Marijan Vajda i Goran Ivanišević

ambidekster65

Legenda
VIP
Poruka
72.800
Na ovoj temi objavljivati ćemo intervjue i vijesti dvojice Novakovih trenera. Takođe forumaši mogu da komentarišu bilo šta vezano za njih dvojicu. Nadam se da će tema zaživjeti.

Маријан Вајда
Маријан Вајда (свк. Marián Vajda, Повашка Бистрица, 24. март 1965) је бивши словачки тенисер и тениски тренер.

Каријера

Вајда је учествовао на ОИ у Барселони 1992. године где је елиминисан у првом колу. Његов најбољи пласман на АТП ранг листи је 34 место. Био је капитен словачке Дејвис куп репрезентације и Фед куп тима. Од јуна 2006. до маја 2017. године Вајда је био тренер српског тенисера Новака Ђоковића, почетком 2018. године Новак је вратио Вајду у свој стручни штаб.[1] Током њихове сарадње, Новак је освојио преко 80 трофеја и 18 гренд слемова, а више од 310 недеља је био светски број један што је рекорд свих времена.

После великог успеха са српским тенисером, освојио је награду за најбољег тренера од стране Олимпијског комитета Србије за 2010. и 2011. годину.[2] Године 2018. проглашен је од стране АТП за најбољег тренера.[

Титуле

Победник АТП турнира у синглу :
Приватно
Ожењен је и има две кћерке, Николу и Наталију, обе су тенисерке.

Poslednja izmena:
Горан Иванишевић
Горан Иванишевић је бивши хрватски и југословенски тенисер, победник Вимблдона 2001. и Дејвис купа 2005. године са тениском репрезентацијом Хрватске. Највиши пласман на ранг листи тенисера у каријери му је друго место, остварено 1994. На Олимпијским играма 1992. освојио је две бронзане медаље, појединачно и у игри парова са Гораном Прпићем.

Каријера

Професионално је почео да се бави тенисом 1988. Исте године је освојио своју прву титулу у игри парова са Немцем Ридигером Хасом. Иванишевић је као репрезентативац Југославије играо на Олимпијским играма у Сеулу 1988., појединачно и у игри парова са Слободаном Живојиновићем када су поражени у четвртфиналу.

Значајније успехе у тенису је остварио након 1990. године. На Ролан Гаросу је избацио Бориса Бекера и пробио се до четвртфинала. На истом турниру је у пару са Чехом Кордом стигао до финала. Пар недеља касније играо је полуфинале Вимблдона, али је изгубио од Бекера у финалу. Те године Иванишевић је освојио турнир у Штутгарту и играо за репрезентацију Југославије на такмичењу за Светски екипни куп.

Убрзо је постао познат по својој нападачкој игри и изразито јаком сервису. За неколико година постао је водећи на листи тенисера с највише ас сервиса на АТП турнирима.

Године 1992. Иванишевић је играо у финалу Вимблдона, где га је чекао Андре Агаси. Изгубио је са 3:2 у сетовима. Те године, наступајући по први пут за репрезентацију Хрватске, на Олимпијским играма у Барселони је освојио две бронзане медаље - у појединачној конкуренцији и у пару са Гораном Прпићем.

Три године касније је освојио Гренд слем куп победивши у финалу Тода Мартина са 3:0. Иванишевић је наставио са сјајним играма и на Вимблдону. Пробио се у полуфинале, али га је победио Сампрас са 3:2 у сетовима.

Током 1996. освојио је 5 турнира и поново играо финале Гренд слем купа, али овог пута је у финалу изгубио од Бекера. Сезону је завршио освајањем Хопман купа у пару са Ивом Мајоли.

Поново је играо у финалу Вимблдона 1998. Међутим, и том приликом је Сампрас био успешнији и победио га са 3:2.

Током 1999, 2000. и 2001. године, због повреде рамена, пропустио је бројне турнире, па му је опао рејтинг и у лето 2001. је био тек 125. играч света. Тај пласман није био довољан да се директно пласира на Вимблдон, па су му организатори доделили позивницу. Противно свим очекивањима, Иванишевић се пробио до финала где га је чекао Патрик Рафтер. У врло изједначеном мечу славио је Иванишевић са 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7 и тако постао играч са најнижим рејтингом у историји и први играч са позивницом који је освојио овај турнир. Након Вимблдона се повукао из тениса ради операције рамена и вратио се 2004, када је још једном наступио на Вимблдону. Изгубио је од Лејтона Хјуита у трећем колу.

