Margotiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Danas sam prvi put probao da margotiram drvo stare kajsije.

Na koliko dana da zalivam?
Trebalo bi posle dva meseca da pusti korenje i da se grana odsece - tada ce biti kraj maja i da li je tad pogodno za sadnju?

Izabrao sam granu staru 2-3 godine isekao i skinuo kožuru. Oko nje stavio kanticu sa pavlakom u koju sam stavio sitne nakvasene zemlje.. I tako stoji.. Bojim se samo da od tezine i zbog kisa jednom kantica ne padne sa kajsije i propasti posao...

Stavlja se kantica od pavlake ( a ne sa pavlakom.. šalim se malo).
Kantica se raseče, stavi, napuni vlažnim supstratom za cveće, obavije se najlonom, izlepi selotejpom ili izolir trakom i ne treba zalivanje (najlon čuva vlagu)

Ha-ha... ja sam ovde još na posmatranju :rumenko: ..
Paa, (per-tu?) ti si pisala temu o ..margotiranju u aprilu pa me sad proveravaš.. nekaa

Ne marim,.. samo napred.. 👍
(ili jesam ili nisam 😉)

E sad je pravi trenutak za margotiranje. Al nisam razumela, jel to može da
se primeni samo kod starih sorti ili može i sa kalemljenim voćem?
Može, u oba slučaja, ali nova biljka nastala margotiranjem, neće imati jak koren kao kalemljena.
.________________
I još malo o margotiranju:

Između kore i tkiva drveta je meristemsko tkivo , koje treba privoleti (neizdiferencirane ("neodlučne") su ćelije tog tkiva) da inicira stvaranje korenoveih ćelija.
Hormon za ožiljavanje (Auksin - hormon rasta) bi imao svrhe, ako bi se namazao baš na to meristemsko tkivo ali ga mi nehotično uklonimo skidanjem kore,... ali može i bez hormona.

1676859698851.png

Dobro je staviti neprovidni foliju (preko providne)
Neke (drvenaste) biljke teže i duže ožiljavaju, pa bi trebalo dodati vlage u treset .
To se najbolje radi špricem (inekcija vlage).

?? kada je vreme za odvajanje nove ožiljene biljke (kada je sečemo od matične ?)
-- Kada novoformirane žilice korena počinju dobijati smeđu nijansu,.. dok su bele, može biti prerano.

Ha-ha... ja sam ovde još na posmatranju :rumenko: ..
Paa, (per-tu?) ti si pisala temu o ..margotiranju u aprilu pa me sad proveravaš.. nekaa

Ne marim,.. samo napred.. 👍
(ili jesam ili nisam 😉)

Može, u oba slučaja, ali nova biljka nastala margotiranjem, neće imati jak koren kao kalemljena.
Jesam pisala, ali ne iz svog iskustva. Samo sam prenela interesantnu
ideju.
Kalemljene biljke obično iz korena puštaju ''divljake'' i strašno su dosadne.
Ove godine moram eksperiment da napravim, pa javljam kako je prošlo.

Back