Manojlo Grbić: "Karlovačko vladičanstvo"

Изгледа да је ово новац који је Јешуа држао у руци ако већ не са Херолдовим ликом јер Римљани тада још нису ковали јединствен новац а камоли на читавој територији Рима.

Вујадине.........

Јошуа је држао Драхму. И то ми изгледа као Драхма.
Него ти успоређујеш комунисте у Војводини са Карађорђом, да би имао показати нешто у њихову одбрану. Они су опљачкали Војводину и сад желе да се одвоје да не би морали вратити опљачкано. Ја мислим да им је дошао крај кад се морају са тобом служити да их браниш. Без увреде.

Не извлачи се сви твоји постови стоје не дај Боже да их неко избрише да ти ва век служе на част и ови горе и на другим темама па с`тога ако је држао Драхму како је могао Бог рећи "Пречанима" и свима да се покоре Риму!

А нема ко да се служи са мном ја сам Србин а после "Пречан" или "Војвођанин" или било шта , дорасти томе !

Poslednja izmena od moderatora:
Не извлачи се сви твоји постови стоје не дај Боже да их неко избрише да ти ва век служе на част и ови горе и на другим темама па с`тога ако је држао Драхму како је могао Бог рећи "Пречанима" и свима да се покоре Риму!

А нема ко да се служи са мном ја сам јебени Србин а после "Пречан" или "Војвођанин" или било шта , дорасти томе 70 годишњи старче!

Нисам ја 70 годишњи старац него већ на крају 21-ве олимпијаде. Али то ми само даје већу квалификацију на супрот ученицима Титине школе. Рекао сам ти да сам рођен у Новом Жеднику а то су они генерали који су од српских солунаца постали комунисти и напустили своју веру и традицију и сад траже по буњишту праисторије коме да се придруже јер их је срамота вратити се дедовини.

Нисам ја 70 годишњи старац него већ на крају 21-ве олимпијаде. Али то ми само даје већу квалификацију на супрот ученицима Титине школе. Рекао сам ти да сам рођен у Новом Жеднику а то су они генерали који су од српских солунаца постали комунисти и напустили своју веру и традицију и сад траже по буњишту праисторије коме да се придруже јер их је срамота вратити се дедовини.

Па када си све тако лепо признао као и што си променио свој оригинални пост , као што си сада преименовао да су испрва сви Војвођани били мешанци из свих крајева света које је Марија Терезија довлачила из п.м. правећи комунистичку творевину Срба мешанаца који су одбацили изворни обичај крсне славе?????
Еј па ти ниси свестан колику си глупост извалио немаш појма где је Војводина а ниси је ни прелетео авионом а причаш о обичајима о којима не знаш ни како се светкују у Војводини!

Да би сад променио свој оригинални пост ко о чему ......о поштењу па затим окренуо причу тобож да сад одједном мислиш на послератне комунисте а не на народ , а на другој теми си јасно и прецизно пљунуо народ заједно са господином из северне Албаније!

Подсећаш ме на једну животињу која се тако понаша зове се камелеон али то не ради у тако позним годинама!
А пошто си сам то све сад лепо признао , чини ми се буразеру да си зрео за пензију и да младима оставиш свет да га исправљају али не као ти после WW2 да побегну у Фрљанцуску ко п. и да дрве овде свима који су остали шата су и ко су и кави су им корени , јер си по целој причи ти испао тиква без корена без елементарне части и искрености верујем да се таквих и сами монархисти стиде!

Па када си све тако лепо признао као и што си променио свој оригинални пост , као што си сада преименовао да су испрва сви Војвођани били мешанци из свих крајева света које је Марија Терезија довлачила из п.м. правећи комунистичку творевину Срба мешанаца који су одбацили изворни обичај крсне славе?????
Еј па ти ниси свестан колику си глупост извалио немаш појма где је Војводина а ниси је ни прелетео авионом а причаш о обичајима о којима не знаш ни како се светкују у Војводини!