Иванишевић је 2005. био члан хрватског Дејвис куп тима. Победом у финалу против Словачке у Братислави Хрватска је освојила овај куп.

Завршио је професионалну каријеру са 22 појединачне титуле и 9 титула у игри парова.

Тренер
Од 2013. године, након турнира у Паризу постао је први тренер Марина Чилића.[1] Крајем јуна 2019. године Иванишевић се прикључио стручном штабу српског тенисера Новака Ђоковића, непосредно пред почетак турнира у Вимблдону.[2] Ђоковић је до сада освојио три гренд слем титуле у сарадњи са Иванишевићем и заједно са Маријаном Вајдом.

Гренд слем финала (4)
Screenshot_2021-03-02 Горан Иванишевић.png

Vajda: Novaku treba skinuti kapu, biću sa njim na RG

novak-dokovic-marjan-vajda-174088-750x375.jpeg

Marijan Vajda priznao je da mu je bilo žao što nije bio uz Novaka Đokovića na Australijan openu, ali je otkrio da će biti u timu najboljeg tenisera sveta na Rolan Garosu.

Srbin je nedavno osvojio devetu titulu u Melburnu, ukupno 18. na grend slemovima u karijeri, uprkos povredi stomačnog mišića.

„Svakog dana smo bili u kontaktu. Analizirali smo prethodne mečeve, spremali taktiku za nove rivale i bavili se njegovim zdravstvenim stanjem. Posle meča sa Fricom, sve je bilo moguće. Treba skinuti kapu Novaku“, rekao je Vajda.

„Bilo mi je žao što nisam bio tamo. Nikada neći zaboraviti kada je osvojio prvu titulu u Melburnu 2008. i šta se dešavalo u svlačionici. Voleo bih da sam i sada bio s njim“.

Slovak je sa Đokovićem radio tokom priprema za novu sezonu, a u Melburn je putovao Goran Ivanišević.

„Bili smo zajedno u Marbelji, tokom decembra. Dve nedelje intenzivnog treninga, kondicioni rad. Radili smo na servisu, prvom i drugom. Takođe i na reternu, što je posebno važno u svim mečevima. Bilo je zadovoljstvo gledati sa ove distance kako je sve to koristio u finalu protiv Medvedeva“.

Na pitanje kada će ponovo biti sa Đokovićem, Vajda je odgovorio:

„Treba da vidimo kako će izgledati njegov kalendar. Zabrinuli su me izveštaji o njegovoj povredi. Sigurno je da ćemo smanjiti broj turnira. Njegovo zdravlje mora da nam bude najvažnije. Mislim da ću putovati u Dubai da ga vidim, a sigurno ću biti uz njega na Rolan Garosu“.

Novaka za dve nedelje čeka novi pregled, posle čega će se znati kada će ponovo na teren.

Sport Klub

Ivanišević optimista: Za Novaka je samo nebo granica

Novak-DJokovic-Goran-Ivanisevic-scaled-e1613914521740-750x457.jpg

Za Novaka Đokovića samo je nebo granica kada je reč o postavljanju novih rekorda u tenisu, smatra njegov trener Goran Ivanišević.

Srbin je 8. marta oborio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mestu ATP liste. Tada je počeo 311. nedelju vladavine, sada već na kontu ima 312, a izvesno je da će dodatno popraviti taj učinak.

Apsolutni rekord po broju sedmica na prvom mestu rang liste drži Štefi Graf. Nemica je dominirala ženskim teniskom krajem osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, a ukupno je titulu ‘najbolje na svetu’ nosila 377 nedelja.

„Pre devet ili deset godina niko nije verovao da će ovo da se dogodi, svi su pričali o Rodžeru. Ali sada je Novak uspeo da obori rekord. Nije gotovo. Imaće još sedmica. Pričali smo o Štefi Graf… Sada se čini da je to nemoguće, ali sa Novakom je sve moguće“, rekao je Ivanišević.

Na pitanje koliko će se Novak još zadržati na prvom mestu, hrvatski stručnjak je odgovorio:

„Ne znam. Zavisi od njega. Ako je zdrav, ako razmišlja kao što je tokom Australijan Opena činio, ako zna šta želi, samo je nebo granica. Već sam spomenio Štefi Graf… Sve je sada moguće. Najvažnije je da je zdrav. Videćemo šta će biti“.

Naredni turnir na kome bi Đoković trebalo da učestvuje je masters u Majamiju.

