MALOGRAĐANSKA PSIHOLOGIJA

Nazalost nije to samo ovde, ali slozicemo se da je problem najveci kada je u nasem dvoristu.
Evo preko bare recimo, rijaliti je odavno ukorenjen, muzika pa ne Teheran, ali MTV i ostala muzika su tu tog kalibra, tako da nije kod nas najgore i najcrnje.

Ne znam kako je u drugim drzavama u zapadnoj Evropi ili Skandinaviji, siguran sam da se i tamo gleda rijaliti, slusa MTV i ostalo. U kojoj meri, ne bih znao.

[/B][/I]

Da pojasnim....način hoda ( emisija "vidimo se u čitulji") agresivan hod. stisnutih pesnica, ruke u polukružnom obliku, ne baš bukvlno ćirilično slovo F, uvek spremi za napad, sa vremena na vreme prave pauze i demonstroraju bokserske poteze....koliko omladine, manje danas ali ih ima to radi....zaboravih da kažem ćelavost....obrijanost do glave....Srećom pa se pojavio Novak Đoković i ostali sportisti, pa deca i omladina imaju drugog uzora...kod devojaka tu nema šta da se posebno doda....urnebesni silikoni....operacije da liče na ovu ili onu....kada šetaju ulicom, ukočeno, ne prirodno...ima tu i koje su prešle i zašle u četrdesete....način oblačenja (estrada) ukoliko imaju sponzora..danas su silikoni dostupniji....frizure identične...tozla i krstevi po pet kom. oko vrata
Način govora...."de si braaatee....aloo braatee...jeeebem mater svojuuu...ma puši ga breee"
Muzika Teheran
Knjige...ne čitaju....
Predrasuda ili imati predrasude o nekome ili nečemu je po meni sasvim druga tema ili pojam kako god.....Predrasude o gej populaciji, o brakovima sa velikom razlikom u godinama, predrasuda o starijoj ženi mlađi muškarac, predrasuda o ciganima, predrasuda o razvedenim ženama, muškarcima...i tako dalje....
Ovde nije reč o podeli ljudi..kako hodaju..kako se oblače...koju muziku slušaju....niko nikoga ne deli ovde.....ovde se radi o proceni, načinu življenja, pa ako hoćeš i posledicama takvog načina života....
I da predrasude prema izbeglicama, da li sa Kosova ili Like, Banije, Korduna, Bosne....nemaju veze sa ovim što se ovde polemiše....žao mi je ako si se pronašla.....

Suviše su mi često prebrojavali krvna zrnca da bih se obazirala na forumska naklapanja i predrasude...navikneš se s vremenom. :)
i da nastavim tvoj niz o predrasudama....predrasude spram svih onih koji ne žive onako kako mi smatramo jedino ispravnim...
Moj životni moto je "živi kako najbolje znaš i pusti druge da žive"...i nema tu puno pametovanja... imaš svoj životni stil i tome stremiš...svatko od nas ima pravo izbora.
Pa ako je nekome cilj da ga rezuckaju da bi ličio na tamo nekog lika, samo neka izvoli...ako netko ima para da slavu proslavlja u hotelu, neka izvoli...ako netko ne može sklepati prostu rečenicu bez psovki, opet neka izvoli...što ti želim reći, to je njihov izbor i ne vidim na koji to način oni mogu utjecati na moje mišljenje i na moje izbore..a kad bi mogli, onda bi bilo vrijeme da preispitam samu sebe...Moj način života je moj izbor i ne smatram da sam zato bolja ili lošija od nekih drugih...ima na ovoj kugli zemaljskoj dovoljno mjesta za sve nas.

[/B][/I]

