Malo o taktici naseg tima

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.727
Mnogo se govori o sastavu tima a nista o taktici i strategiji. A ja mislim da je strategija kljucna jer ako se ne napravi dobra strategija nacisto ce mo propasti. O cemu se radi? Pa kao prvo jeste da mi imamo najboljeg igraca na prvenstvu a to je Jokic. Medjutim ono sta je problematicno sto se tice Jokica je to sto on nije jak igracki kao individua u smislu da ga stavite u bilo kom timu on ce uvek postizati 40 poena kao recimo Majkl Dzordan ili onaj slovenac Luka Doncic, ili Shaquille O'Neal, itd. On je ipak timski igrac i ako se dobro ne ukomponuje sa timom on ce pokazati cak i ispod prosecnu igru.

Dakle po meni poenta je na Djordjevica da on lepo sagleda igru kako je u Denveru njihov trener ukomponovao igru da bi Jokic pokazao to sta je pokazao. Djordjevic mora da sa nasim igracima ukomponuje strateski tim tako da se Jokic oseca kao da igra za Denver. Citava igra tima i sve u timu mora da se zasniva na Jokica i svi igraci moraju da se presaltaju i da se prilagode Jokicu. Ukoliko Djordjevic to ne uradi mi necemo nista napraviti na prvenstvu to potpisujem.

Ali obzirom da je najslabija karika reprezentacije upravo Djordjevic mislim da on nije kalibar kao Majk Malon i da on nije u stanju da odradi. Po meni najbolji trener ikad je upravo majk Malon. Tako da licno mislim da mi necemo ni do cetvrtfinale da doguramo a kamoli do finala.

A da kojim slucajem Djordjevic uspe da prevazidje samoga sebe i ukonponuje tim kao sto je Denver Nagetsi onda mi pobedjujemo i amerikance jer imamo za razliku od predjasnjih utakmica sa njima sad i jaku klupu. Na primer ranije smo se mi nosili lepo prvu cetvrtinu ali smo imali kratku klupu i onda smo pucali od druge cetvrtine protiv amera. naravno pogotovu sto imamo slabog selektora.

A realno gledano u Denver Nagetsima saigraci Jokicevi nisu bas neka klasa i nisu nista jaci igraci od ovih nasih u reprezentaciji. Dakle kljuc Denver Nagetsa je njihov trener Majk Malon koji je od prosecnih igraca tipa Jokic i ostali uspeo da napravi ekstremno jak tim a od prosecnog igraca Jokica cak i za evroligu napravio je ultra jakog NBA igraca. Ali ne u smislu da je Jokic jak individualno vec je jak jer se nalazi u tom timu koji vodi Malon. Jer sad da stavite Jokica u neki drugi NBA tim ja vam kazem da on ne bi postizao ni 8 poena na utakmici.

Poslednja izmena:
Igrac koji pokazuje vestine na ovom nivou, nije neko ko "bi postizao manje od 8 poena po utakmici".
I sta vidis tu? Vidis timski duh. Pogledaj Dzordanov snimak i videces samo njegove individualne bravure a Jokic je timski igrac i njegove bravure su timske. Upravo to ti i kazem. I jel vidis ti ko vodi loptu najvise ? JOKIC!!! A prema tome Ako Teodosic bude u timu znajte da su ti minuti izgubljeni za ekipu za Jokica i da jokic nije onda kljucan i da Djordjevic nije napravio strategiju koja se zasniva na Jokica kao kljucnog igraca.

I na svim tim slajdovima vidis da njegovi saigraci mogu da budu i prosecni igraci jer sve sta rade je da spuste loptu u kos a Jokic je kreator ekipe a te kombinacije je osmisljavao njihov trener, znaci trener je mozak ekipe. Dakler kljuc Denvera je Melon i Jokic. Melon osmisljava timske akcije a Jokic ih sprovodi a saigraci su samo prosti egzekutori. Dobro ja sam to maksimalno pojednostavio nije bas sve tako ali kad se sve rasclani nije daleko od istine.

