Marionete

Poruka
51.037
Marioneta – lutka s pokretnim udovima kojima se upravlja pomoću konca ili žice.
S ovakvim lutkama izvode se pozorišna dela u tzv. marionetskim ili lutkarskim teatrima.
4451-original-NationalMarionetteTheatre_011.jpg

Preneseno, maroineta = povodljiva osoba, osoba koja se može za sve i svakoga pridobiti.
SuperStock_1598R-86084.jpg

Ne mora značiti da je marioneta (u prenesenom smislu) obavezno beskičmenjak. Upravljanje pokretima moguće je u slučaju:
- naivne osobe;
- osobe sa nedovoljno razvijenom socijalnom inteligencijom;
- osobe sa niskim IQ

Takođe, svi mi imali smo faze u životu kada nas je neko iskoristio za svoje ciljeve – prethodno nas ubedivši da su nam ciljevi zajednički, zloupotrebio naše poverenje. Postane opasno tek ako NE ustanovimo (primetimo) da smo bili igračke, tj. sredstva, ili dobrovoljno pristanemo na takav odnos jer smo, u prvom slučaju – glupi, u drugom - lišeni sopstvenog identiteta. Ako se desi jedanput – izvučemo pouku, ako se desi drugi, treći ... n-ti put – onda zbilja imamo problem, čije rešenje treba tražiti u analizi našeg mentalnog sklopa.
O karakteru upravljača marionetom ne treba mnogo govoriti. Tu bismo već mogli da se vratimo na temu o psihopatama/sociopatama jer je za njih tipična potreba za manipulacijom.
Navešću banalan primer koji se može činiti bezazlen ali, shvatićete zašto nije:
Mojoj drugarici, tada dvadesetogodišnjakinji, koleginica sa fakulteta predložila je da prijave profesora zbog nepristojnih predloga. Drugarica nije imala nikakvo slično iskustvo sa tim profesorom, ali je poverovala u priču koju joj je koleginica nedeljama servirala: da je profesor, prilikom konusltacija u njegovom kabinetu, pokušao da je napastvuje, da ju je ucenio (seks u zamenu za položen ispit) itd. Priča je stigla do razmera u kojima je profesor noću zvao telefonom, sačekivao po hodnicima njene zgrade, pri čemu «žrtva» nije mogla da se – kao podstanarka i pridošlica iz unutrašnjosti (sama, daleko od roditelja, bez bližih rođaka i dečka) - adekvatno zaštiti. Nakon mnogo suza, pa čak i pretnji samoubistvom koleginice, moja drugarica je pristala da napiše jedno pismo dekanu, puno teških optužbi. U tom pismu ona je – opet na nagovor "žrtve" - predstavila situaciju kao da se njoj dogodila. Možda je uputno reći i da je u međuvremenu samu sebe ubedila kako nije ni pod čijom/kakvom sugestijom i (psihičkom) prinudom napisala to pismo.
Ispostavilo se da je priča njene koleginice imala mnoštvo rupa i nelogičnosti koje su postale vidljive i samoj žrtvi kada su joj predočene od strane dekana. Tražila je objašnjenje od koleginice, koja joj je, mrtva-hladna, odgovorila da je u profesora dugo zaljubljena, te da je na njega "ljuta" zato što je "ne primećuje" i što je, jednom prilikom, prema njoj bio neprijatan.
Konačan bilans: moja drugarica morala je da promeni fakultet. Nije mogla da se opravda, niti da dokaže da je bila izmanipulisana. Njenoj koleginici nije falila dlaka s glave; ona je opovrgavala bilo kakvo saznanje o tome a kamoli da je iskonstruisala priču.

Ima još ovakvih priča. Možda i vi imate neku. Setite se ... Ljudski je pogrešiti u procenjivanju ljudi koji su majstori obmane.

na temi o naivnosti sam dala odgovor.
svaki put kad odlucimo da nekom verujemo, postoji mogucnost da cemo biti izmanipulisani.
pogotovo sto je popu svako pop, a lopovu svako lopov..tj, iskrenom coveku nesklonom manipulaciji bice tesko i da zamisli da mu neko prica lazi..tvoja drugarica je tipican primer.
ali sta sad.
ako treba da biram dal cu nekad biti izmanipulisana, i pretvaranja sebe u cinicnog mainuplanta, biram prvo.
lepse mi je tako:)
a kad skontam da me neko ispalio, kazem sebi tuko jedna. i idem dalje. ajde bre, nije smak sveta.
mada se s godinama razvijaju mehanizmi samoodbrane, gde folirante i manipulatore prepoznajemo na kilometar, a iskrenost namirisemo, cak i kad su svi realni dokazi protiv.
ubek verujem vise sebi, nego svojim ocima:))))

