Malo razmišljanje o muzici

Muzika!Hm! Šta mi danas slušamo? Ono šta želimo ili šta nam serviraju? Današnja muzička scena je bukvalno zatrovana nazovi zabavom pojedinaca koji od našeg naroda, čije razmišljanje zaostaje, recimo, bar deset godina, prave fantastičnu „zabavu“ za iste te ljude. Pri tome sve se emituje u udarnim terminima na radijskim i televizijskim programima.

Prestanku evolucije naših mozgova zbog načina življenja i teške finansijske situacije kao uzrok treba dodati, između ostalog, i nekvalitetne medije koji nam ne ostavljaju pravo izbora kada je reč o muzici. Uzmimo za primer sada ’’popularnu’’ turbo-folk-etno-dens muziku. Etno,čiji etno, možda turski ili grčki? I tu se dolazi do saznanja da mi retko znamo da snimimo kvalitetnu muzičku numeru. Prva obrada je nastala posle nastanka prve muzičke numere. Mnogi naši bendovi su evoulirali i dostigli uspeh prepevavanjem Ramonsa i Animalsa. Da li ste ih čuli možda u originalu, pretpostavljam ružno zvuče. Zvuče isto, samo engleski.

Jednom prilikom sam bio kod prijatelja koji ima studio i snima lokalne garaž bendove i zatekao sam ga kako gleda jednu od momentalno aktuelnih emisija na televiziji. Upitao sam ga šta mu je i u čemu mu je zanimljivost te emisije. Odgovorio je: ’’pogledaj kako ima dobre noge i grudi!’’. Znači tako, pesme su počele da dobijaju delove ljudskog tela. Kuda to vodi? Ej, pa i ja sam u tom biznisu, oću i ja pesmu sa nogama i divnim grudima, pa da i mene voli narod.

Ali nije muzika najcrnja, najcrnji su tekstovi ovog novoukradenog zvuka. Tekstovi kao „ostavila me na semaforu, ti se ljubi dok vas ja gledam, otišla je s drugim, pomešaj mi pića… „ Da li neko primećuje da ova muzika ozbiljno deluje na ponašanje i psihologiju današnje omladine? Da ne pričamo o načinu odevanja?

Kažu vlada bela kuga, naravno da vlada! Devojku možeš nahvatati samo sa dobrim džepom i besnim kolima ispred lokala. Koliko ljudi ima sve to? I tako opstaje produkt nazvan ’’sponzoruša’’. Neko bi rekao da su one pametne devojke zato što iskorišćavaju muškarce da dobiju ono što nemaju. Moje mišljenje je potpuno drugačije.

Šta će biti kada nestane takvih bogatih momaka? Onda ćemo povući liniju između i postaviti ultimatum. Za prelazak granice moliću jedan Roleks, BMW i nekoliko svežnjeva para, naravno u stranoj valuti. A roditelji? Većina truje istom muzikom svoju decu ne dajući im vremena da sami odluče šta im se sviđa.

Amadeus, Bah, Madona, M. Džekson, R. Voters, B. Dikinson, M. Dejvis, N. Simon i još mnogo muzičara se upisalo u istoriju muzike i kulture. Ovi naši mogu da se upišu samo u knjigu gostiju u nekom skupom hotelu koji ste im vi omogućili. Izbledeće i nestati kao i mastilo na papiru, baš kao i njihova muzika.

Back