Manipulacija...

• Začetnik teme Začetnik teme Betty
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Betty:
šta aha?
Jel treba i ja da odem s foruma? :roll: počinjem da se osećam progonjeno - malo malo pa iza mog posta vidim komentar tipa "aha, sad se jasno vidi, bla bla" . :?

Ne bre, nego aha znachi skontao sam, dobro znachi ne petljam se vishe a ti mi reci shta bi bila krsta bez Betty Boom???
:-*

Ne mogu da verujem da se pravdam.... :lol:
Ti me valjda za toliko znash :p

Kedi:
A, da li pravite zid oko sebe na poslu? Koliko vam on pomaze, u slucaju da ga imate, da smanjite i najmanje i na ocigled nevidljive manipulacije?
Recimo: gde god da radim ljudi znaju kako se zovem,koliko imam godina, i tako, neke generalije. A trudim se da sto manje znaju o meni, ko sam, sta sam, sta volim a sta ne, kako se izjasnjavam po pitanju politike,religije...Sve u svemu ostavljam sliku ozbiljne i pouzdane osobe. Nista sto nije vezano za posao ne delim sa ljudim. Doduse, nikada nisam bila u stalnom radnom odnosu, nisam se vidjala sa istim ljudima svaki dan. Najduze sam ostala na jednom mestu sest meseci. Ali valjda me i to ceka, pa me interesuje koliko ljudima dozvoljate, koja je vasa granica?
Da li ćeš praviti zid oko sebe ili koristiti prekidač (hvala Betty) zavisi od toga koliko ti prija radno okruženje i koliko si dugo u njemu.

U većini sučajeva zid/prekidač ne sprečava manipulaciju. Možda može da je učini samo malo težom, ali za mahere manipulacije to nije nikakva prepreka. Sem toga, mnogo toga može da se sazna o svakom, samo ako je neko uporan, ma da takvih osoba nema baš svuda.

Zid/prekidač više služi da bi se koliko toliko izolovao od sredine koja ti iz nekog razloga ne odgovara, nego kao delotvorni mehanizma u borbi protiv manipulacije.

Ovo se zove meta-manipulacija ;)

Kedi, da budem iskrena: zbog pritisaka koji su vršeni ranije, mene bi svaki put bukvalno izgrizla savest kad kažem nešto što nema veze s poslom. Sva sam nešto bila tajnovita. A onda sam počela da se kikoćem za monitorom i svi su me provalilli :lol:
To vreme je iza mene, daleko.
Granice ćeš posataviti sama, i u skladu sa svojom procenom - normalno. Ponekad je distanca - kočnica, a ponekad (zavisi od ljudi s kojima si u kontaktu) je mera očuvanja integriteta!

Da, tako nesto i mislim kada kazem zid. Htela sam da vidim sta vi mislite o tome.
Na mom sadasnjem poslu svi znaju sve o svakome i ponasaju se kao jedna mala lazna porodica. :shock:

Kedi:
Da, tako nesto i mislim kada kazem zid. Htela sam da vidim sta vi mislite o tome.
Na mom sadasnjem poslu svi znaju sve o svakome i ponasaju se kao jedna mala lazna porodica. :shock:
Nemoj im se pridruživati ako ti ne odgovaraju, a očigledno da je to slučaj. Sve zavisi od osoba, tako da ni ovo nije izuzetak bez obzira što su u pitanju kolege na poslu.

I ne pridruzujem im se. Imam tu srecu da ih ne vidjam svaki dan, tj. ne odlazim na "posao" jer ga nekako i imam i nemam. Mogu da prodju dani dok se ne pojavi nesto sto treba da uradim za njih. Vidjam se sa njima po potrebi, i naravno kad treba da naplatim ono sto sam uradila. Vise sam kod kuce za kompjuterom nego sa njima.
A mala su lazna porodica zbog vise stvari. Obaska to da cim okrenes ledja pocnu da pricaju o tebi. To mi nekako vise postalo normalno, mislim da se to manje vise dogadja u svim firmama. Banalan primer: Letos sam visila u Poreskoj upravi na NBG-ju. I zadesilo se da je odredjena N.N. otisla na odmor i da je zamenjuje izvesna M.M. I M.M. je svasta napricala meni o N.N. iako ja ne poznajem zenu licno, cak je nikada nisam ni videla. U trenutku kada je meni bila potrebna vec je bila na odmoru.
Tamo gde ja radim ljudi su vam nekako, ili bez porodice, ili bez prijatelja, momaka, devojaka, pa ti recimo gazda postaje zamena za oca, gazdarica zamena za najbolju prijateljicu...Svi mi zelimo da pripadamo negde i da budemo prihvaceni, ali ovo je previse za mene. Kao da ispunjavaju neke elementarne potrebe na poslu. Nije to kao kad imas potrebu da porazgovaras, izmenis neku informaciju sa kolegom...ipak provodis izvesno vreme sa njima. Ovde moras da prodjes obred inicijacije da bi te prihvatili...u svoje toplo "porodicno" jezgro...
Naravno nisu bas svi takvi, ali to je moj generalni utisak... :roll:

to NIJE normalno ponašanje, to je bwe toxična sredina mpf...a btw. nimalo nije redovna stvar da o svom kolegi pričaš loše, džizs, i to kome? Klijentima!? Jao što ja mrzim badmouth. Pa jel imaš s kim da porazgovaraš? Jesi sigurna da stvari baš tako stoje, da ti se nije učinilo?

Uf i ja se zgrazavam nad ljudima koji ogovaraju svoje kolege...To mi je nekako, ne znam, nemam pravu rec. Meni ako se neko ne dopada necu cekati prvog koji nista ne radi i oplesti...Lepo cu doci kuci i analiziracu stvari sa ukucanima, prijateljima, momkom. Ne mogu ni ja bas sve i uvek da drzim u sebi... :roll: Ali sa kolegom, nikada, ako ne zelim to isto da mu kazem u lice.
A u pocetku mog poznanstva sa njima i meni se cinilo da mi se malo ucinilo. Bilo mi je cak neprirodno da imam tako los utisak, da mi je zrak malo toxic. Ali se desavaju oni sitni razgovori medju njima, oni u polusapatu, zaverenickim glasom...znate na sta mislim. A kad se priblizis shvatis da picaju o totalno bzvz stvarima. Ok, postoje razgovori iza paravana, ali cemu i oni, ali ipak postoje. Ali, ako nekome prenosis ko je sve prosao kroz firmu...Mislim, sta rade,prave neku tajnu arhivu... :)

Šta mislite koliko bi lako došli do informacija, preko ljudi iz neke druge firme (pomenuto na temi kako do informacije) da nema ogovaranja? To jedno bez drugoga ne ide, samo često zaboravimo jedno kada pričamo o drugom. Sad što to u većini slučajeva nije ogovaranje, nego alapačarenje, je samo još jedna devijacija istaknuta do maksimuma.

I sada ovi što nailaze sa zapada hoće ovde da uvedu team spirit?! Nije nego! Koji team spirit kada u većini firmi ima mnogo malih lažno-složnih porodica gde samo ako na trenutak okreneš leđa iz njih viri bar tri četiri noža (za sada literano samo, ali ..). Od toga se uopšte nije lako braniti i mnogi koji se tome protive, na kraju budu uvučeni u to. A tu manipulacija ima ...koliko god hoćete i još malo preko toga.

Izbegavati takve sredine u širokom luku, pre svega zbog svog psihičkog zdravlja.

Jao...ma ljudi iz nesigurnosti (čuvajte se nesigurnosti!) čine razne nepodopštine. Npr, naprave pozorište, krenu da glumataju....kod nas to NIKADA ne prolazi - volim i ja pozorište, ali ne u svojoj kući, naročito ne Bernovo (malopre imali situaciju sa izmotavanjem, pučko pozorište ostavlja gadan ukus u ustima ).
I takođe razmišljam (:D )...zašto bi neko bio nesiguran ( na duže staze) na poslu....pa valjda jer ga ne radi dobro? :) Ne znam. I onda ima tendenciju da PRIKAŽE da je sve to WOW? (kao da se ne vidi ko- šta- kako :lol: ).

Timski duh
je prava stvar, za male mobilne timove koji puno rade, i počiva na principima koje utemeljite vi i šef: nema iza leđa, sve što imate jedno drugom da kažete kažite OVDE, nemojte da pričate ništa što vaš šef ne bi trebalo da čuje važno je da znaš zašto si tu, zašto primaš platu a načemu nipošto nećeš profitirati (na ogovaranju recimo, normalan čovek će takvog lika udaljiti iz tima ako neće da se prilagodi)...ako već provodiš puno vremena na poslu, pa na šta bi ličilo da se saplićeš o banalnosti?
btw. ja sam možda glupa, ja do informacija dolazim običnim prostonarodnim razgovorom :) Ogovaranje to je iskrivljeno ili neistinito prenošenje podataka + emotivan stav prema tome, jel da? e ni to ne radim.
Inače kažu da čak pomalo treba i podsticati ogovaranje.....mene i to smara. :lol: jao....zato ja ništa ne znam!

Back