Mama maca grize brkove svojim macicima, zasto?

Belgrade12121

Obećava
Poruka
76
Ovako, u pitanju su sijamske mace koje ne izlaze napolje. Mama maca je omacila 4 maceta i sve je to proteklo ok, sada macici imaju 8 meseci :) Mama maca jos uvek brine o njima, na svaki njihov jaci mjauk dotrci i onda ih kupa i brine se o njima. E sada mene zanima vezano za ovo sto sam i napisao u naslovu. Ona ih kupa, igra se sa njima i svako njihovo igranje nadgleda sa njihovim ocem :) (da,da cela porodica) :)
Medjutim nijedno mace nema brkice, odnosno ima nesto od cm, dva.. jer im mama to redovno grize. Pokusao sam procackati na netu zbog cega to radi i nisam naisao na odgovor. Znam cemu brkovi sluze kod macaka ali mi stvarno nije jasno zasto im mama maca svima grize te brkove i skracuje :)
ako ne zna odgovor bio bih mu zahvalan :)

Mozda narusavanjem nekog prirodnog balansa kod njih zeli da osigura svoju dominantnu poziciju u porodici, nista drugo mi ne pada na pamet. A zasto su macici i dalje kod Vas? Koliko mi je poznato, samo u registrovanim odgajivacnicama i azilima mali smeju da ostanu u porodici duze od 4 meseca a to je i neki optimum da uz majku nauce da koriste posip, pravilno komuniciraju medjusobno i sa ljudima i sve ostalo sto im je potrebno u zivotu. Mi imamo obrnutu situaciju, komsijska macka je resila da predje kod mene kad su joj macici porasli dovoljno da sami brinu o sebi.

Pa zato sto smo jedno mace poklonili i preplakali 3,4 dana i dan danas ne mozemo da prezalimo i ako imamo komunikaciju sa tobom devojkom kojoj smo poklonili. I kad sam trebao da dam jos jedno usao sam u sobu i macor je lezao preko njega ali bukvalno i nije mi dao da ga uzmem. I onda smo jednostavno odustali, sterlisali smo mama macu, sada cemo i zenkicu i onda smo mirni. Ne znam zasto je to toliko cudno? Pricali smo sa par veterinara i oni su nam naglasili da ne bi trebalo ih drzati zbog medjusobnog parenja ali ako ih sterilisemo ne vidimo nikakav problem sto je porodica na okupu. :)

I ono sto nam je cudno je to da se hijerarhija u porodici postuje sto mi je cudno iskreno :)
Odnosno Macor se igra sa svim macicima i jedino spopada mama macu :) Dok sinovi ako mogu tako da ih nazovem su vec po tezini prevazisli tatu ne diraju mamu,odnosno ne napadaju je niti bilo sta slicno. Cak ih ona ako preteraju sljepne sapicom i samo dodju da se maze kod nje :)

Poslednja izmena:

Back