Maloletnice i trudnoca

Ризик од стерилитета, нарочито након абортуса у адолесцентској доби није занемарљив
и тај ризик на минимум може да сведе само власник клинике који жели да привуче пацијенткиње.
Ја познајем неколико жена које су абортирале од 16. до 19. године и само једна данас има дијете... остале годинама покушавају
а за разлику од њих, у каснијим годонама након рађања, жене абортирају и рађају и након тога без проблема
И нико ми не може рећи да њиховим данашњим проблемима у зачећу није допринио абортус у раној фази.

И та друга ставка је дискутабилна. Трудноћа никако није мала ствар у односу на болештине. Можда у односу на сиду и смрт, ал према кондиломима, херпесима и осталим срањима које има, како тврде љекари 90% жена до 30. гидине свакако није нешто шта би радије изабрао. Да не говоримо у односу на оне мање страшне болештинице.

uh, polako
prvo, el si medicinski radnik? lekar akuser ginekolog?
ja znam sta pricam
uvek ima rizika od operacije ali je danas sveden na minimum
koliko zena samo ima spontani a da toga nije ni svesno, na primer kada kasni ceka da dobije a sumnja da je trudna?
kondilomi i sida i ostalo je problem veliki
jer sami kondilomi mogu da izazovu sterilitet
a da zena i ne zna da ih ima
drugo, nekada se nisu radili testovi koji se danas rade pa se nije ni znalo sta znace polisticni jajnici disbalans hormona itd
dokaz za to je upravo to sto si i rekla
neke radjaju posle abortusa neke ne
nije svaciji organizam isti

На основу чега знаш штра причаш? Ти си гинеколиг са вишегодишњим искуством, па да са сигурношћу тврдиш да је ризик сведен на минимум?
И шта значи то сведен на минимум? Од четири жене које лично познајем да су абортирале као адолесценти, ниједна није лако остала трудна. Нису то баке неке које су абортирале прије сто година, све је ти у вријеме модерне медицине и тог ризика сведеног на минимум. Само једна данас има дијете. Да ли су им љекари рекли да стерилитет има везе са тим абортусима, ја то не знам, ал сасвим ми је довољна та можда и само случајност, да абортус не бих назвала нечим безначајним.
Немам ја ништа против абортуса, али имам против промовисања, охрабривања, приказивања тога као безначајне интервенцијице... немаш шта да бринеш, ако закачиш, очистићеш се.

Ризик од стерилитета, нарочито након абортуса у адолесцентској доби није занемарљив
и тај ризик на минимум може да сведе само власник клинике који жели да привуче пацијенткиње.
Ја познајем неколико жена које су абортирале од 16. до 19. године и само једна данас има дијете... остале годинама покушавају
а за разлику од њих, у каснијим годонама након рађања, жене абортирају и рађају и након тога без проблема
И нико ми не може рећи да њиховим данашњим проблемима у зачећу није допринио абортус у раној фази.

И та друга ставка је дискутабилна. Трудноћа никако није мала ствар у односу на болештине. Можда у односу на сиду и смрт, ал према кондиломима, херпесима и осталим срањима које има, како тврде љекари 90% жена до 30. гидине свакако није нешто шта би радије изабрао. Да не говоримо у односу на оне мање страшне болештинице.

jel znas sta su kondilomi i sta ih izaziva
jel znas sta je herpes sta ga izaiva
jel znas da li se lece ove bolesti?
da znas tesko da bi napisala da su manje strasne od trudnoce

На основу чега знаш штра причаш? Ти си гинеколиг са вишегодишњим искуством, па да са сигурношћу тврдиш да је ризик сведен на минимум?
И шта значи то сведен на минимум? Од четири жене које лично познајем да су абортирале као адолесценти, ниједна није лако остала трудна. Нису то баке неке које су абортирале прије сто година, све је ти у вријеме модерне медицине и тог ризика сведеног на минимум. Само једна данас има дијете. Да ли су им љекари рекли да стерилитет има везе са тим абортусима, ја то не знам, ал сасвим ми је довољна та можда и само случајност, да абортус не бих назвала нечим безначајним.
Немам ја ништа против абортуса, али имам против промовисања, охрабривања, приказивања тога као безначајне интервенцијице... немаш шта да бринеш, ако закачиш, очистићеш се.

ne nisam ginekolog
ali imam u familiji lekare i redovno posecujem ginekologa
i vodim racuna o higijeni strogo a osim toga znam odredjene stvari vezane za zivotinje sto se mnogo ne razlikuje od ljudi
a bolesti i uzroci steriliteta su slicni

skoro svaka haha

izvini al meni je ovo smesno
Нису били навели кондиломе, него вирус. Моја грешка.
Наведен је неки језиво висок проценат, преко 90нешто % .

Шта мислиш да ли на дјевојчицу исти ефекат, психо физички остравља, рецимо уклањање кондилома и стругање материце?

Шта мислиш да ли на дјевојчицу исти ефекат, психо физички остравља, рецимо уклањање кондилома и стругање материце?

90% devojcica mozda koje su testirane
jer se rade testovi kada se na to posumnja osim ako nisu vidljivi

psiholoski je lakse ako je maloletna jer u tim godina nemaju odgovornosti prema sebi i svom telu kao sto ga ima neko od 25,6 pa i vise

pa da, jes bolje je da imas rak nego da abortiras....logicno :kafa:

Poslednja izmena:
Najgora stvar,koja moze da se dogodi maloletnici,to je da ostane u drugom stanju,sa isto tako maloletnim i jos nezrelim decakom.Kada se to dogodi,porodica maloletnice se nadje u soku.Sta uraditi? Da ostavi trudnocu,da rodi! Pa ona je jos dete.I sta raditi dalje? Ukoliko porodica resi,da se izvrsi pobacaj,nad glavom visi opsnost,da vise nikada,nece moci da zatrudni.

