Manje jeftine struje, crveni računi

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
178.486
Agencija za energetiku objaviće u petak predlog novog tarifnog sistema za obračun električne energije, koji će narednih deset dana biti na javnoj raspravi.

U javnosti se već čuje da je to poskupljenje struje na mala vrata, koje će znatno uvećati mesečne račune.

Nadležni kažu da će promene pogoditi samo one koji se greju na struju i da je cilj da se smanji neracionalna potrošnja.

Oni koji se greju na struju moraće da povedu više računa. Osam sati jeftine noćne tarife koja negde počinje od 22 časa sata, negde od 23, a najčešće od ponoći, kada se i pune TA peći, biće nešto skuplja. Tačnije, umesto četiri biće tri puta jeftinija od dnevne struje.

Menjaju se i granice zona potrošnje struje. Najjeftinja zelena zona sada važi za mesečnu potrošnju do 350 kilovat sati. Od 350 kilovat sati do 1.600 je plava zona i duplo je skuplja od zelene. Crvena zona je preko 1.600 kilovat sati i četiri puta je skuplja.

Ako se novi predlog usvoji zelena zona bi se zadržala do 350 kilovat sati, dok bi plava trebalo da se smanji na potrošnju do 1.200 kilovat sati, a preko toga bi se ulazilo u crvenu zonu.

Bilo je krajnje vreme da se tarifni sistem promeni, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović. U postojećem tarifnom sistemu se dešava da oni koji su neracionalni potrošači plaćaju nisku cenu električne energije zato što je struja jeftina, objasnila je Mihajlović.

"Dakle, oni koji troše malo električne energije bilo što su socijalno ugroženi ili zato što su energetski efikasni, oni plaćaju nižu cenu. Ali oni koji su neracionalni oni moraju da plate mnogo višu cenu nego do sada, pa će razmisliti da li će struju da koriste za grejanje ili će se okrenuti nekoj drugoj energiji ili energetskoj efikasnosti", rekla je Mihajlović.

Socijalno ugroženim domaćinstvima država će uskoro pomagati da plate račune. Najviše brinu građani koji nemaju druge mogućnosti za grejanje.

Izvesno je da će primena novog tarifnog sistema čekati najavljeno poskupljenje struje. Zbog procedure, povećanje cena ne bi trebalo da bude pre 1. aprila, a možda će čekati i kraj grejne sezone.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=02&dd=21&nav_id=688991

Ja zaradjujem prilicno dobro za nase uslove, pa cu moci da platim i te nove 50-70% vece racune za struju al interesuje me sta ce da radi narod koji radi za 15-30.000 dinara mesecno? Od cega ce oni da plate racune

Poslednja izmena od moderatora:
na primer trosite 1600 kilovata struje mesecno u skupoj tarifi.

to je 350 kW u zelenoj zoni , 1350 u plavoj

to vas je zadovoljstvo dosad kostalo

15.000 dinara mesecno

kW u zelenoj kosta 5.1 dinar u plavoj 7.6 dinara u crvenoj 15.1 dinara + PDV + naknada za merno mesto + obracunska snaga i ostali haraci SNS lopova i bandita.

precizno niko ne moze da vam izracuna to al okvirno je toliko.

E sad novi racun

poskupljuje kilovat za 12% plus smanjuje se plava zona na 1200 kW

to je znaci cena kilovata u zelenoj od 5.72, u plavoj 8.43 a u crvenoj 17.1 dinara

znaci na potrosnju od 1600 kilovata to vam dodje sad ovoliko

20.000 dinara odprilike odokativno

poskupljenje struje od 50%

ROKAJ SNIMAJ

a sta da rade porodice koje zive u stanbenim zgradama starim 50-60-70 godina u kojima su dimnjaci neispravni i nemaju drugu alternativu nego grejanje na struju..??? ili judi u novim zgradama koje i nemaju dimnjake i koje su od pocetka predvidjene za grejanje na struju-samostalni elektro-kotlovi za svaki stan---a te projekte je odobrila drzava i izvrseni tehnicki prijemi tih zgrada a stanovi rasprodati...

a sta da rade porodice koje zive u stanbenim zgradama starim 50-60-70 godina u kojima su dimnjaci neispravni i nemaju drugu alternativu nego grejanje na struju..??? ili judi u novim zgradama koje i nemaju dimnjake i koje su od pocetka predvidjene za grejanje na struju-samostalni elektro-kotlovi za svaki stan---a te projekte je odobrila drzava i izvrseni tehnicki prijemi tih zgrada a stanovi rasprodati...

da plate harac SNS-u . Ili da prodaju stanove da plate racune.

