Manipulacija

Arianna

Buduća legenda
Banovan
Poruka
46.570
Da li ste nailazili na ljude koji manipulisu drugim ljudima, da bi dosli do svog cilja....
Oni se ponasaju i govore kao da su savrseni...
Pored njih se osecate manjima i uspevaju da vas fasciniraju...
Nacinom govora, izgledom i svim ostalim cime se sluze da bi to postigli...
Sve rade da bi postigli ono sto oni zele...
Koriste vas da bi dosli do svog cilja...
Manipulisu grupom ljudi tako da joj se vecina divi?
kako im to uspeva...
Tako sto im je zivot sahovsko polje i igra...
Smisljaju unapred poteze i igraju...
kada ih prozrete, propada im igra...
zato vas mrze i proglasavaju zlima...
Izvrcu istinu radi svoje koristi

Vasa iskustva...
I sta znate o ljudskoj manipulaciji...
Takodje u cemu vidite manipulaciju...

Kako prepoznati manipulaciju
http://www.vaspsiholog.com/2011/07/kako-prepoznati-manipulaciju/

Poslednja izmena:
Da li ste nailazili na ljude koji manipulisu drugim ljudima, da bi dosli do svog cilja....
kako im to uspeva...

Vasa iskustva...

bila 100 puta

prvi put vidim da psiholog obljubljuje pacijenta...moze neko da ga prijavi lekarskoj komori pa ce da izgubi licencu :lol:

al zato moz da zaradi neku drugu koja neme veze sa psihologijom :lol:

Manipulacija je jedan deo narcisticki obolele osobe.
To je ono sto znam iz licnog iskustva

Cesto ne prozrem takve ljude :(

Ali pokazatelj manipulativne osobe je svakako,
da u odnosu voli da je sve po njenom-njegovom.

Sa drugaricom , ili partnerom, samo se radi ono sto ona hoce,
ide se na mesta koja ona predlozi.
Kada vi izrazite zelju da nesto radite,ili idete negde - ona nadje izgovor da to izbegne,
i lako vas se ratosinja, i da ne primetite :aha:

Poslednja izmena od moderatora:
Manipulacija je jedan deo narcisticki obolele osobe.
To je ono sto znam iz licnog iskustva

Cesto ne prozrem takve ljude :(

Ali pokazatelj manipulativne osobe je svakako,
da u odnosu voli da je sve po njenom-njegovom.

Sa drugaricom , ili partnerom, samo se radi ono sto ona hoce,
ide se na mesta koja ona predlozi.
Kada vi izrazite zelju da nesto radite,ili idete negde - ona nadje izgovor da to izbegne,
i lako vas se ratosinja, i da ne primetite :aha:

- - - - - - - - - -

e ajd da pisemo o temi, a ne o postavljacu.

Jel si ti manipulator? :lol:
ne pisu oni o postavljacu nego o sebi
citali pa ih zabolelo :lol:

e hvala ti super si objasnila

Manipulacija je jedan deo narcisticki obolele osobe

Mada da li one uopste vole sebe? to se pitam

Mislim da nemaju samopouzdanje niti sebe ne cene...
da smatraju da su vredne isle bi iskreno...

Poslednja izmena:
kako im to uspeva...

Vasa iskustva...

Ja sam se sretao sa ovakvim opasnim tipom manipulacije- gde nesto pametniji,a ustvari samo recitiji i na svoju ruku opiceni ljudi pokusaju da upravljaju i zavade proste ljude iz svoje okoline.Kada im je to jednom upalilo,onda u tome uzivaju.To im je ko sexualno zadovoljstvo.Iako nemaju cilj,rulju povedu protiv nekog samog sa izmisljenom pricom za napadanje,a oni onda dupe u kraj.Najstrasnije je kad se nadje neko pametan,pa im zasmeta,pa onda s prostom ruljom koja ne poznaje granicu u svojoj gluposti napadnu tu osobu.Tako je odprilike i u politici,samo nesto kulturnije,na visem nivou

ne pisu oni o postavljacu nego o sebi
citali pa ih zabolelo :lol:

e hvala ti super si objasnila

Manipulacija je jedan deo narcisticki obolele osobe

Mada da li one uopste vole sebe? to se pitam

Mislim da nemaju samopouzdanje niti sebe ne cene...
da smatraju da su vredne isle bi iskreno...