Да би сад променио свој оригинални пост ко о чему ......о поштењу па затим окренуо причу тобож да сад одједном мислиш на послератне комунисте а не на народ , а на другој теми си јасно и прецизно пљунуо народ заједно са господином из северне Албаније!

Подсећаш ме на једну животињу која се тако понаша зове се камелеон али то не ради у тако позним годинама!
А пошто си сам то све сад лепо признао , чини ми се буразеру да си зрео за пензију и да младима оставиш свет да га исправљају али не као ти после WW2 да побегну у Фрљанцуску ко п. и да дрве овде свима који су остали шата су и ко су и кави су им корени , јер си по целој причи ти испао тиква без корена без елементарне части и искрености верујем да се таквих и сами монархисти стиде!

Бар се не служим са твојим речником. Него да послушамо модератора и да пређемо на друго место, а теби препуштам избор.

Manojlo Grbić, protojerej, istoričar

(Široka Kula, Lika, 1844 - Karlovac, 1899)

Bio je prota, katiheta i profesor učiteljske škole u Gornjem Karlovcu, član i referent eparhijskog školskog odbora, član eparhijske konzistorije, predsjednik Srpske pravoslavne opštine u G. Karlovcu, član Srpske matice i njezinog književnog odjeljenja. Za revnu crkvenu i školsku službu odlikovao ga je episkop 1882. odličjem crvenoga pojasa, a njegov srpski narod ga je dva puta izabrao od 1890 za poslanika na srpski narodno-crkveni sabor. Naročito je ostavio zapažen trag u književnosti sa svojim opsežnim djelom Karlovačko vladičanstvo, štampanim od 1891-1893. u tri sveske. Objavljivao je i razne napise u 'Dalmatinskom magazinu', 'Istini', 'Letopisu Matice srpske', 'Brankovom kolu' i drugdje.

http://3.***************/-SUbpLoUHhYA/T8Saonz8_LI/AAAAAAAAAAk/Fk1eR6TOXyg/s400/Manojlo_Grbic.jpg​
http://1.***************/-SJ8ZFB4dedM/T8SbGRz8fXI/AAAAAAAAAAs/mEWIssjQkCQ/s1600/Manojlo_Grbic_potpis.jpg​
http://1.***************/-MHxWWjacCFA/T8SbL1KSyPI/AAAAAAAAAA0/AoFzajgKB-8/s400/Vladicanstvo.jpg​

PRIJEGLED.

Pristup 1

Prvi dio.
Kako su i kada su došli i naselili pravoslavni Srblji ovo naše vladičanstvo 11

I
O naseljenju pređašnjega Karlovačkoga Đeneralata ili Karlovačke Krajine.

Prvi razdio.
Naseljenje Like i Krbave 13

Drugi razdio.
Srpska naseljenja na imanjima grofova Zrinjskih i Frankopana 17

Treći razdio.
Naseljenje Žumberka, Marindola i Bojanaca 23

Četvrti razdio.
Naseljenje Gomirja i Gomirskog Dištrikta 28

Peti razdio.
Naseljenje Plaškog, Munjave, Jasenice, Otoka, Dubrava i Ponikava 49

Šesti razdio.
Naseljenje Primorja ili tada nazvane Primorske Krajine 60
Naseljenje Krmpota i Liča 60
Naseljenje Brloga, Lučana, Vodoteča, Prokika, Vilića i primorskijeh mjesta oko Senja 63

Sedmi razdio.
Osvojenje Like i Krbave od Turaka. Nova srpska naseljivanja tuda i dalje po Karlovačkom Đeneralatu 71
Srpska naseljenja po slunjsko-ogulinskom kordunu ili sumeđi 79
Spisak srpsko-pravoslavnijeh parohija u Karlovačkom Đeneralatu od godine 1700. 81