Da pojasnim....način hoda ( emisija "vidimo se u čitulji") agresivan hod. stisnutih pesnica, ruke u polukružnom obliku, ne baš bukvlno ćirilično slovo F, uvek spremi za napad, sa vremena na vreme prave pauze i demonstroraju bokserske poteze....koliko omladine, manje danas ali ih ima to radi....zaboravih da kažem ćelavost....obrijanost do glave....Srećom pa se pojavio Novak Đoković i ostali sportisti, pa deca i omladina imaju drugog uzora...kod devojaka tu nema šta da se posebno doda....urnebesni silikoni....operacije da liče na ovu ili onu....kada šetaju ulicom, ukočeno, ne prirodno...ima tu i koje su prešle i zašle u četrdesete....način oblačenja (estrada) ukoliko imaju sponzora..danas su silikoni dostupniji....frizure identične...tozla i krstevi po pet kom. oko vrata
Način govora...."de si braaatee....aloo braatee...jeeebem mater svojuuu...ma puši ga breee"
Muzika Teheran
Knjige...ne čitaju....
Predrasuda ili imati predrasude o nekome ili nečemu je po meni sasvim druga tema ili pojam kako god.....Predrasude o gej populaciji, o brakovima sa velikom razlikom u godinama, predrasuda o starijoj ženi mlađi muškarac, predrasuda o ciganima, predrasuda o razvedenim ženama, muškarcima...i tako dalje....
Ovde nije reč o podeli ljudi..kako hodaju..kako se oblače...koju muziku slušaju....niko nikoga ne deli ovde.....ovde se radi o proceni, načinu življenja, pa ako hoćeš i posledicama takvog načina života....
I da predrasude prema izbeglicama, da li sa Kosova ili Like, Banije, Korduna, Bosne....nemaju veze sa ovim što se ovde polemiše....žao mi je ako si se pronašla.....

Nesto mi pade na pamet da malogradjani imaju zene. Je l bi mogla da nam priblizis malogradjanku, mozda.:)

Kada je reć o muzici.....veruj mi da je klizav teren....upravo ljudi koji slušaju narodnu muziku ( ima jedan pravac, dozvilila sam sebi da ga nazovem HARD-FOLK nadam se da nisi imao priliku da to slušaš), ne prihvataju u jedno 90% slučajeva ništa što se ne vrti oko tog pravca.....
Ukoliko se nađaš u sredini koja smo to sluša ( radno okruženje).....vrlo dobro diplomatišem i prilagođavam se većini......i sa teme HARD-FOLKA, prelazim na druge opcije, pa ističem da je Vasilija Radojčić.....jedna zasta divna dama i pevačica narodne muzike...pomenem Tozovca, Cuneta Gojkovića, Lepu lukić....idemo na mlađe Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Verica Šerifović.....moja sugrađanka...koja fantastično peva i bluz i džez....ali ne i nee i neee.....Mile Kitić, Šerf (ne znam prezime)..Sinan Sakić...Mitar Mirić.....nikako Merima NJegomir sa njenim Ivanovim koritima....i opet ispadnem glupa u društvu (okruženju)
Znači Teheran i samo Teheran.....a ovamo ne slušaju stranu muziku...

hard folk je onaj garažni folk....old skul poput Sinana Sakića i Šemse...
da je nakulturnija osoba na svijetu, ako sluša Darububamaru, nemam ja šta tražiti u takvom društvu...
malograđanština i seljakluk su široko pojmovi...recimo one žene koje furaju vještačke šarene dječije nokte su malograđanke isto...i one sa flomaster obrvama...i da ne nabrajam dalje...:zcepanje:

Ne znam kako je na Zapadu.....ali nekadašnje recimo turske serije od Sulejmana (istoričari su tvrdili, da nije serija na tom polju dobro urađena), pa na dalje......uopšte nije imala prođu i gledanost recimo u Sloveniji i gore prema severu, kao u Srbiji, Bosni, Makedoniji itd.
Razlog su neki pametni ljudi sa televizija definisali, kao visok standard života zapadnih naroda.
Svoj novac i vreme ne troše na gledanje serija i drugih loših prigrama.....u ponudi su im druge opcije..kratka putovanja...izlasci...hobi-sportovi (planinarenje), skupe, a dobre serije, boljih produkciskih kuća...Pink to nama ne može da priušti, ili neće....
Mi smo siroti....i nudi nam se sirotinjska zabava...
Da nam je standard dostojanstveniji...zapitajte se i sami...kako bi ste utrošili svoje vreme......verujem da bi svima kofer uvek na pola bio orvoren, na posebnom mestu i u njemu pola stvari koje su nam neophodne za neki kraći put...ko bi bio lud, da ne ode na neki put, jer je pribogu Ceca subotom na TV-u...
Pitam se da li bi uopšte i bilo ko pratio nešto na televiziji....