Pisala sam o tome u blogu... ali treba i da nastavim.

Nazalost, bila sam u prilici da se bavim time,
jer sam bila bliska sa jednom narcisoidnom osobom.

Narcisi nastaju , jer njihovim potrebama nije izlazeno u susret dok su bili deca.
Dakle, surovost, bez ljubavi, uvazavanja.
I onda su razvili neke druge sisteme funkcionisanja,
jer misle da slobodnom voljom niko nece raditi u njihovom interesu, vec samo koliko mogu da izmanipulisu.

Manipulatori mogu da budu i relativno zdrave osobe,
koje nisu iskrene, vec pohlepne,
i vazniji im je njihov cilj nego iskren odnos, tolerancija i postovanje.

http://www.vaspsiholog.com/2011/07/kako-prepoznati-manipulaciju/[/QUOTE]

- - - - - - - - - -

Manipulacija je oblik ponašanja koji služi da se stvari okrenu u svoju korist u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne. Takvo ponašenje predstavlja perfidnu igru, gde ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda. Prema tome, jako je teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas ,,nasankaju“ vrlo lako a da to i ne primetite i da se osećate dobro i korisno u vezi sa tim. U daljem tekstu prikazane su odrednice za uočavanje manipulativnog ponašanja.

- - - - - - - - - -

Iskernost i manipulacija. U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani.

- - - - - - - - - -

Davanje pomoći od strane manipulatira. Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu pre toga.

- - - - - - - - - -

Poricanje vaših reči ili kako vas manipulator može napraviti ,,ludim“. Ako primetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite beleške o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-zajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari na ,,svoju vodenicu“. Mogu tako samouvereno da lažu da će vas ubediti da je nešto belo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula. UPOZORENJE: Emocionalni manipulatori su veoma opasni! Međutim, veoma će ga uznemiriti ako sa sobom nosite parče papira i olovku i krenete uredno da beležite konverzaciju. Možete da kažete da ste postali zaista zaboravni u poslednje vreme i da vam beleženje pomaže da to prevaziđete.

- - - - - - - - - -

Krivica-emocionalni manipulator je izuzetan u stvaranju osećanja krivice kod drugih. Mogu vas naterati da se osećati krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocijalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni. Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori retko govore o svojim potrebama i željama otvoreno-oni uzimaju ono što im je treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas naterati da mnoge poslove uradite umesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam poverenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“

- - - - - - - - - -

Emocionalni manipulator igra prljavo. Manipulator ne rešava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govoriće vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najverovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je pre toga saslušao i empatisao sa vama.

- - - - - - - - - -

Ukoliko imate glavobolju, emocionalni manipulator će imati tumor mozga! Bez obzira koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete posle nekog veremena osetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, verujte sebi, okrenite se i izađite.

Emocionalni manipulatori imaju sposobnost da izvrše uticaj na emocionalnu atmosferu oko sebe. Kada su besni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprineli da se bolje osećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rešavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravićete da imate sopstvene brige i mislićete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

Emocionalni manipulatori nemaju nikakvog osećaja odgovornosti. Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je deljenje intimnih informacija i poveravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i verovatno ranjiva. Međutim njihove emocionalnosti i ranjivosti prosto NEMA iako će uvek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se ,,bacate u bunar“ za njih.