II.
O naseljenju Banije ili prve i druge banske regimente 84

Osmi razdio.
Popis sviju mjesta, sela i zaselaka, i u Karlovačkom Đeneralatu i u Baniji, gdje su sve pravoslavni Srblji naseljeni, zajedno sa brojem kuća, po zvaničnom popisu od godine 1768. 98

Deveti razdio.
O srpskijem naseljenjima u ovo vladičanstvo za cara Josifa II. od godine 1788.-1791. 106
Spisak srpsko pravoslavnog sveštenstva, koje prijeđe na ovu stranu za cara Josifa II 111

Deseti razdio.
O srpskijem naseobinama po gradovima: Trstu, Karlovcu, Rijeci i Senju 118
Srblji i Grci u Trstu zajedno u opštini 118
Srpska pravoslavna opština sama za se u Trstu 125
Srblji u Karlovcu 133
Grci i Srblji na Rijeci 147
Srblji u Senju u Kostajnici i u Petrinji 160

Jedanaesti razdio.
Broj kuća i naroda od godine 1800. upoređen sa brojem od godine 1880. 153

Drugi dio.
Srpska Pravoslavna Crkva u Karlovačkom Vladičanstvu.
Pristup 168

Prvi razdio.
Srpsko-Pravoslavna Crkva u krajevima Karlovačkog Vladičanstva, što bjehu pod Turcima 166
Manastir Hrmanj 171
Manastir Moštanica 176

Drugi razdio.
Srpsko-Pravoslavna Crkva u krajevima ovoga vladičanstva, što bijahu pod hrišćanskijem vlastima i to: od početka šesnaeotoga vijeka, pa do preseljenja srpskog patrijarha Arsenija Čarnojevića iz Turske u Ćesarevinu 177
Manastir Gomirje 180

Treći razdio.
Najstarija vladičanska stolica za srpsko-pravoslavni narod Karlovačkog i Varaždinskog Đeneralata u manastiru Marči 187
Manastir Marča i početak crkvene unije u Hrvatskoj 194
O egzarsima srpski patržjaraha na ovijem stranama 218

Četvrti razdio.
Preseljenje srpskog patrijarha Arsenija III. Čarnojevića, iz Srbije u Ćesarevinu 1690. 221

Peti razdio.
Ustanovljenje Karlovačko-Zrinopoljskog Vladičanstva od cara Leopolda I. Carska pržvilegija od 4. marta 1694. Borba sa rimskijem episkopima zbog Pravoslavne Crkve po Hrvatskoj i po Slavoniji. 234
Mitropolit Atanasije Ljubojević, prvi karlovačko-zrinopoljski vladika od 1696. - 1712. godine 234

Šesti razdio.
Podjela ovoga vladičanstva na karlovačko i na kostajničko 1713. god. Vladika Ljubotina i njegovo doba od 1713.-1739. Neprestana borba sa biskupima i sa unijatima 273
Danilo Ljubotina, drugi vladika Karlovačkog Vladičanstva od godine 1713.-1739. 276
Vladika Ljubotina utvrđuje vladičansku stolicu u Plapšom 1721. god. 286

Sedmi razdio.
Karlovačko i Kostajničko Vladičanstvo podvlašteno silom unijatskom vladici, Teofilu Pašiću od 1739.-1744. 304

Pristup.
Današnje „Karlovačko Vladičanstvo" zove se tako po gradu Karlovcu, koji osnova nadvojvoda Karlo, na desnoj obali rijeke Kupe i to nešto poviše one tačke, gdje se ulijeva rijeka Korana u Kupu. Karlovac je osnovan 13. jula 1579. god. radi obrane od Turaka. Obično se piše vladičanetvo „gornje-karlovačko" ma da to nije nužno, jer vladičanstvo „donje-karlovačko", nazvano po Karlovcima, zove se svagda „Arhidijeceza".

itd.

Treba da nas se skupi bar još trojica za dalje. :ok:
Moja adresa: ogledal@yahoo.com
Poštovani kako mogu doći do ove knjige?

Back