Malta letovanje

Kakvo je vreme u junu, julu, avgustu?

nekad pre klimatskih promena (25+ godina) Malta je bila raj na zemlji od kraja februara do polovine jula
sa klimatskim promenama sve do juna se moze ocekivati lose vreme. Mada moze i da bude lepo.
More je hladno. Na Malti poslednjih godina ima vise vrabaca nego u Beogradu, nekad ih nije bilo - nejasno je kako su se nakotili? Mora da su ih doneli Beogradjani.

od jula do sredine septembra - pocinju vrucine koje u drugom delu mogu da budu jako neprijatne - preporuka pokrijte se da ne izgorite. More je toplo na ivici da postane pretoplo.

septembar je vlazan, more je toplo do pretoplo.

od sep do dec moze da bude jako lepo ali moze i da vas potkaci i neka oluja
u septembru jedite lampuki
more je toplo

Kakve su im plaže?

malta (plaze) je ostar kamenjar nastao izdizanjem sedimenta sa dna mora, tako da moze da se desi da vidite fosile skoljki
tako je svuda osim nekoliko plaza koje su pescane, nekoliko na severnom delu ostrva, i jedna na jugu
i jedna na gozou, Ima nekih mikro pescanih plaza, od kojih je barem jedna - vestacka (nasut pesak)

cesto pitanje je - gde su ovde palme? msm ono palme pescana plaza. Nazalost Malta je afrika saharskog tipa, tako da, ako nisu vestacki zasadjene - nema ih.

predlazem neka zanimljiva pitanja:

- gde je ovde suma? i drvece uopste?
- zasto nema kosih krovova nego su svi ravni?
- zasto nece da me prime u autobus i deru se na mene 'FULL UP!' kad moze jos 20 ljudi da se ugura?
- sta znaci izraz 'i will make you a price'?
- zasto me autobus napada sa pogresne strane?
- zasto je sve zuto?
- gde je srpska ambasada?
- da li ovde pada sneg?
- sta znaci rec 'mela' ?

Poslednja izmena:
nekad pre klimatskih promena (25+ godina) Malta je bila raj na zemlji od kraja februara do polovine jula
sa klimatskim promenama sve do juna se moze ocekivati lose vreme. Mada moze i da bude lepo.
More je hladno. Na Malti poslednjih godina ima vise vrabaca nego u Beogradu, nekad ih nije bilo - nejasno je kako su se nakotili? Mora da su ih doneli Beogradjani.

od jula do sredine septembra - pocinju vrucine koje u drugom delu mogu da budu jako neprijatne - preporuka pokrijte se da ne izgorite. More je toplo na ivici da postane pretoplo.

septembar je vlazan, more je toplo do pretoplo.

od sep do dec moze da bude jako lepo ali moze i da vas potkaci i neka oluja
u septembru jedite lampuki
more je toplo

malta (plaze) je ostar kamenjar nastao izdizanjem sedimenta sa dna mora, tako da moze da se desi da vidite fosile skoljki
tako je svuda osim nekoliko plaza koje su pescane, nekoliko na severnom delu ostrva, i jedna na jugu
i jedna na gozou, Ima nekih mikro pescanih plaza, od kojih je barem jedna - vestacka (nasut pesak)

cesto pitanje je - gde su ovde palme? msm ono palme pescana plaza. Nazalost Malta je afrika saharskog tipa, tako da, ako nisu vestacki zasadjene - nema ih.

predlazem neka zanimljiva pitanja:

- gde je ovde suma? i drvece uopste?
- zasto nema kosih krovova nego su svi ravni?
- zasto nece da me prime u autobus i deru se na mene 'FULL UP!' kad moze jos 20 ljudi da se ugura?
- sta znaci izraz 'i will make you a price'?
- zasto me autobus napada sa pogresne strane?
- zasto je sve zuto?
- gde je srpska ambasada?
- da li ovde pada sneg?
- sta znaci rec 'mela' ?
E hvala puno na detaljnom odgovoru.
Bas cu da pogledam i malo vise na netu kako to sve izgleda.
Nekako ne mogu da zamislim da ni korov ne raste :lol:
Mislim sto ljydi ne sade makar kaktuse...sta god

E hvala puno na detaljnom odgovoru.
Bas cu da pogledam i malo vise na netu kako to sve izgleda.
Nekako ne mogu da zamislim da ni korov ne raste :lol:
Mislim sto ljydi ne sade makar kaktuse...sta god

Postoji Malta ispred i Malta iza.
Cega?
Vrata.
Sa ulicne strane to je bastion - tvrdjava - a unutra su baste - svega i svacega ali dobrim delom limuna i narandzi maslina i grozdja i smokava (koje mirisu rajski u vruce leto) i naravno nekih biljki koje mi imamo po kucama i koje su kod nas malecke, u poredjenju sa dzinovskom bracom koja raste na Malti.

