Marco Grassi-Tajna soba...i izvan njenih zidova

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
30-godišnji italijanski umetnik Marco Grassi slika tako realno, da njegova dela izgledaju kao fotografije.
Ono što njegove lepe slike čini još izvanrednijima su mali nekonvencionalni detalji koje on „daje“ svojim likovima.
Radeći ovo, Grassi počinje da balansira na vrlo tankoj liniji između hiperrealizma i nadrealizma,

C071uE8iE4k.jpg

"Moj cilj je pobuditi duboke emocije, pokušavati učiniti ljude osetljivijima.
Želim da kombinujem stvarnost i nadrealizam, istražujući ljudske misli i prirodu."
-Marco Grassi

SECRET ROOM
(Tajna soba)

242693273_403011094514933_5127999365018358638_n.jpg

Порцелан је за мене метафора људске природе и духа,
показује своју лепоту али истовремено и крхкост и посластицу.
У овом конкретном случају грнчарија која чини значајан део тела -
поломљена је у доста комада.

Унутрашња ′′ тајна соба ", у коју нико не сме да уђе,
место је да се сакрије од свих злоба света.

229696478_369193131230063_3977850931555212429_n.jpg

228894674_369193247896718_6773374046348574256_n.jpg

Ликови приказани на грнчарији cu заиста људи
обдарени нежним и љубазним гестовима,
блиским личности главног карактера.

Vreme koje Grassi provodi na jednoj realističnoj slici varira
u zavisnosti od njene veličine i složenosti,
ali obično umetnik posveti najmanje nekoliko meseci jednoj slici.
To je veoma dug posao i zahteva izuzetnu pažnju u svim fazama.

MOTHER OF PEARL
(Majka bisera)

116212795_1643910129097382_5138010294171185989_n.jpg

Ubacivanjem nadrealnih elemenata u telo (umesto da prikazuje samo njegove super realistične karakteristike),
Grassi nastoji da istakne naš dvostruki način postojanja:

40bf7a4cbfbda1d93b8c4893f845d1ea.jpg

„Najveći izazov je uvek pokušaj da se zadrži nivo izuzetnog kvaliteta u ovim realističkim umetničkim delima .
kako za ljudsku figuru tako i za ostale elemente, pokušavajući da se stvori homogeno umetničko delo
u svakom aspektu, kao i prevazilaženje ideje slikanja na način koji imitira isključivo fotografiju. "

-Marco Grassi

82198794_1459038337584563_6505666145268269056_n.jpg

116206629_1643911849097210_1961964427329794701_n.jpg

115805934_1643912125763849_4157016352017105101_n.jpg

.

Grassi6.jpg

Blue Shawl
Marco Grassi

Kroz Grassijeve slike se uvek provlači priča o koži-
- koža koja ni na koji način nije savršena.
Sigurno ste obratili pažnju na svoje pore, pege, kosu, teksturu ili promenu boje svoje kože...
I želeli da ih magično izbrišete,...
Grassijevi portreti bi mogli da promene vaš način razmišljanja.
Njegove velike slike istražuju kožu u njenom najčistijem obliku,
čak i ako ta koža ima nekoliko nedostataka na površini.

ART SUMMIT-
Marco Grassi

Kakvo je bilo vaše detinstvo dok ste odrastali u Italiji?

Odrastanje u Italiji je kao da živite u muzeju.Svakog dana učite nešto,čak i kada samo šetate kroz grad ili neko selo.
Sam vazduh koji udišete sadrži nešto čarobno u sebi iz čega učite.Moja porodica je stalno skuplja umetnička dela i izbliza
sam mogao da vidim tehnike drevnih slikara.

Grassi1.jpg

Green Queen
Marco Grassi

Grassi2.jpg

Marco Grassi

Da li ste od malena bili skloni umetnosti?

Rekao bih da jesam iako nisam kao dete išao u umetničku školu.Od uvek sam bio zainteresovan za učenje umetničkih tehnika,
ne samo crtanja i slikanja već i izradu skulptura i drvorez.To su bile moje strasti koje sam negovao svaku pojedinačno,
koje su me opuštale i pružale mi veliki osećaj zadovoljstva.

Grassi19.jpg

Marco Grassi

Kako i zašro ste izabrali vaš određeni stil i medijum?