I sta vidis tu? Vidis timski duh. Pogledaj Dzordanov snimak i videces samo njegove individualne bravure a Jokic je timski igrac i njegove bravure su timske. Upravo to ti i kazem. I jel vidis ti ko vodi loptu najvise ? JOKIC!!! A prema tome Ako Teodosic bude u timu znajte da su ti minuti izgubljeni za ekipu za Jokica i da jokic nije onda kljucan i da Djordjevic nije napravio strategiju koja se zasniva na Jokica kao kljucnog igraca.

I na svim tim slajdovima vidis da njegovi saigraci mogu da budu i prosecni igraci jer sve sta rade je da spuste loptu u kos a Jokic je kreator ekipe a te kombinacije je osmisljavao njihov trener, znaci trener je mozak ekipe. Dakler kljuc Denvera je Melon i Jokic. Melon osmisljava timske akcije a Jokic ih sprovodi a saigraci su samo prosti egzekutori. Dobro ja sam to maksimalno pojednostavio nije bas sve tako ali kad se sve rasclani nije daleko od istine.
Timski duh da, ali Nikola ima vestine dodavanja lopte, preglednost igre, osecaj za poziciju i kretanje saigraca, na nivou elitnog plejmejkera.
Po tebi, znaci dovoljno je da ubacis bilo koga na Nikolinu poziciju, i on ce raditi sve to isto....samo zato sto tim ima dobar timski duh, i sto je trener nacrtao dobar plan?
Opet kazem, slazem se da je trener vrlo bitan, kao i svi saigraci.
Ali nije bas bez razloga sto NBA analiticari stavljaju Nikolu u top 10 igraca trenutno.
Neki ga zovu i najboljim dodavacem u ligi, a cak i najboljim dodavacem u istoriji medju "teskasima".
Takodje, Nikola pogadja trojke 35% za karijeru. To nije mala stvar za igraca njegove velicine.

A naravno, apsolutno se slazem da Teodosic treba da bude druga, pa cak i treca opcija za plejmejkera u reprezentaciji.Naravno, Nikola na prvom mestu.

Inace, mislim da imamo premalo defenzivaca u ekipi.
Teodosic, Bogdanovic, Guduric, Milosavljevic, Bjelica i Jokic su pre svega ofanzivni igraci.
Lucic i Jovic su vec pravi defanzivci, ali koga jos tu imamo?
Ne znam kakav je Milutinov uopste igrac, slabo sam ga pratio.
Da nam je tu Kalinic, bili bi idealno popunjeni...

Timski duh da, ali Nikola ima vestine dodavanja lopte, preglednost igre, osecaj za poziciju i kretanje saigraca, na nivou elitnog plejmejkera.
Po tebi, znaci dovoljno je da ubacis bilo koga na Nikolinu poziciju, i on ce raditi sve to isto....samo zato sto tim ima dobar timski duh, i sto je trener nacrtao dobar plan?
Opet kazem, slazem se da je trener vrlo bitan, kao i svi saigraci.
Ali nije bas bez razloga sto NBA analiticari stavljaju Nikolu u top 10 igraca trenutno.
Neki ga zovu i najboljim dodavacem u ligi, a cak i najboljim dodavacem u istoriji medju "teskasima".
Takodje, Nikola pogadja trojke 35% za karijeru. To nije mala stvar za igraca njegove velicine.

A naravno, apsolutno se slazem da Teodosic treba da bude druga, pa cak i treca opcija za plejmejkera u reprezentaciji.Naravno, Nikola na prvom mestu.
Sve sta si napisao je tacno Malon je u Jokica otkrio taj neklesani kamen i isklesao ga u jednog od najboljih NBA igraca. Ali opet ti ponavljam on je to sto jeste jel je deo te ekipe. Da ga sad stavis u neki drugi NBA tim koji je iskljucivo individualan Jokic ne bi imao tu statistiku ni izbliza. Ok ne kazem on je dosta napredovao i u pogledu solo akcija i u pogledu trojki to stoji ali sigurno ne bi imao tu statisiku to potpisujem.