Sport Klub

Đoković je popravio servis, a to je najviše zasluga njegovog trenera!
Srpski teniser Novak Đoković je servisima na Australijan openu srušio lični rekord po broju asova na jednom meču, na putu do devetog trofeja u Melburnu.

novak 01 AP Andy Brownbill_1000x0.jpg

O tom aspektu je govorio bivši šampion Vimbldondona Ričard Krajiček i zasluge pripisao Đokovićevom treneru Goranu Ivaniševiću.

"Goran radi kao njegov trener i Novak izvlači benefite od toga. Đokovićev drugi servis postao je u proseku brži za 10 km/h. To je veliki napredak", počeo je Krajiček.
"Vidno je profitirao od toga na Australijan openu", zaključio je pobednik Vimbldona iz 1996. godine.

Legendarni Holanđanin je kao najbolje servere koje je gledao ubrajao Iva Karlovića, Miloša Raonića, Nika Kirjosa, Rodžera Federera, Đokovića i Ivaniševića.

Vajda: Novaku treba skinuti kapu, biću sa njim na RG

Pogledajte prilog 873376

Marijan Vajda priznao je da mu je bilo žao što nije bio uz Novaka Đokovića na Australijan openu, ali je otkrio da će biti u timu najboljeg tenisera sveta na Rolan Garosu.

Srbin je nedavno osvojio devetu titulu u Melburnu, ukupno 18. na grend slemovima u karijeri, uprkos povredi stomačnog mišića.

„Svakog dana smo bili u kontaktu. Analizirali smo prethodne mečeve, spremali taktiku za nove rivale i bavili se njegovim zdravstvenim stanjem. Posle meča sa Fricom, sve je bilo moguće. Treba skinuti kapu Novaku“, rekao je Vajda.

„Bilo mi je žao što nisam bio tamo. Nikada neći zaboraviti kada je osvojio prvu titulu u Melburnu 2008. i šta se dešavalo u svlačionici. Voleo bih da sam i sada bio s njim“.

Slovak je sa Đokovićem radio tokom priprema za novu sezonu, a u Melburn je putovao Goran Ivanišević.

„Bili smo zajedno u Marbelji, tokom decembra. Dve nedelje intenzivnog treninga, kondicioni rad. Radili smo na servisu, prvom i drugom. Takođe i na reternu, što je posebno važno u svim mečevima. Bilo je zadovoljstvo gledati sa ove distance kako je sve to koristio u finalu protiv Medvedeva“.

Na pitanje kada će ponovo biti sa Đokovićem, Vajda je odgovorio:

„Treba da vidimo kako će izgledati njegov kalendar. Zabrinuli su me izveštaji o njegovoj povredi. Sigurno je da ćemo smanjiti broj turnira. Njegovo zdravlje mora da nam bude najvažnije. Mislim da ću putovati u Dubai da ga vidim, a sigurno ću biti uz njega na Rolan Garosu“.

Novaka za dve nedelje čeka novi pregled, posle čega će se znati kada će ponovo na teren.

Sport Klub

Eh da uzme RG ove godine...onda bi poceo Najveci Sou.:maramica:

Ivanišević: Novak je u svađi sa satom​

1621932438-Novak-Djokovic-i-Goran-Ivanisevic-3-750x500.jpg

Pre dve godine Goran Ivanišević postao je jedan od trenera Novaka Đokovića. Hrvatski as je tokom Srbija opena u Beogradu uz najboljeg tenisera današnjice.

Raspoložen je bio za priču o tenisu, Novaku, ali i svojim uspesima i o tenisu kad je bio aktivan kao igrač i u sadašnje vreme. Na pitanje o tome šta Novaka Đokovića odvaja od drugih kroz osmeh je kratko prokomentarisao:

Bilo bi nam potrebno tri sata da pričamo o tome“, a potom i nastavio: „Sve ga odvaja, mada uvek verujem da je prvo naš balkanski mentalitet, poseban, drugačiji, snalažljiviji, najbolji. Ne govorim samo o Novaku kao teniseru, već opšte u svim granama sporta i van sporta. Zato nas se Zapad boji, dobri smo. Novak je specijalan, genijalac, perfekcionista. Ne kažem da je uvek lagano sa njim, ali je to jedan veliki izazov, poverenje, čast. On je čovek koji svaki dan hoće da bude bolji i bolji, danas je bilo dobro, sutra već nije i mora biti bolje, gurate napred, puno može da se nauči od njega. Nije nikad dosadno“.

Ivanišević kaže da postoji jedina stvar koja nikome ne polazi za rukom da promeni kod Novaka.