Ja sam se sretao sa ovakvim opasnim tipom manipulacije- gde nesto pametniji,a ustvari samo recitiji i na svoju ruku opiceni ljudi pokusaju da upravljaju i zavade proste ljude iz svoje okoline.Kada im je to jednom upalilo,onda u tome uzivaju.To im je ko sexualno zadovoljstvo.Iako nemaju cilj,rulju povedu protiv nekog samog sa izmisljenom pricom za napadanje,a oni onda dupe u kraj.Najstrasnije je kad se nadje neko pametan,pa im zasmeta,pa onda s prostom ruljom koja ne poznaje granicu u svojoj gluposti napadnu tu osobu.Tako je odprilike i u politici,samo nesto kulturnije,na visem nivou

Da, tako je...
Znam takve osobe recite su i filozofiraju da bi ispale pametnije...
U Stvari providne su ali obicne ljude faciniraju i zavode...
Onda njima manipulisu
a smetaju im pametne osobe koje ih prozreju
njih napadaju i pokusavaju ih diskreditovati
ali jednom kada su razotkrivene
mogu jako biti zle

Davanje pomoći od strane manipulatira. Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu pre toga.

Iz mog iskustva,
pre ce na fin nacin odbiti da pruze pomoc, i iskoristiti neki izgovor.
Bilo sta-umoran sam, nemam vremena, moram da idem ili radim nesto drugo...

Tu su samo ako to radi u njihovu korist.

U isto vreme, manipulatori i biraju osobu koja je tolerantna,
i svakako pomisliti da osoba ima pravo da bude umorna, da nema vremena, ili mora da ide negde druge,rade nesto drugo :mrgreen:

Iz mog iskustva,
pre ce na fin nacin odbiti da pruze pomoc, i iskoristiti neki izgovor.
Bilo sta-umoran sam, nemam vremena, moram da idem ili radim nesto drugo...

Tu su samo ako to radi u njihovu korist.

U isto vreme, manipulatori i biraju osobu koja je tolerantna,
i svakako pomisliti da osoba ima pravo da bude umorna, da nema vremena, ili mora da ide negde druge,rade nesto drugo :mrgreen:

Tako je biraju osobu koja je osecajna tolerantna
ko bi ih inace trpeo?

Pisala sam o tome u blogu... ali treba i da nastavim.

Nazalost, bila sam u prilici da se bavim time,
jer sam bila bliska sa jednom narcisoidnom osobom.

Narcisi nastaju , jer njihovim potrebama nije izlazeno u susret dok su bili deca.
Dakle, surovost, bez ljubavi, uvazavanja.
I onda su razvili neke druge sisteme funkcionisanja,
jer misle da slobodnom voljom niko nece raditi u njihovom interesu, vec samo koliko mogu da izmanipulisu.

Manipulatori mogu da budu i relativno zdrave osobe,
koje nisu iskrene, vec pohlepne,
i vazniji im je njihov cilj nego iskren odnos, tolerancija i postovanje.

Hvala ti na postu. super si objasnila... :heart:

Tako je sve ...

I ja sam imala posla sa takvim osobama i njima je uskraceno u detinjstvu...
Ali iz pohlepe manipulisu
a predstavljaju se kao dobre
I Tacno je, vazniji im je cilj od ljudi...

Da tako je...
Ali kada se razotkriju njihova igra prestaje i traze novu zrtvu...

Da.... stalno traze neku novu osobu za dalje iskoriscavanje.

Mada,moram da priznam, da cesto imam oko sebe osobe kojima nesto treba od mene.

I znam da se sluze nekim oblikom manipulacije...

Ali mi to ne smeta,iako u nekom trenutku shvatim sta rade,
jer zelim da pomognem.

I spremna sam da pomognem kad god sam u prilici~~~~

Da.... stalno traze neku novu osobu za dalje iskoriscavanje.

Mada,moram da priznam, da cesto imam oko sebe osobe kojima nesto treba od mene.

I znam da se sluze nekim oblikom manipulacije...

Ali mi to ne smeta,iako u nekom trenutku shvatim sta rade,
jer zelim da pomognem.

I spremna sam da pomognem kad god sam u prilici~~~~

Da ok i treba pomoci...
Ali ne treba dozvoliti da ti drugi kontrolisu zivot...

Ja znam jednu takvu osobu koja je to pokusala

Ali sam je razotkrila i stavila na distancu
od tada ludi i trazi nove zrtve...

Back