Marko Crnobrnja, "detinjstvo od drveta"

• Začetnik teme Začetnik teme kalis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kalis

Buduća legenda
VIP
Poruka
36.308
FB_IMG_1729869826790.jpg

Marko Crnobrnja :

- Godinama svoje skulpture realizujem u drvetu na sebi svojstven način. Prilagođavam ga svojim potrebama i idejama. Čini mi se da dobro sarađujemo. Drvetu svako daje novi život i namenu, meni se čini da se trudim da iskažem zahvalnost svakom komadu. Ipak je to nekad bilo veliko živo drvo, koje je pravilo hlad, rađalo plodove, pružalo dom generacijama ptica. Ne bi bilo pošteno da drvo doživljavam kao materijal koji mi završava posao.

Sve kao hoću-neću, hoću-neću, pa ajd ipak da objavim temu.

Pre izvesnog vremena kod nas u Galeriji je bila izložba , povedem svoje klince, nabasamo na njihovu drugaricu iz odeljenja, povedemo i nju, i u Galeriji zateknemo radove Marka Crnobrnje.

Mislim da se deci do sada ništa više nije dopalo.

A pošto ja obožavam drvo i sve od drveta, evo jedne male teme o umetniku i njegovom radu.

IMG_20241025_171940.jpg

MARKO CRNOBRNJA

Diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora Mrđana Bajića 2005. Od 2009. do 2015. radio kao profesor praktične nastave u srednjoj školi Tehnoart u Beogradu. Od 2015. do 2017. predavao predmet vajarstvo na Fakultetu za umetnost i dizajn Džon Nezbit u Beogradu. Od 2017. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao umetnički saradnik.

Izlaže samostalno od 1999. Imao je niz izložbi u zemlji i inostranstvu.

Na kolektivnim izložbama učestvuje od 1998. Imao je, takođe, veći broj izložbi u zemlji i inostranstvu.

Od 2009. dobio je nekoliko nagrada.

Dela mu se nalaze u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu; u kolekcijama MUZEJ-a ZEPTER u Beogradu, Galerije RIMA u Kragujevcu i Beogradu, Narodnog muzej u Kraljevu, Narodnog muzeja u Vranju, Narodnog muzeja u Smederevu i većem broju privatnih kolekcija

EDY_1684-Tamara-Kucor-SGSU.jpg

Zemljani tonovi i svedenost forme vizuelno daju neku čistotu i jednostavnost. Šta se u stvari krije iza toga?

- Iza vizuelnog doživljaja se krije veština jednog priučenog stolara, samoukog farbara, neveštog bravara i uz sve to diplomiranog vajara koji će da uči ceo život. Upravo taj izraz nesavršenosti ističe savršenu priču.

Back