Malo drugacija teretana

mrpraktic

Početnik
Poruka
23
Zivim u Beogradu i dosad sam posetio par teretana i jos dosta njih sam razgledao na google-u i nekako ne mogu da ne primetim da se skoro sve svode na isto: relativno mali, niski prostori prenatrpani sa fency spravama i nesto tegova. Da li negde postoji teretana sa velikom visinom, velikom povrsinom, gde pored fancy sprava i tegova ima i konopac za penjanje, dzak za boks, vestacka stena, gimnasticarske karike i vratilo i tome slicno?
Mozda nesto poput ovoga:
http://www.strengthcamp.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/0111121336-1024x768.jpg
http://www.sportsscience.co/wp-content/uploads/2013/03/rope-climbing-gym.jpg

Za nesto poput vestacke stene (malo bolje) ti treba dosta veliki prostor... a glavni razlog zasto velika vecina teretana nema to sto trazis je zato sto te fensi sprave treniraju misice koje bi ti trenirao sa npr. penjanjem na konopac.
Uvek mozes upisati gimnastiku sa strane pa vezbati na spravama ...

На првој слици је то теретана Елиота Халса - палац горе ако си и ти његов обожаватељ. ;)

То је уствари права теретана, све оно остало је само фитнес центар. Разлог зашто се таква теретана скоро па нигде не може наћи, је сасвим друге природе и има везе са осигурањем и сигурношћу муштерија. Ако си власник једне теретане, имаш конопац за пењање и неки клинац се мало мангупирати на највишој тачки, падне доле и поломи врат, онда ћеш имати озбиљних проблема и са законом и са осигурањем. Због тога многе теретане и имају претежно гомилу неких непотребних скаламерија и не тако пуно тегова и додатне опреме. Те справе су једноставно сигурне и за највеће идиоте - ко нпр. успе да се сј*бе на машини за абдукторе, тај мора да је врхунски дебил. Примера ради, али то је разлог зашто теретане углавном тако изгледају, како изгледају.

Једино решење ако баш хоћеш у правој теретани да тренираш је, да ако у кући станујеш, сам нешто мало у гаражи/дворишту од опреме скупиш. У другом случају је ствар већ мало тежа, осим ако још некога познајеш, ко се такође бави спортом као и ти, али ко има просторно услова за такву мини-теретану - онда можете по пола да уложите и чак заједно тренирате.

Hvala Blagoje, zaista dobar odgovor. Uopste mi nije palo na pamet to oko osiguranja i povreda a potpuno je logicno :D Nisam bas obozavatelj, ali cenim ga i volim s vremena na vreme da pogledam neki njegov video. Ima dosta korisnih stvari na njegovom youtube kanalu.

Moj drug ima teretanicu i osim trake i bicikle sve ostalo je cisto "staromodno" gvozdje. Nije nisko kao sto ti spominjes(ima bar 3m) i solidne je kvadrature(ceo sprat u kuci) Ove teretane na slikama koje si linkovao po velicini lice na filskuturnu salu koje mi imamo samo u skolama.

Poslednja izmena:

Back