Posle eksperimetisanja sa raznim drevnim tehnikama,počev od učenja slikanja sa temperom od jaja i akrilnim bojama
shvatio sam da mi je idealni medijum ulje jer mi je omogućavalo da stvaram ono što sam najviše želeo na najkvalitetniji,mogući način.
Za mene nema boljeg medijuma.Stil je jenostavno rezultat spontanih procesa koji izražavaju vašu samostalnost,baziranja
na tome kakva je vaša ličnost i šta želite postići.Ne bih to nazvao izborom već rezultatom vašeg umetničkog istraživanja.
Nemam ja zacrtane,dugoročne ciljeve.Ne znam šta mogu jednog dana postati.
Moja neprestaslna istraživanja me konstantno teraju da se usavršavam iz slike u sliku na tehničkom i ekspresivnom nivou
koji određuje moj lični osećaj nezadovoljstva koji me izdvaja na ličnom nivou.
(ovo je mnogo reči koje u principu znače "svaka slika koju završim mi se čini da je mogla da bude bolja pa se trudim da usavršavam svaku sledeću još više)

Poslednja izmena:
Objasnite nam vaš kreativni proces.Koliko vam treba vremena da neku sliku prevedete iz ideje u gotovo delo?

To je jako komplikovano objasniti . čini mi se da vrlo varira od slučaja do slučaja.Dešavalo se da moram da izmenim neke delove slika koje su u sred izrade što znatno menja izgled i sadržaj.
Uvek počinje od ideje i nekih skica,ali u većini slučajeva se prvo javlja iz nekog predosećaja koju prvo samo osetite i tek se kako vreme prolazi definiše.Čak i kada je samo delo već pri kraju.I vreme izrade je isto jako promenljivo.Ponekad mi treba nekoliko meseci da završim neko delo a ponekad i godine.

Grassi18.jpg

Gio B.
Marco Grassi

Možete li nam reći nešto više o tome kako stapate nadrealizam sa hiperrealizmom?

Lično verujem da visoki nivo slikarstva uvek daje sliku velikog kvaliteta.Kada želite nešto da iskažete uvek će imati veći efekat ako je izraženo na višem tehničkom nivou.Pomalo dođe kao pesma: Tekst može biti jako lep,ali ako je loše odsvirana onda neće zvučati dobro.
Verujem da je tehnički aspekt u slikarstvu jako bitan.Predstavlja faktor koji svako može razumeti.Svakome može izazvati emotivne reakcije,čak i onima koji nemaju neko veliko interesovanje za slikarstvo.
U isto vreme imam veliko interesovanje za istraživanje onih polja koja još uvek nisam,a i jednostavno ne bih želeo da se zaustavim na jednostavnim,realističnim interpretacijama.Konstantno moram da ostavljam lični i jedinstveni pečat svojim delima,čak i kada ova tehnika ima velikih ograničenja sa kreativne tačke gledišta,naročito ako želite da zadržite visok nivo živopisnosti....

Grassi17.jpg

Gio B.
Marco Grassi

Šta vam je u vašem studiju najneophodnije za rad?

Ne mogu da izdvojim ništa konkretno.Ako želite da dostignete najviši tehnički nivo onda je sve bitno.
Najbolji materijal,najbolje boje,četkice,osvetljenje...čak i to kako ste obučeni dok slikate.

Grasijeve slike su već zadivljujuće po svojim upadljivim sličnostima sa fotografijama.
Uvećavajući detalje, svaka pora, pega, trepavica i pramen kose se realno reprodukuju na platnu.
Iznenađenje dolazi od ličnih dodira koje umetnik dodaje svakoj temi.
.... leđa žene krasi barokni, rezbareni dizajn koji otkriva njenu šuplju unutrašnjost.
......spektakularne tetovaže organski cvetaju preko kože subjekta.
..... proziran šal futurističkog izgleda koji izgleda kao da je napravljen od stakla.

Ovi ukrasi, zajedno sa Grasijevim hiperrealističkim stilom,
čine jedinstveno ljupka, ponekad proganjajuća, umetnička dela.

12697224_557796041042135_3556316638914856909_o.jpg

IKDezctVWqE.jpg

Back