Ko se greje na struju sad nece moci da ima mesecni racun ispod 100 evra

A prosek ce da bude kao u bugarskoj - 150 evra. Penzioneri ce da umru ili od zime ili od besparice....

Inace moje je misljenje da sve ovo SNS radi po nalogu Nemacke, poskupljuje struju , da kad Nemac preuzme EPS ne mora da dize cenu vise od 100%

E pa da su svi slozni pa ne plate po njihovoj najnovijoj prevari videli bi kako bi ponovo preispitali svoju odluku.
Nije njima cilj da im se ne placa i ipak moraju da ispostuju narod.Uostalom ovo mi mirise na samounistenje jer narod nece moci da placa i onda ce dugovi biti jos veci a to im je dovoljan povod i opravdanje za prodaju EPS-a strancima.
Kako oni to mudro rade pa to je strasno!:kletva::kletva:

Meni nije jasno kako uopste ljudi prezivljavaju pod ovim DS-SNS-ovskim proEUnacoskim rezimom

Fiksni troskovi za porodicu ne mogu da budu ispod 200 evra mesecno, za struju, grejanje, telefon, televiziju

A ljudi rade za 200 evra u proseku vise od 70% nase populacije ???/

Pa sta ti ljudi jedu? Jer fiksne troskove ne mozes da izbegnes da ne platis.....

Poskupljuju kilovat za 12% ,jeftina struja poskupljuje za 30%, ukidaju plavu tarifu i uvode crvenu preko 1200 kilovata - narod ima da pocrka

moj kum ne moze da plati ni sad ove racune, radi za 150 evra mesecno , plata mu je neredovna, inace greje se na drva , kako ce ljudi da prezive nemam pojma

ima dug za struju 30.000 dinara placa na reprogram, ni to ne moze da plati jer mu gazdarica firme u kojoj radi duguje platu , i kaze nije ona kriva, para jednostavno nema, a troskovi firme - fiksni....

Tuga.....

Poslednja izmena:
Ја овакво посткупљење нећу моћи да платим......не знам шта да радим.....:sad2:

Ni bugari nisu mogli ....

520834_original.jpg

520288_original.jpg

522447_original.jpg

522889_original.jpg

Meni nije jasno kako uopste ljudi prezivljavaju pod ovim DS-SNS-ovskim proEUnacoskim rezimom

Fiksni troskovi za porodicu ne mogu da budu ispod 200 evra mesecno, za struju, grejanje, telefon, televiziju

A ljudi rade za 200 evra u proseku vise od 70% nase populacije ???/

Pa sta ti ljudi jedu? Jer fiksne troskove ne mozes da izbegnes da ne platis.....

Poskupljuju kilovat za 12% ,jeftina struja poskupljuje za 30%, ukidaju plavu tarifu i uvode crvenu preko 1200 kilovata - narod ima da pocrka

moj kum ne moze da plati ni sad ove racune, radi za 150 evra mesecno , plata mu je neredovna, inace greje se na drva , kako ce ljudi da prezive nemam pojma

ima dug za struju 30.000 dinara placa na reprogram, ni to ne moze da plati jer mu gazdarica firme u kojoj radi duguje platu , i kaze nije ona kriva, para jednostavno nema, a troskovi firme - fiksni....

Tuga.....

Ako se ujedinimo sa Rusijom - struja , grejanja i gas ce nas doci oko 1500 - 1800 dinara - za trosoban stan u centru Beograda ... u provinciji duplo jeftije ...

bugari smenise vladu zbog struje....srbi su morali dici revoluciju ko zna koliko puta do sada--zato se vise i ne nadam..

meni nije jasno sta cekaju ovi sto zaradjuju ispod 30.000 dinara mesecno sto ne izlaze na ulice da ruse ovu vlast?

Moj kum ko sto rekoh radi za 150 evra mesecno, zena mu radi za 100 evra mesecno, imaju dvoje dece, nonstop u dugovima , odakle ce oni da plate????

Nisu ni dosad imali da plate a kako ce odsad ne znam.

Iskljucice im struju,.....

A SNS-ovske lazovcine narodu u kampanji obecavali pojeftinjenje struje, uvodjenje 2 sata dnevno jeftine tarife i slicno a kad su dosli na vlast - samo rokaj poskupljenjima . I jeftinu tarifu nocu ukidaju

Министарка енегетике Зорана Михајловић најавила да би до краја септембра требало да буде омогућено коришћење струје по јефтинијој тарифи и два сата током дана. До краја године неће бити поскупљења струје и гаса, каже Михајловићева.

Back