Marina Abramović Institut

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.360
Vidim sada da Marina vodi svoj institut negde u Grčkoj i da ima mnogo sveta koji su zainteresovani
https://mai.art/about-mai
Image1.jpg

Ta vrsta umetnosti je toliko daleko od mene da samo mogu da se češkam u neverici kakvu popularnost Marina ima.
Dobro je uradila što je otišla u Njujork, kod nas sigurno ne bi mogla ništa da uradi.

Šta vi mislite? Da li ima neko da nam (meni) objasni fenomen Marine Abramović? Šta je to što mnogi ne vidimo?

mislim da to nije _sada_, ima već neko vreme bar kurseve u grčkoj (za performans tj koncept. umetnost ili kako se to zove) i da su dosta skupi (bar za nas smrtnike, možda ako si performer ako) ... tj ne znam šta sam to tačno videla, da li kurs ili institut

možda je čudno što se ovo kod nas ne radi, možda se radi po nekim ćoškovima, ima ih još svetski rangiranih, ovaj era je sad umro a znam i za rašu todosijevića. ne pratim to ali ispratim vest. mislim na koncept/performanse

te radionice itd nisu za masovnu publiku nego valjda za studente?
kako je uspela, mislim da je osetila šta će proći i od čega može da napravi neki život, tad su valjda i drugi, i kod nas, bili zainteresovani za tu umetnost tj vid izražavanja, tj tad je bio neki početni ili jači talas? ... ionako nije imala nešto drugo da radi

Poslednja izmena:
Vidim sada da Marina vodi svoj institut negde u Grčkoj i da ima mnogo sveta koji su zainteresovani
https://mai.art/about-mai
Pogledajte prilog 896403

Ta vrsta umetnosti je toliko daleko od mene da samo mogu da se češkam u neverici kakvu popularnost Marina ima.
Dobro je uradila što je otišla u Njujork, kod nas sigurno ne bi mogla ništa da uradi.

Šta vi mislite? Da li ima neko da nam (meni) objasni fenomen Marine Abramović? Šta je to što mnogi ne vidimo?
Nije to nikakav fenomen.Tako je oduvek bilo.
Umetnici su sponzorisani od onih za koje rade i ciju ideju sprovode.

Zato su najveci umetnici ziveli u bedi i siromastvu jer su bili iskreno svoji .Nisu bili tezgarosi.
No i medju tezgarosima je bivalo onih koji su birali svoje sponzore i onih koji su bili spremni da rade za bilo koga.

Poslednja izmena:
Nije to nikakav fenomen.Tako je oduvek bilo.
Umetnici su sponzorisani od onih za koje rade i ciju ideju sprovode.

Zato su najveci umetnici ziveli u bedi i siromastvu jer su bili iskreno svoji .Nisu bili tezgarosi.
No i medju tezgarosima je bivalo onih koji su birali svoje sponzore i onih koji su bili spremni da rade za bilo koga.

valjda nisu, neki su živeli tako a neki su živeli OK. ako tezgari nema sponzora nego mušteriju, tipa oslikava crkvu ili napravi davida za koga već treba ili tako. a ima i van gog

valjda nisu, neki su živeli tako a neki su živeli OK. ako tezgari nema sponzora nego mušteriju, tipa oslikava crkvu ili napravi davida za koga već treba ili tako. a ima i van gog
Jedni su radili za crkvu, drugi za bankare, sataniste... za komuniste...Svako prema svojoj prirodi.
I nije to tako samo u slikarstvu. U muzici ,na filmu je to takodje veoma izrazeno, kao i u drugim umetnostima.

Uglavnom su poznati u svom vremenu oni koji imaju sponzora; cije ideje sprovode.

Oni koji nemaju sponzora bivaju otkriveni tek nakon zivota.Takvi su retki, ali su na ceni.Narocito oni, koje kolege priznaju kao velike umetnike.

Poslednja izmena:
Jedni su radili za crkvu, drugi za bankare, sataniste... za komuniste...Svako prema svojoj prirodi.
I nije to tako samo u slikarstvu. U muzici ,na filmu je to takodje veoma izrazeno, kao i u drugim umetnostima.

Uglavnom su poznati u svom vremenu oni koji imaju sponzora; cije ideje sprovode.

Oni koji nemaju sponzora bivaju otkriveni tek nakon zivota.Takvi su retki, ali su na ceni.Narocito oni, koje kolege priznaju kao velike umetnike.

radili su šta su mogli, nisu uvek mogli da biraju, bio je neki film o poljskom slikaru koji se jako konfliktirao sa poljskom komun. partijom posle rata, čak ne znam da je možda i bio komunista (nisam sigurna) ali su ga proganjali, on je pristajao i da crta soc-real plakate al su ga oni i dalje zabranjivali ... to je film
poznatiji je slikar, tj kad se potraži malo nađe se, mislim da nije imao nogu
van goga je izdržavao brat a mislim da je i skupljao slikare da prave kolonije ili sl. samo što se nije prodavao dok je bio živ

Back