- Poruka
- 93.262
Мислио сам прво да уденем ово у неку од многобројних тема са музиком, али ценим да је боље да кренем нову тему.
Песме са причом и по могућству преводом ако је испевана на страном језику.
'Суморна недеља' (мађарски: Szomorú vasárnap ), позната и као 'Мађарска песма о самоубиству', популарна је песма коју је написао мађарски пијаниста и композитор Rezső Seress и објављена 1933. Оригинални текст је био под називом „Vége a világnak “ (Свету је крај) а говорио о очају узрокованом ратом а који је завршио тихом молитвом о гресима људи. Песник László Jávor написао је властити текст песме под називом Суморна недеља, у којем главна личност жели починити самоубиство након смрти вољене особе. Потоњи текстови постали су популарнији, док су први у ствари били заборављени. Песму је први пут на мађарском језику снимио Pál Kalmár 1935. Gloomy Sunday је на енглеском језику први пут снимио Hal Kemp 1936., а текст је написао Sam M. Lewis, а исте године је снимио Paul Robeson , на текст Desmond Carter . Песма је постала позната у великом делу света који говори енглески језик након објављивања верзије Billie Holiday 1941. године. Левисови текстови помињали су самоубиство, а дискографска кућа описала га је као 'Мађарску песму о самоубиству'. Постоји урбана легенда која тврди да су многи људи починили самоубиство слушајући ову песму.
Тужна је недеља
Недеља је суморна,
моји сати су без сна,
најдраже сенке
са којима живим немају броја.
Мало бело цвеће
никада те пробудити неће,
не тамо где те је црна кочија
туге одвела.
Анђели ни не помишљају
да те икада врате,
Да ли би се наљутили
ако бих ја легао крај те?
Тужна је недеља.
Суморна недеља,
са сенкама сам је провео.
Моје срце и ја одлучили смо
да све то прекинемо.
Ускоро ће бити свеће
и молитве које су тужне, знам.
Нека не плачу,
нека знају да радо одлазим.
Смрт није сан,
јер у смрти грлим те
и с последњим дахом моје душе
благосиљам те.
Тужна је недеља.
Сањао сам, само сам сањао
Пробудим се и нађем те како спавађ
Дубоко у срцу, драга
Драга, надам се
да те мој сан никада није прогонио.
Срце ми говори
колико сам те желео.
Тужна је недеља.
Песме са причом и по могућству преводом ако је испевана на страном језику.
'Суморна недеља' (мађарски: Szomorú vasárnap ), позната и као 'Мађарска песма о самоубиству', популарна је песма коју је написао мађарски пијаниста и композитор Rezső Seress и објављена 1933. Оригинални текст је био под називом „Vége a világnak “ (Свету је крај) а говорио о очају узрокованом ратом а који је завршио тихом молитвом о гресима људи. Песник László Jávor написао је властити текст песме под називом Суморна недеља, у којем главна личност жели починити самоубиство након смрти вољене особе. Потоњи текстови постали су популарнији, док су први у ствари били заборављени. Песму је први пут на мађарском језику снимио Pál Kalmár 1935. Gloomy Sunday је на енглеском језику први пут снимио Hal Kemp 1936., а текст је написао Sam M. Lewis, а исте године је снимио Paul Robeson , на текст Desmond Carter . Песма је постала позната у великом делу света који говори енглески језик након објављивања верзије Billie Holiday 1941. године. Левисови текстови помињали су самоубиство, а дискографска кућа описала га је као 'Мађарску песму о самоубиству'. Постоји урбана легенда која тврди да су многи људи починили самоубиство слушајући ову песму.
Тужна је недеља
Недеља је суморна,
моји сати су без сна,
најдраже сенке
са којима живим немају броја.
Мало бело цвеће
никада те пробудити неће,
не тамо где те је црна кочија
туге одвела.
Анђели ни не помишљају
да те икада врате,
Да ли би се наљутили