Mandela efekat

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.700
Mandela efekat je sećanje osoba na događaje za šta su apsolutno sigurni da se desilo, iako se ne poklapa sa realnošću.
Postoje mnoge teorije vezane za ovaj fenomen, ali se i dalje ne zna šta je taj efekat i šta ga izaziva. Ukratko i prosto moglo bi se definisati kao – “kolektivno pogrešno sećanje”.Ovaj fenomen, nazvan je po Nelsonu Mandeli, a prvi put ga je imenovala “konsultant paranormalnog”, Fiona Brom.

U “pravoj” realnosti Mandela je bio predsednik Južne Afrike, a umro je od starosti u 95 godini života, 2013 g..
Međutim, u javnosti se pojavio veci broj ljudi koji je tvrdio da je Mendela umro u zatvoru 80-ih godina,i da su to čitali u novinama i gledali na TV ekranima.

Ili sledeci primer.Da li vam se dogodilo da gledate film i zapamtite neku specifičnu scenu, a kada posle nekoliko godina pogledate taj isti film,
ta scena ne izgleda ni nalik na ono što pamtite.Ili da sa prijateljima evocirate uspomene o događaju kog se ne secate na isti nacin?

Ili vecina ljudi ce reci da popularni Diznijev junak Miki Maus na sebi nosi crvene pantalonice sa tregerima zakačenim za dva bela dugmenceta?
Medjutim Miki zaista nosi crvene pantalonice sa dugmićima, ali ni traga od tregera.

Clip.jpg

Postoji teorija da se svetski moćnici igraju sa vremenskim tokom, efekat leptira, faktički ako se nešto promeni u prošlosti, to će izazvati lančanu reakciju događaja.
Čak i neki dokazi putovanja kroz vreme.

Takođe, ima onih koji smatraju se da “Mandela efekat”, globalni fenomen u kom ljudi imaju potpuno različita sećanja na prošlost, tvrdeći da je ona nekako promenjena, igra veštačke inteligencije u nastajanju. Uzimajući u obzir da su kvantni kompjuteri tu, može se potvrditi da se veštačka inteligencija rađa, raste i uči.

A možda je sve to u stvari loše zapamćeno sećanje na globalnom nivou.

Šta mislite o ovom efektu i mogucim paralelnim svetovima i da li ste imali takvo iskustvo ?

stvar je u tome sto nije umro u zatvoru
ovo je iz njegove biografije

Nakon dugotrajne respiratorne infekcije, Mandela je preminuo 5. decembra 2013. u svojoj 95. godini života. On je umro oko 20:50 po lokalnom vremenu (UTC+2) u svojoj kući u Houghtonu u Johanesburgu, okružen porodicom i prijateljima

Skoro je bio clanak o novinaru ili vojniku, koji je gledajuci smrt ljudi pored sebe vremenom potpuno izmenio secanje na taj dogadjaj. I bio je detaljan opis psihologa zasto i kako mozak vremenom izmeni secanje, vrlo slozena operacija koje se zasniva na greskama u memoriji i popunjavanju tako nastalih rupa.

Ne, ali ovo je bas zanimljivo, jer se secam cak i slike njegove i naslova da je umro u zatvoru i neke kratke diskusije o tom slučaju. Umrla bih u ubedjenju da je umro u zatvoru, da nisam videla ovu temu
Da, i sam sam cak iskusio slicno... Mislio sam da je umro u egzilu a ne u Johanesburgu...
i kako na osnovu vaseg iskustva to tumacite

Ja bih to nazvao lazna secanja.Neka logicka konstrukcija na osnovu delimicnog secanja i secanja vezana za nesto posve drugo plus logicka konstrukcija.Imao sam takva secanja pa kad se ispostavilo da nisu tacna bio sam iznenadjen, ali ne mogu da se setim tacno jer nisam razmisljao na ovu temu.

Back