Poslednja izmena:
Mislim da na Zapadu ima podjednako lose muzike i TV programa kao i ovde. Dzeri Springer je odavno utvrdjivao ko je otac cijeg deteta pred publikom i masa je klicala, MTV i ekipu da ne pominjem, a tek The Learning Channel koji prati zivot brdjana iz neke zabiti sa juga Sjedinjenih Drzava. Sad, moguce je vrlo da oni koji imaju nizi zivotni standard ne znaju za bolje, mada znam ljude iz siromasnih porodica koji mogu da me uce o klasicnoj muzici, mada nisam siguran da deca uspesnih ljudi (na ovaj ili na onaj nacin) u Srbiji slusaju Baha umesto Ace Lukasa. Siguran sam da ima i takvih, ali velika vecina ljudi su konformisti. Kao sto su svi slusali rok kada se izadje negde 70-ih i 80-ih, sada ta ista ekipa pada u trans uz Sabana.

Svako ko ima ima kablovsku u Srbiji moze da bira sta ce gledati, pa za 400 dinara ima HBO paket, ali Pink je besplatan. Opet, pametan covek bi gledao Discovery i neku dokumentarnu emisiju ili ugasio TV, ali neki ljudi jednostavno vole jeftinu zabavu. Sta ce nam muzika o dubokim temama, kada mozemo da imamo tekstove tipa "pare, pare, pare, ribe, ribe, kola, kola, kola"? Zasto ce nam filmovi o smislu zivota i sl. ozbiljnim temama kada mozemo imati Fast and Furious 8? Svako bira ono sto mu odgovara, neki mozda ne znaju za bolje, mozda bi bili bolji da su odrastali u drugom okruzenju, okruzeni drugim ljudima.

Da smo frustrirani ekonomijom, to jesmo, mada to je karakteristicno cini mi se za sve drzave istocne Evrope koje su bile pod socijalizmom. Kako cujem ljudi u ekonomski razvijenim zemljama su potpuno nonsalantni sto se tice brenda odece recimo, dok ovde ne ide se ni po burek a da to ne bude cakum pakum.

Ne znam koliko je ova tem za ovaj Pdf......ali me zanima mišljenje onih koji su na ovom forumu....
Ljudi rodom sa sela postaju malograđani, ne svi, pokušaću da iznesem moje viđenje....

Jaka želja za dolaskom u grad...
Dolazak u grad i pronalazak uhlebljenja....
Prezir prem svom rodnom selu ( mestu).....smrad štale....blato...plevljenje luka....nošenje pletenih čarapa....svi se poznaju....neinformisanost...zavist...na stolu za doručak...mleko, kajmak, jaja, domaći hleb....
Dolaskom u grad im predstavlja veliki uspeh, jer seljani svakog svog koji se otisne u grad sa zavišću zovu "GOSPOČE"
Većina gore spomenute namirnice ne voli.......najčešće ističu i imaju mogućnost da...kupuju markirane prehrambene proizvode...i garderobu...vode se krilaticom "ako ne znaš šta vredi, gledaj cenu"
Imaju otpor prema gradskom duhu i modi......otpor prema bilo kojoj vrsti muzike osim "narodne"....ne znaju ispravno da se izražavaju i greše u izgovorima, a godine i godine su proveli u gradskoj sredini...npr..( sa OCOM-OCEM....NOŽOM-NOŽEM....BATKOVI-BATACI...)....i ako svako selo ili dobra većina ima osnovne škole...
Proslave rođendana....proslave bilo kog tipa nazivaju..."BANKETIMA"...
Dobra većina nije takva, kako sam ja sada iznela....
Negde je zapelo.....koliko god se trudili, postoji prezir prema naprednim opcijama koje nosi zdrav duh grada, jer ne shvataju...drugu vrstu muzike, ne znaju šta je dobar film, knjige su danguba...čak se usuđuju da, one koji čitaju, nazivaju bolesnicima...pokret ruke u fazonu "FIJU-MAU"
Odužila sam previše...da skratim...moja definicija MALOGRAĐANINA ILI MALOGRAĐANKE je
JEDNOM NOGOM NA ASFALTU; DRUGU NOGU NE MOGU DA IZBAVE IZ BLATA ( BALEGE)...
Velika slova sam upotrebila ne u svrsi vike.....već obraćanja pažnje na tekst....

Ne mora covek da potice sa sela da bi bio malogradjanin. Imas puno ljudi koji su rodjeni, zive u gradu, a ponasaju se ko juce iz pecine da su izasli.

Back