Osim neke jace oluje i u poslednjih 10-12 godina pojave medikena (vencanje od mediteran i hariken), Malta nema nikakav opasan rizik.
Zadnji ozbiljni zemljotres se desio pre pamtiveka. Nema pozara. Takoreci da nema poplava (ume da bude moroplava :) ) tesko da ce vam se nesto sruciti na glavu sa krova itd.

Kad krenu vrucine i sunce - sve pod njim gori, i trava i drvece i krovovi automobila i vas ves na zici ako dovoljno dugo stoji napolju - sve rdja (cak i aluminijum) jedino sto beskonacno moze da izdrzi sunce je krecnjacki kamen kome sunce ne moze nista.

Pravilo zime:
- krecete se iskljucivo suncanom stranom ulice

Pravilo leta:
- gledate da ili budete budni samo nocu ujutro i uvece ili ako se bas zateknete na ulici u sred dana pretrcavate iz senke u senku gde god moze krace i sto brze.

Pravilo kise:
Ako vas je zadesio pljusak negde, zaklonite se negde, popusite cigaretu i najverovatnije je da ce za to vreme pljusak prestati

Pravilo zalaska sunca:
Ne ocekujte leti da cete uci u prodavnicu da kupite samo cigare i novine po danu i da ce vas dan sacekati. Nemojte da se iznenadite da u radnju ulazite po danu a izlazite po noci cak i ako ste se zadrzali bukvalno 5 minuta.

Pravilo asfalta:
Leti asfalt moze biti toliko vruc da moze da pocne da se topi - japanke nisu uvek dovoljno debele za pretrcavane
Ako je palo 3 kapi kise na vreo asfalt mozete ocekivati efekat leda - mega klizavo pogotovo za japanke
naravoucenije: japanke samo za plazu :)

anegdota:

Dosao sam prvi put na Maltu negde oko 10 septembra, 20 dana kasnije pitao sam drugara kod koga sam dosao:
'jeli, da te pitam - nisam video ni jedan oblak za ovih 20 dana - jel ovde ima nekih oblaka?'
'ne znam, ja sam ovde otprilike od pocetka jula i za tih evo skoro 3 meseca nisam video nijedan'
zakljucujemo zajedno uz uzdah:
'mozda ovde nikad i nema oblaka'
nekakva statistika je bila da Malta ima preko 270 suncanih dana godisnje.

Poslednja izmena:
Jaoooooo pa nisam vam ispricao najvaznije na Malti! Evo ovako:

Mi slavimo slave - jel tako - tako je?
Da li Maltezani slave slave? NE! Tacnije ne kao kod nas.

Ali, slave svog svetca! Svaki gradic i selo na Malti ima svog svetca zastitnika i svi slave zajedno na ulici (ulica se blokira ali ne od studenata) i zurka traje do kasno u noc.... - Il lejla Maltija! (ovo je na malteskom ;) ) E sad stvari su malo drugacije nego kod nas - svetac izlazi iz glavne crkve u mestu i seta se ulicama na prestolu a iza njega je ide procesija saptaca - neko se na vrh kolone moli a oni se iza sasaptavaju.
E da ne bi bilo monotono ima i procesija bleh-muzike - trube i ostali instrumenti i dobosi - da sve odjekuje! Festa!!
BTW tvrdi se da na Malti ima 365 crkava i molitvenika. Reci nalazim se blizu crkve nije neki orjentir.