Možda ima jedna stvar, ali to ne može nikome da pođe za rukom. On se posvađao sa satom. U životu mislim da nije došao na vreme. I on to zna, ali ne ide. Već svi znamo da će kasniti, svi su već navikli“.

Zbog Novaka je često u Beogradu i voli da dođe u glavni grad Srbije i zbog puno dragih ljudi sa kojima je proveo detinjstvo.

Nažalost zbog ove pandemije, čudnog stanja, ne volim da izlazim puno, čuvamo se. Mada, ovaj klub, teniski centar ima odličnu energiju. Kad je lepo vreme može da se prošeta, a Beograd je vrhunski grad, veliki, prometan, ima puno lepih mesta i dragih ljudi sa kojima sam proveo detinjstvo ovde i koje volim da čujem i vidim“.

Na kratko se vratio u prošla vremena. U ovoj 2021. se obeležava 20 godina od njegove titule na Vimbldonu.

Iskreno, više drugi vode statistiku o tome. Kad mi čestitaju, pitam se šta mi sada čestitaju. Gledam kako sam ostario, kako vreme ide brzo, prošlo je već 20 godina. Neverovatno. Taj Vimbldon će biti neponovljiv. Toliko čudnih stvari se događalo, stvari koje se nikada u istoriji Vimbldona neće ponoviti i pozivnica i naravno sad imamo krov, ponedeljak finale, ona atmosfera koja je bila na tom finalu, prava fudbalska. Tri dana sam igrao jedan meč polufinala, teško će to biti viđeno ponovo. Kad je trebalo da ga osvojim, nisam ga osvojio, kad nije trebalo, tad sam ga osvojio. Ja uvek nešto naopako i drugačije“.

Sport Klub

Vajda: Cilj i Vimbldon i US open i olimpijsko zlato!​

1623613120-GettyImages-1323076781-750x485.jpg

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, učestvovao je u osvajanju svih 19 trofeja najboljeg tenisera današnjice.

Slovak je posle trijumfa u finalu Rolan Garosa protiv Cicipasa govorio o odlučujućem duelu u Parizu, ali i planovima za nastavak sezone.

Stefanos je u prva dva seta bio na neverovatnom nivou. Iskreno normalno je da smo bili zabrinuti. Međutim, to je Novak. Ima ogromno samopouzdanje u sebe. Mislim da mu je trijumf protiv Rafe Nadala dao vetar u leđa. Pribrao se, počeo da razmišlja od poena do poena i na kraju je pobedio. Neverovatan mozak i psihološka priprema“, rekao je Vajda.

Slovački stručnjak kaže da je Novak pravu formu pronašao u pravom trenutku.

Još u Rimu se videlo da ulazi u pravi ritam. Odlično je pogađao lopticu, dobro se kretao. I kao pun pogodak se ispostavilo igranje na turniru u Beogradu. Osvojio je titulu, dobio vetar u leđa od publike i na krilima toga je igrao u Parizu

Srbin je osvojio 19. Gren slem titulu, a drugu u Parizu. Do prve je došao 2016. godine pobedom protiv Endija Marija.

Iskreno meni je njegov nivo tenisa sada bolji nego pre pet godina. Sa druge strane sigurno je psihološki bilo teže prvi put. Iskreno govoreći uvek se najvišem brinem kada krene sezona na šljaci. Da li će naći pravi ritam, prave udarce? Sada je sve bilo sjajno. Novak je toliko dobar igrač da sigurno zaslužuje više od jednog Rolan Garosa. Drago mi je da je sada pomerio granicu“, kaže Vajda.

Srpski as sada ima situaciju da može da postane prvi igrač još od Roda Lejvera, koji može da osvoji sve četiri Gren slem titule u jednoj godini.

Nema tu šta da se krije. Novak voli da igra i na Vimbldonu i na US openu. Između ta dva takmičenja su Olimpijske igre. Cilj je da pokuša da osvoji sva tri trofeja. Biće teško, ali će sav plan i program biti podređeni tome. Prvi je Vimbldon i sada se okrećemo tom cilju. Korak po korak“, kaže Vajda.

Slovak je rekao da ukoliko Đoković osvoji sve četiri titule Gren slem titule i olimpijsko zlato doći će do promene u njegovom stručnom timu.

Goran Ivanišević i ja smo se dogovorili ako to uradi, daćemo mu otkaz. I to zvaničan“, u šaljivom tonu je završio Vajda.

Sport Klub

Back