Svi mi koji smo ucestvovali u proslom ratu smo izmanipulisani .Ja sam ucestvovao u ratu u Krajini .Znao sam da cemo
na kraju parade lose proci .Ucestvovao sam u ratu jer nisam htio da se sakrivam po podrumima , a nisam htio ni da
bjezim u inostranstvo .Valjda su mi takvi geni . Otac mi je bio ratnik , djeda , a vjerovatno i ostali preci .
Dobar dio njih je izvukao goozicu . Da li je to stvar inteligencije ili karaktera , nisam siguran .

Ja imam koleginicu sa posla koja ima toliku moć ubedjivanja da ponekad pomislim da nam nešto vrača.

Ja radim sa njom u kancelariji, pa sam vremenom uspela da postavim blokadu i da je zaustavim da prebacuje posao na mene. Ali drugi nisu.

Ona npr uzme magacionera i uvali mu da slaže neke papire za nju, da upisuje radne sate itd. Pri tom svi znaju kakva je i da se redovno izvlači, za najmanju sitnicu izlazi sa posla. A ja se pitam ako sve to zanju kako dozvoljavaju da ih tako obrlati?

Gubitak kontrole u psihičkom smislu izvlači tepih ispod nogu i ljudi postaju marionete. Da se to ne bi dešalo potrebno je obnoviti sopstveni osećaj nezavisnosti i samopoštovanja. U korenu samopoštovanja je sloboda. Nezavisost je preduslov zadovoljstva sobom, dok je gubitak kontrole nad sobom (i stvarima) glavni razlog osećaja slabosti. Be free!

ma svi smo manje ili vise ukljucujuci i samosvesne likove tzv samo kod njih treba malo zakopati da se vidi jer oni drcno odgovaraju, u verbalnom sukobu su brzi i jaci
ko je onda vrhovni pomerac
u stvari povremeno moras valjda biti ispaljen jer se inace previse cuvas to sam cula od psihologa. valjda se mislilo na manje ispale tipa ne vrate ti lepo kusur

Poslednja izmena:
У реду је бити свесно марионета ако у представи имаш неки свој лични циљ и онда извући се.

А да неко успе скроз да те изманипулише и направи магарца, мислим да за то стварно треба имати мањак интелигенције или искуства (наиван)...тј. верујем да је у већини случајева у питању обострана корист која нагиње више на страну манипулатора.

i nepoverljiv covek moze sa istom lakocom biti izmanipulisan ako i poverljiv
i sumnja se moze :voziti: isto kao i vera..
uobicajena miskoncepcija je povezivanje manipulacije samo sa poverenjem..to je samo jedan strana novcica..
s druge strane cele price manipulacija nije i nuzno losa..

na temi o naivnosti sam dala odgovor.
svaki put kad odlucimo da nekom verujemo, postoji mogucnost da cemo biti izmanipulisani.
pogotovo sto je popu svako pop, a lopovu svako lopov..tj, iskrenom coveku nesklonom manipulaciji bice tesko i da zamisli da mu neko prica lazi..tvoja drugarica je tipican primer.
ali sta sad.
ako treba da biram dal cu nekad biti izmanipulisana, i pretvaranja sebe u cinicnog mainuplanta, biram prvo.
lepse mi je tako:)
a kad skontam da me neko ispalio, kazem sebi tuko jedna. i idem dalje. ajde bre, nije smak sveta.
mada se s godinama razvijaju mehanizmi samoodbrane, gde folirante i manipulatore prepoznajemo na kilometar, a iskrenost namirisemo, cak i kad su svi realni dokazi protiv.
ubek verujem vise sebi, nego svojim ocima:))))

ljubicica

У реду је бити свесно марионета ако у представи имаш неки свој лични циљ и онда извући се.

А да неко успе скроз да те изманипулише и направи магарца, мислим да за то стварно треба имати мањак интелигенције или искуства (наиван)...тј. верујем да је у већини случајева у питању обострана корист која нагиње више на страну манипулатора.

nemo' se opterecujes kad naletis na takog

budi sretna da ti je poklonio gram paznje jer je ne poklanja samo totalnim ovcama

Back