Postoji Malta ispred i Malta iza.
Cega?
Vrata.
Sa ulicne strane to je bastion - tvrdjava - a unutra su baste - svega i svacega ali dobrim delom limuna i narandzi maslina i grozdja i smokava (koje mirisu rajski u vruce leto) i naravno nekih biljki koje mi imamo po kucama i koje su kod nas malecke, u poredjenju sa dzinovskom bracom koja raste na Malti.
Osim neke jace oluje i u poslednjih 10-12 godina pojave medikena (vencanje od mediteran i hariken), Malta nema nikakav opasan rizik.
Zadnji ozbiljni zemljotres se desio pre pamtiveka. Nema pozara. Takoreci da nema poplava (ume da bude moroplava

) tesko da ce vam se nesto sruciti na glavu sa krova itd.
Kad krenu vrucine i sunce - sve pod njim gori, i trava i drvece i krovovi automobila i vas ves na zici ako dovoljno dugo stoji napolju - sve rdja (cak i aluminijum) jedino sto beskonacno moze da izdrzi sunce je krecnjacki kamen kome sunce ne moze nista.
Pravilo zime:
- krecete se iskljucivo suncanom stranom ulice
Pravilo leta:
- gledate da ili budete budni samo nocu ujutro i uvece ili ako se bas zateknete na ulici u sred dana pretrcavate iz senke u senku gde god moze krace i sto brze.
Pravilo kise:
Ako vas je zadesio pljusak negde, zaklonite se negde, popusite cigaretu i najverovatnije je da ce za to vreme pljusak prestati
Pravilo zalaska sunca:
Ne ocekujte leti da cete uci u prodavnicu da kupite samo cigare i novine po danu i da ce vas dan sacekati. Nemojte da se iznenadite da u radnju ulazite po danu a izlazite po noci cak i ako ste se zadrzali bukvalno 5 minuta.
Pravilo asfalta:
Leti asfalt moze biti toliko vruc da moze da pocne da se topi - japanke nisu uvek dovoljno debele za pretrcavane
Ako je palo 3 kapi kise na vreo asfalt mozete ocekivati efekat leda - mega klizavo pogotovo za japanke
naravoucenije: japanke samo za plazu
anegdota:
Dosao sam prvi put na Maltu negde oko 10 septembra, 20 dana kasnije pitao sam drugara kod koga sam dosao:
'jeli, da te pitam - nisam video ni jedan oblak za ovih 20 dana - jel ovde ima nekih oblaka?'
'ne znam, ja sam ovde otprilike od pocetka jula i za tih evo skoro 3 meseca nisam video nijedan'
zakljucujemo zajedno uz uzdah:
'mozda ovde nikad i nema oblaka'
nekakva statistika je bila da Malta ima preko 270 suncanih dana godisnje.