Dakle,kako god da se pitanje resi,ne valja!Da bi se,ovakve mucne situacije,predupredile,potrebno je stvoriti u porodici,jednu relaksiranu klimu.Treba otvoreno razgovarati,o svim aspektima drusva,o svim opasnostima ,kao i lepim stvarima,kojima se zivotu srecemo,ponekad namerno,ponekad,i bez nase volje.Naravno,kada ovo kazemo,smatramo,da u jednoj prosecnoj porodici,devojcica vec od cetrnaest,petnaest godina(a moze,i nesto ranije) da je od strane svoje majke,potpuno obavestena o zenskoj seksualnosti.Ne treba mlade cerke,plasiti i praviti bauka,od seksualnosti,ali treba da majka cerki,sve lepo objasni.Takodje treba insistirati na tome,da pre osamnaeste godine,NIKAKO ne treba devojka da stupi u kompletan seksualni odnos,jer posledice,mogu biti tragicne.

Dakle,nikako zbog laznog "stida" roditelji (na prvom mestu,majka) ne treba da rizikuju,da im cerka,zbog nedostatka pravih informacija,u pravo vreme,dodje u bezizlaznu situaciju,kao sto je maloletnicka trudnoca.
al ako je zreo i moze da je izdrzava onda moze

Ма да, кондиломи које има скоро свака жена млађа већ и од тридесете су страшнији проблем од малољетничке нежељене трудноће.

Tu si u pravu, veliki procenat zena ih je imalo nekad, mnoge ni ne znaju da imaju, a samo neke vrste kondiloma mogu izazvati kancer, ustvari prvo prekancerozno stanje koje bi ako se ne leci ned'o Bog se stvorilo u kancer.
Sto se samog steriliteta tice mnogo vecu ulogu moze imati Hlamidija koja se ne leci, a ne utvrdjuje se rutinskim uzimanjem sekreta i briseva, problemi sa hormonima, endometrioticna polja itd, u sustini i nije podforum Zdravlje...., a steriliteta moze biti uzrok mali milion stvari, a ne samo abortus, sto mislim i da u danasnje vreme i nije najcesci slucaj....
Ta maloletnicka trudnoca je u svakom slucaju losa, tj. abortus i to smatram najvise po psihu mlade osobe.

za devojcicu je abortus psihicki a i fizicki mnogo laksa varijanta....u trudnoci se vezujemo za dete koje raste u nasem stomaku i vec pocinjemo da ga volimo....dati tek rodjeno dete na odgajanje nepoznatom bez mogucnosti vidjanja je pretpostavljam jako tesko i da imam cerku ne bi je terala da prolazi kroz to osim ako bih odlucila da joj pomognem u odgajanju bebe....kroz kiretazu sam prosla silom prilika i to je danas manje bolno i stresno za telo od vadjenja zuba, ne treba dramiti oko toga....najproblematicniaj stavka je anestezija

Već ranije mi je bilo jasno da prvo pomeranje fetusa u stomaku, prizor srca, koje kuca i rukica i nogica, koje se pomeraju na ultrazvuku, zapravo predomisle ženu i odbiju je od pomisli da abortira trudnoću. Valjda je sve to stvar stava prema medicinskim tvrdnjama da to što će posle postati čovek ili žena, zapravo u početku nije ni čovek ni dete, ni beba, ni zametak, nego kao neka izraslina...

Navodno je i sam dr Jozef Mengele lično ispitivao kolika je povezanost majke i deteta, kroz razne monstruozne eksperimente sa zatvorenicama. U jednom od eksperimenata je pored peći dovodio majku sa novorođenčetom. Dete im je oduzimano i bacano je u vatru. Po rezultatima tog ispita, svaka majka je pravo u vatru potrčala za detetom. Naravno - oboje su izgoreli u tom plamenu. Po tom navodu, koji sam ja čuo, isti eksperiment je sproveden i sa očevima. Navodno nijedan nije potrčao pravo u vatru za svojim detetom.

i,opet, sve je bolje nego d arađaju djecu i bacaju po kontejnerima...užas

Pa jeste zeznuto, jer sta si sa 15-16, 17 nego klinka a i onaj od 15-17, sigurno ne zna kako da bude otac tom detetu. S druge strane, ni stariji mnogi ne znaju, smuvaju se tako, pa bude sta bude.
Mozda je bolje tako sacekati neke godine, prvo zbog prava na odluku da li dete zeli da zadrzi ili ne, a s druge strane, zrelije ce neko razmisljati sa 18, 20, 21 nego sa 15.

Opet, pritisak drustva je ogroman, jer taj seks je nesto cool i nevidjeno, ekstra, pa ajde da se skine taj teret sa vrata. Koji god razlozi, ako neko vec planira odnose neka se propisno zastiti, ali neka bude spreman za onaj mali faktor rizika da zastita mozda zataji, mada za to je jako mala sansa ako se sve radi po propisu, pa ako to dvoje nisu spremni i za najgore, bilo neplanirana trudnoca ili prekid iste, bolje da se ne upustaju jos u seksualne odnose, mada retko ko ce u tim godinama, pa i stariji, razmisljati racionalno i sta ce biti ako bude bilo.

Jednom se zivi, a to nece mene da zadesi.

i ja od njih cetiri koje znam su u mladosti abortirale i sad njih tri imaju svaka po dvoje dece jedna nema al nije ni pokusavala. cak je jedna id njih od doba od 16 do nekih 19 godina abortirala tri puta i eto zena sad ima 31 godinu i ima dvoje dece tako da stvarno mislim da to nema veze

Back