A sto se tice NBA statistike, statistika ne analizira strategiju i taktiku vec samo suvoparne brojke a esencija je tim i timski duh a za timski duh treba prvenstveno ultra trener. Svaki trener moze da vodi ekipu sa jakim individualnim igracima ali malobrojni su oni pravi treneri koji mogu da stvore timsku ekipu.

Inace, mislim da imamo premalo defenzivaca u ekipi.
Teodosic, Bogdanovic, Guduric, Milosavljevic, Bjelica i Jokic su pre svega ofanzivni igraci.
Lucic i Jovic su vec pravi defanzivci, ali koga jos tu imamo?
Ne znam kakav je Milutinov uopste igrac, slabo sam ga pratio.
Da nam je tu Kalinic, bili bi idealno popunjeni...
Jaooo kad cujem Teodosic najezim se. Kako ne shvatate ljudi on je igrac ok ali za prosecne ekipe ili tako za neke osrednje pa i jace Evropske. Zato i nije uspeo u NBA. Ali mi sad tezimo da pobedimo Amere a za to Teodosic je samo sraf koji skripi. O cemu se radi. Kao prvo Teodosic je promasio poziciju. On nije talentovan za plejmejkera. Ok ne kazem ima on i tu znanja ali kazem za osrednje domete a on je mogo da bude daleko korisniji igrac u svakom timu u kome je igrao da nije igrao na tu poziciju. Vrlo je velika steta sto je na toj poziciji. On ima dobru ruku za trojke i to je morao da usavrsava a da batali plejmejkersku poziciju.

I ono sto me je najvise razalostilo je kad sam cuo da ce Jokic zadnji da dodje na pripreme. Pa Jokic je trebao prvi da dodje na pripreme i da Djordjevic sa njim zajedno u dogovoru napravi strategiju. Malte ne jokic je trebao da bude rame uz rame kao trener sa djordjevicem kako bi mu preneo svo znanje i iskustvo koje je video u radu Majkla malona i da naprave tim kao sto je Denver. I po meni za takav tim kao sto je Denver kalinic je mnogo bolje da je u timu nego Teodosic. A obzirom da je teodosic u timu nema nista od pravljenja ekipe kao sto je Denver.

Jaooo kad cujem Teodosic najezim se. Kako ne shvatate ljudi on je igrac ok ali za prosecne ekipe ili tako za neke osrednje pa i jace Evropske. Zato i nije uspeo u NBA. Ali mi sad tezimo da pobedimo Amere a za to Teodosic je samo sraf koji skripi. O cemu se radi. Kao prvo Teodosic je promasio poziciju. On nije talentovan za plejmejkera. Ok ne kazem ima on i tu znanja ali kazem za osrednje domete a on je mogo da bude daleko korisniji igrac u svakom timu u kome je igrao da nije igrao na tu poziciju. Vrlo je velika steta sto je na toj poziciji. On ima dobru ruku za trojke i to je morao da usavrsava a da batali plejmejkersku poziciju.
Razumem da je Teodosic sad u losoj formi, da nije igrao takmicarsku utakmicu vec duze vreme.
Razumem da ima 32 godine.
Razumem da ima problem sa licnom disciplinom, i da verovatno ima neki problem sa alkoholom, cigaretama, itd.

