholizam
uopste kulturoloski ne posmatra kao poremecaj

a ogroman br ljudi koristi alkohol umesto da se nekome obrati
za pomoc i onda s vremenom svoje stanje samo pogorsava

Mentalno Zdravlje...
se cuva i unapredjuje...
Niko u izolaciji nije ozdravio...
Kako prepoznati osobu koja pati?
Da li ljudi i dalje razgovaraju o takvim stvarima?
Da li imaju osobe od poverenja sa kojima razgovaraju o tome?
Jedne studije kazu da osobe sa ozbiljnim poremecajem najvise im pomazu ljudi koji to dozivljavaju..

Problem je jer nema komunikacije... nema empatije...
Kako cete primetiti ako ne obracate paznju na to...

Pohlepa se ne dovodi u pitanje...
Dok se ne desi nesto tragicno...
Ali i to brzo ode u proslost...

Svi toga treba da budu SVESNI....

Kako se pruza takva pomoc... ?
Da saslusate i trudite se da razumete...

Vrlo je vazno probati razumeti, ako ne osudjujete...

Jedan od problema je AGRESIVNOST.

Od spolja vidljiv problem...
AGRESIVNOST Je posledica toga sto ne znate kako da doprete do drugih.
Sto ne umete da prepoznate svoja osecanja...
i neumete da ih iskazete....
Nego onda udarite jer vam to daje dozivlja daste ipak
kako tako u kontaktu sa drugom osobom...
Veliki broj dece niko ne uci tome, kako da razumeju sebe...
kako da komuniciraju...

DIGITALNO nasilje, kako da nekoga uvredite na fb...

NASE DRUSTVO je jako duboko poremeceno...
ljudi ne znaju tacno sta je istina cemu da veruju
i bice tako dok sistem vrednosti ne bude potpuno drugaciji... "

Poslednja izmena:

Back