Ali pod obavezno da se raspitate gde je festa i da nadzedzite svoj odmor po nekoj od najvecih. Zasto ?
Osim zurke na ulici, sto je naravno poseban dozivljaj, maltezani su apsolutno neprevazidjeni majstori vatrometa. To sto ste videli diljem sveta sto se tice vatrometa je apsolutno nista i najgora dosada u poredjenju sa vatrometima na festi na Malti. Kombinacije u raskosi i etapama jednog lansiranja su neprevazidjene - svako ispucavanje je malo umetnicko remek-delo u beskrajnim kombinacijama. Mislim da je Gandalf kod njih ucio vatromet a kinezi iako su ga smilili ni i iz daleka nisu u konkurenciji.

da ne bi trazili - evo spisak: https://culture-malta.org/event/feasts-calendar/
takodje: https://www.maltainfoguide.com/malta-village-feasts.html
posebno: https://birgu-fest.com

Poslednja izmena:
Postoji Malta ispred i Malta iza.
Cega?
Vrata.
Sa ulicne strane to je bastion - tvrdjava - a unutra su baste - svega i svacega ali dobrim delom limuna i narandzi maslina i grozdja i smokava (koje mirisu rajski u vruce leto) i naravno nekih biljki koje mi imamo po kucama i koje su kod nas malecke, u poredjenju sa dzinovskom bracom koja raste na Malti.

Osim neke jace oluje i u poslednjih 10-12 godina pojave medikena (vencanje od mediteran i hariken), Malta nema nikakav opasan rizik.
Zadnji ozbiljni zemljotres se desio pre pamtiveka. Nema pozara. Takoreci da nema poplava (ume da bude moroplava :) ) tesko da ce vam se nesto sruciti na glavu sa krova itd.

Kad krenu vrucine i sunce - sve pod njim gori, i trava i drvece i krovovi automobila i vas ves na zici ako dovoljno dugo stoji napolju - sve rdja (cak i aluminijum) jedino sto beskonacno moze da izdrzi sunce je krecnjacki kamen kome sunce ne moze nista.

Pravilo zime:
- krecete se iskljucivo suncanom stranom ulice

Pravilo leta:
- gledate da ili budete budni samo nocu ujutro i uvece ili ako se bas zateknete na ulici u sred dana pretrcavate iz senke u senku gde god moze krace i sto brze.

Pravilo kise:
Ako vas je zadesio pljusak negde, zaklonite se negde, popusite cigaretu i najverovatnije je da ce za to vreme pljusak prestati

Pravilo zalaska sunca:
Ne ocekujte leti da cete uci u prodavnicu da kupite samo cigare i novine po danu i da ce vas dan sacekati. Nemojte da se iznenadite da u radnju ulazite po danu a izlazite po noci cak i ako ste se zadrzali bukvalno 5 minuta.

Pravilo asfalta:
Leti asfalt moze biti toliko vruc da moze da pocne da se topi - japanke nisu uvek dovoljno debele za pretrcavane
Ako je palo 3 kapi kise na vreo asfalt mozete ocekivati efekat leda - mega klizavo pogotovo za japanke
naravoucenije: japanke samo za plazu :)

anegdota:

Dosao sam prvi put na Maltu negde oko 10 septembra, 20 dana kasnije pitao sam drugara kod koga sam dosao:
'jeli, da te pitam - nisam video ni jedan oblak za ovih 20 dana - jel ovde ima nekih oblaka?'
'ne znam, ja sam ovde otprilike od pocetka jula i za tih evo skoro 3 meseca nisam video nijedan'
zakljucujemo zajedno uz uzdah:
'mozda ovde nikad i nema oblaka'
nekakva statistika je bila da Malta ima preko 270 suncanih dana godisnje.
jao divnoooo :klap:Uzivanje te je citati :)
a jel tamo guzva leti? ima sta unikatno da se kupi? gde je po tebi najbolje traziti smestaj, koje mestace?

jao divnoooo :klap:Uzivanje te je citati :)
a jel tamo guzva leti? ima sta unikatno da se kupi? gde je po tebi najbolje traziti smestaj, koje mestace?
da li je guzva leti?
etalon: Sliema (urbani posh centar Malte ili kako bi maltezani koji nisu iz Slime rekli - ma oni su 'tal pe pe' (snobovi))

Sliema (tako se pise a citamo Slima) ima oko 35000 rezidenata (i kad nije turisticka sezona a lep dan tu je borba za sto u kaficu) a onda na to dodati jos 4500 do 9000 turista u razno doba godine - e onda pocinje prava tuca za sto za kapucino.

p.s. na malti ne idu po kucama da piju kafu, na malti se kafa pije iskljucivo po kafeima i restoranima zato sto ti SE NE ISPLATI da kuvas kuci s obzirom na cenu osim toga druzenje napolju van kuca i stanova je nacin zivota.

sta ima da se unkatno kupi?

