Mangalica - čupava svinja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.044
U Mađarskoj postoje svinje koje su čupave kao ovce i zovu se Mangalice i takvih nema nigde drugde usvet.
Živa istina, pitaj Gugla

Image1.jpg

Plava sorta Mangalica nastala je od starijih, izdržljivih vrsta mađarske svinje (Bakonii i Szalontai) ukrštenih sa evropskom divljom svinjom i srpskom rasom (a kasnije i drugim poput Alfoldi u Austrougarskoj (1833).

Te godine knez Srbije Miloš Obrenović poslao je 12 svinja autohtone srpske šumadinke, deset krmača i dva vepra.

Svinje koje su prvobitno uzgajane na kneževom salašu Topčider kod Beograda korišćene su za stvaranje rase srijemske crne lase, poznate i kao crna mangalica. Princ je poslao životinje nadvojvodi Josifu, Palatinu od Mađarske, na čijem je imanju trebalo da se stvori nova rasa.

Image1.jpg

Ima i kod nas Mangulica gde hoćeš. Držao ih je do skoro neki moj rođak. Nisam probao, kažu da im je meso još ukusnije nego kod običnih svinja. Meni nešto ono mrsko. Dlaka im je toliko jaka da, naravno, nema šanse da se šure nego moraju da se deru. I opet im u mesu i masnim naslagama sve ostanu dlake unutra.

Ovo prvi put čujem

Nisam jela meso mangulice

🤷🏻‍♀️

drzali smo ih 30 godina. pametnije su nego psi.
daj im neku vukojebinu obraslo sibljem i korovom, srede je za jednu sezonu

nesrecom zivimo u srbistanu gde je pamet kratka, a korupcija svakodnevna. uz suze sam ispratio i mog drugara u bankrot. najveci greh mu je bio sto je zapatio farmu u Srbiju umesto normalnoj zemlji madjarskoj:
https://www.facebook.com/CrniPapak

da sada ne uporedjujem uslove u Srbiji i madjarskoj, mucno je mnogo

ko ima mesta u dvoristu, jedno-dve mangale moze odraniti, ali zamlacivati se zdravom hranom i drzanjem farme je visokorizicno uz ove papke na lokalnim funkcijama

drzali smo ih 30 godina. pametnije su nego psi.
daj im neku vukojebinu obraslo sibljem i korovom, srede je za jednu sezonu

nesrecom zivimo u srbistanu gde je pamet kratka, a korupcija svakodnevna. uz suze sam ispratio i mog drugara u bankrot. najveci greh mu je bio sto je zapatio farmu u Srbiju umesto normalnoj zemlji madjarskoj:
https://www.facebook.com/CrniPapak

da sada ne uporedjujem uslove u Srbiji i madjarskoj, mucno je mnogo

ko ima mesta u dvoristu, jedno-dve mangale moze odraniti, ali zamlacivati se zdravom hranom i drzanjem farme je visokorizicno uz ove papke na lokalnim funkcijama

To je tačno. U Srbiji ti se sve svodi na te kao subvencije. S tim što, kao i kod svega, ima velika caka.
Prvo, moraš imati određeni koeficijent tih životinja koji uopšte nije mali i koji značajno varira od sela do sela, iz nekog razloga. Onda ti da veoma nestabilnu i uglavnom mizernu otkupnu cenu tog proizvoda a visoku cenu hrane ili proizvodnje hrane ako ćeš ti da je proizvodiš. Nafta, veštačko đubre, semena, hemija i ostalo. A subvencija ti bude...kad bude. To se ne zna. I ti se tako leruješ, leruješ, leruješ i onda kada ti isplate subvenciju taman poisplaćuješ ono sve što si se iz zaduživao i na kraju tebe nema nigde. Tako funkcioniše stočni fond u Srbiji. Zato opstaju samo ovi ultra veliki koji imaju ogroman protok i proizvoda i para i mogu to da "peglaju".

Caka kod ovih svinja je da se uzgajaju na sto prirodniji nacin,suma zir,korenje,trava itd.
Ako se drzi u tovu kao i obicna svinja,kvalitet mesa je kao i kod obicne tovne svinje.
ja sam ih drzao na "placu" imali su da riju, da prave brloge i da brste (dok nisu ocistili) iskljucivo sam ih hranio kukuruzom, suncokretom sa tanjiricima,sitnom korov ribom, tuluzinom, pojeli su i odpatke od klanja peradi. ma sve.sa sve minimalnim ulaganjem

(necu da pisem o tome da su pojele i pse lutalice koje su zalutale gde ne treba)

Back