Ali da kazes kako "Teodosic nije talentovan za plejmejkera", je prosto uvreda za kosarku.
Igrac koga zovu "evropski madjiionicar" nije dobar plejmejker?
On je pre svega vodja nase reprezentacije. Mozda je "sraf koji skripi", ali je zato "sraf koji drzi ceo tim".
Srbija je se vratila u vrh svetske kosarke, ISKLJUCIVO zahvaljujuci Teodosicu.
Ne zbog Djordjevica, ili bilo kog igraca.
Njegovo kapitensko ponasanje na terenu i van njega je ono sto je napravilo od reprezentacije osrednjeg kvaliteta, tim koji je uzeo srebro 2014-te godine na SP-u.
Da, zapamtio sam njegove trojke, pogotovu onu preko Garbahose.
Ali sam zato i zapamtio i njegove bravure protiv Amerikanaca, Spanaca, Francuza, gde su njegove lopte dolazile do saigraca skoro pa kroz usi protivnickih igraca.

Po meni, medju 10 najboliih srpskih kosarkasa svih vremena.
I ne,mozes da me ubedis u drugacije.

Verovali ili ne ako Djordjevic hoce da napravi uspeh kao Denver sa Jokicem mora da izbaci Teodosica. Teodosic se ne uklapa u taj stil jer Jokic mora da bude glavni stozer i dirigentska palica u timu jer je on to bio u Denveru. Zato ako vidite da je u prvoj petorci Teodosic znajte da nam se tesko pise.
Možda se ne uklapa.
ali on je igrač koji sam može da reši utakmicu.
Uz Jokića i ostale prvo mesto je ostvarivo

Vidite o cemu se radi. Ne kazem ja da je Teodosic los igrac ali treba da se gleda domet. Jednostavno ako se zeli pobediti amerika sa Teodosicem je to nemoguce. Zasto? Zato sto je on u odbrani nula ali bukvalno nula. On je dobar suter kad mu ide a veci deo vremena na parketu mu ne ide jer ne trenira. A sto se tice plejmejkerske pozicije ima kvalitet ali taj kvalitet nije vrhunski a za amere nam trebaju vrhunski igraci sa vrhunskom kondicijom i vrhunski ukomponovani u tim kao celina. E sad da je Teodosic vredan bar 10% koliko na primer Bogadnovic on bi bio neverovatan suter i donosio bi ekipi minimum po 20, 30 koseva svake utakmice. Ali on je velika lenstina koji nikad ne trenira a sad i ne treba posto je svoje odpevao obzirom koliko ima godina.

A sto se tice trenera recimo uporedjivati Svetislava Pesica sa Djordjevicem je kao da uporedjujete naivnog talentovanog slikara samouka sa nekim akademskim svetski priznatim slikarskim umetnikom. Nama sada treba neko kao sto je Svetislav Pesic da ukonponuje ovaj tim do perfekcije jer samo tako moze da se pobedi Amerika a on je jedan od par trenera kojima je to poslo za rukom. A danas imamo i bolji tim i igrace nego sto smo imali tad kad smo pobedili amere. Razlika je samo u treneru, tad smo imali vrhunskog a sad imamo amatera naivka. Pa evo pogledajte kad smo igrali na olimpijadi sa amerima. Djordjevic je primenio potpuno istu taktiku protiv amerikanaca kao kad smo igrali protiv Hrvata i Australijanaca. Covek je totalni aucajder i on uopste ne pravi planove u odnosu na protivnika jer da je pravio Teodosic bi vecinu vremena provodio na klupi protiv Amera.

Ja mislim da će Jokić i Teo sasvim lepo funkcionisati zajedno. Slično Teu igra Mari u Denveru i Jokić je sa njim izgradio vrlo dobru hemiju.
Samo što je Teo lucidniji dodavač, što je samo plus u timskoj igri koju očekujemo od reprezentacije.

Što se tiče odbrane, svi igrači u NBA su popravili svoju odbranu, čak i Teo, a tu su Jović, Milutinov i Lučić koji su se već u Evropi dokazali kao dobri odbranbeni igrači.
Ja ne sumnjam da će Đorđević znati kako da upakuje sav talenat koji ova ekipa ima u timski duh koji će nam doneti jednu od medalja.
Baš sam juče ponovo odgledao na yt 1/2 finale OI sa Australijom, koju smo razbili baš dobrom odbranom i timskim duhom koji vlada u ekipi.

Back