Maltese glass! Svaki komad je unikatan.
ima prodavnice u Sliemi i Valletti mislim i u Rabatu ali tu ce da vas oderu i preko toga ce da vas oderu i skinuce vam tj odrati kozu s ledja, iako izbor nije bas veliki tako da cete sigurno pozeleti da odete u posetu fabrici gde duvaju staklo a to se nalazi u mestu koje se zove 'ta-ali' (tako se izgovara) pise se: Ta' Qali tu ima veliki izbor svega i svacega sto prave a prave neverovatne stvari a tu ima i izlozba - koju takodje treba videti. Raspitati se za prevoz autobusom.

Vezeni/kukicani koncani damski kisobrani/suncobrani sa Goza. Svaki je rucno radjen i unikatan i naravno basnoslovno skup ali su prelepi.

Ima italijanskog zlata/nakita - cene nisu naivne - ne bih preporucio (ima ulica u Valletti gde ima gomila juvelirnica - mozda obici - blizu merchant street)

E sad smestaj.... bukvalno ne znam sta da kazem po tom pitanju - ima svega - od toga da idete kod nekog koga znate do hotela svih vrsta i kvaliteta i kolicine ludila :)
Zavisi od afiniteta i potreba - ako hocete mir i opustanje - idite direkt na Gozo - odmorite se za medalju na nekoj uredjenoj farmi. Posle 17 godina zivota i blagog ubedjenja da nema tacke na Malti, Gozou i Kominu (na filflu ne moze svakako da se ode) a da ja tu nisam prosao, peske motorom ili autom - jedan moj malteski drugar me je odveo u zaliv u kome sam ja inace bio jednom sa jedrilicom ali nisam bio s kopna - taj opusteni mikro raj je bio apsolutno neverovatan dozivljaj. Ako me pitate kako se dolazi dotle - apsolutno pojma nemam - pola je ulica a pola utabana staza na kraju se silazi vratolomno nizbrdo takoreci tucanikom po ivici klisure - pomoz bog da se stigne. Mesto se zove Mgarr ix-Xini (citanje: mdžar iš-šini ili 'mali Mdzar') Gde je Mgarr luka gde pristaje trajekt na Gozo ostrvu. Na gozo samo moze brodom.

Ukoliko hocete da ludujete (pijancite, djuskate i sve one druge opasne i nedozvoljene i polu dozvoljene stvari) Paceville, Bay Street St.George bay- pa okolo u sent juliansu (st. Julians). U Budžibi (Buġibba) je takodje prilicno zivo (ne bas sin-city)

Dugacka setalista pored mora:
St.Julians - Sliema - Ta'Xbiex sve do Msida Marine
Budziba i Aura (Qawra) ima dugo setaliste pored mora
Marsascala - setaliste skroz oko celog zaliva

sve zavisi znaci koja vrsta ocekivanja....

I nesto pomalo egzoticno....

Na Victoria Lines (sistem rovova koji su sluzili u 2sv ratu za protivvazdusnu odbranu od nemackih bombardera) osim kurioziteta koji se zove zvucni radar (specijalna gradjevina u obliku amfiteatra gde su slusali nemacke avione na daljinu i spremali se za odbranu - samo zvuk - nema elektronika), postoji mesto, u blizini grada koji se zove Gargur (Ħal Għargħur), koje se zgodno zove Top of the World, sveukupno velicine od oko 1mx1m.

Na tom mestu ako stanete i gledate na zapad i drzite se za ogradu i lep je dan - kad je vidljivost maksimalna - imate utisak da lebdite u vazduhu - celo vidno polje je otvorena panorama i moze se nazreti/primetiti zakrivljenost zemlje - neverovatno jak utisak da lebdite a cela planeta se polako savija nanize od vas - bukvalno kao da ste na vrhu sveta - zato se tako i zove :) Drzite se cvrsto za ogradu da ne bi stvarno leteli niz urvinu, a letenje nikad privlacnije :)

nema na cemu! Meni je drago da vam se dopalo. I da sam vam malo drugacije priblizio to sto smo mi davno zvali Liliput. Gde je cudesno sta sve ima na tako malom prostoru. I taman covek pomisli tu je kraj, a ono iznikne nesto neocekivano.

Malta meni dodje kao neka vrsta druge kuce. Sa svim onim dozivljajima, iskustvima i uspomenama.

Back