Malo bez veze pitanje ali da pitam zene, odricanje od imovine u korist brata?

Poruka
19.456
da li je to normalno u ovo doba? da razjasnim odnmah, ja nemam sa tim problem niti me zanima.
znaci da li bi ste se odrekle u korist brata imovine kao nasledstva u 21 veku i zasto bi se odrekle? da li u srbiji (a ako ima i hravatica i ostalih balkanki) da li se odricu nasledstva i zasto. i u kojim slucajevima.

znam slucajno zenu koja ima troje dece, muz radi u kladionici..ona bey posla. brat ima autoperionicu, menjacnicu na istoj i ona se nakon smrti majke (otac umro pre 12 godina) odrekla stana od 80 kvadrata na banjici, vikendiceu cortanovcima, garsonjere u novom sadu...

Ja ne vidim svrhu. a vi?

da li je to normalno u ovo doba? da razjasnim odnmah, ja nemam sa tim problem niti me zanima.
znaci da li bi ste se odrekle u korist brata imovine kao nasledstva u 21 veku i zasto bi se odrekle? da li u srbiji (a ako ima i hravatica i ostalih balkanki) da li se odricu nasledstva i zasto. i u kojim slucajevima.

znam slucajno zenu koja ima troje dece, muz radi u kladionici..ona bey posla. brat ima autoperionicu, menjacnicu na istoj i ona se nakon smrti majke (otac umro pre 12 godina) odrekla stana od 80 kvadrata na banjici, vikendiceu cortanovcima, garsonjere u novom sadu...

Ja ne vidim svrhu. a vi?

Svrha? Ista je kao i u prethodnim vekovima.

bila je tema,pisali smo nasiroko i nadugacko
meni je ok da se odrekne onaj ko ima puno u korist onog koji nema uopste.ili onaj koji je otisao od kuce,skucio se negde drugde u korist onog koji je ostao u kuci i brinuo se o starim roditeljima.ako zeli,nista na silu

- - - - - - - - - -

moji i mama i tata su se odrekli svoje imovine u korist svojih sestara.niko ih nije ni pitao,sami su to odlucili.i nikad to ne pominju.dati,a onda svaki cas to u prici potezati,bolje da nisi ni dao

Samo ona zna koji su njeni razlozi.

I ja sam se odrekla dela moje imovine u korist najstarije sestre, ma šta ko mislio o tome.

Ne radi se o tome da se baš nikada ne treba odreći svoga dela, nego da još uvek negde postoji pojava da je to sestrina obaveza prema bratu, bez obzira na okolnosti i potrebe.

Ja ne vidim svrhu. a vi?

Ona je glupa ko točak. A tamo gde traže žene svoje prava gledaju da iščupaju i srce ako mogu kako bi troškarile oteto na miru. U zemlji u kojoj su puna usta ženskh prava ispada da žene nemaju prava jer ih se odriču. Žene su nam strašno zaostale, a rezultati se već odavno pokazuju kroz natalitet.

Ja ne vidim svrhu. a vi?

pa ona nije normalna
ne znam šta drugo da kažem

- - - - - - - - - -

u redu ie da se odrekneš ako si obezbeđen
ali ovako...ludost

Naravno da svaka zena po pravu nasledja,moze po svojoj sopstvenoj volji,da se odrekne svog dela nasledja,u korist svoga brata,sestre,ili nekog drugog clana svoje
najblize rodbine. Navedeni primer zene ,koja se odrekla nasledja u korist svoga brata,veoma je lep primer,pogotovu danas,kada ta lepota davanja,odgrnuta u neki taman
ugao ljudskih dusa
.!!!:ok::heart:

Brat nema dušu? Ili je ima samo za primanje, a ne i za davanje?

Огромна је разлика када је неко уз родитеље сваки дан, када брине о оброцима, лековима, лекарским прегледима, када је ту и да поделе лепе тренутке али и да истрпи зловољу,... И када неко живи свој живот, пита за здравље, понекад нешто купи/ донесе, дође једном недељно или за празнике. Они који су ту стално би требали и добити више. Само, обично се више поштују они који су даље, мање има простора за сукобе. А са ким си ближи, са њим се више и сукобљаваш.
Оно што ти ипак, када се све то сабере и одузме, припада није поштено препустити ако имаш децу. Некако, то више није само твоје, него твоје деце, унучића... Тако то гледам. Под условом да су односи здрави и нормални.

Ja ne vidim svrhu. a vi?

Ne bih
Odricem se imovine ako ne zelim ni kontakt sa rodbinom oko te imovine, sto sam i uradila u jednom slucaju, znaci ne zanima me tvoje postojanje samim tim mi se savrseno jjebe i sto mogu da nasledim tvoj deo

Ali ovo da se odreknem.zbog nekih malogradjanskih sovinistickih pobuda ne, nisam iz te seljacke price

Nije i ne treba da se odreknu.
Roditelji treba da svojoj deci olakšaju, tako što će za života sve da rasporede na ravne delove...na svoju decu, to su im nasledinici.

Kakve seljačke priče o unučičima, sad imamo jedno, a ovaj ili ova sestra ima 17. dce pa njemu više pripada...pa ne pripada ni po zakonu ni po ljudskom.....nisu mu brat ili sestra pravili decu..ili ovaj što živi sa roditeljija, pa taj je nesposoban za samostalan život, izdržava ga uglavnom taj ocvali roditelj i njega i injegovu decu...

Nije i ne treba da se odreknu.
Roditelji treba da svojoj deci olakšaju, tako što će za života sve da rasporede na ravne delove...na svoju decu, to su im nasledinici.

Kakve seljačke priče o unučičima, sad imamo jedno, a ovaj ili ova sestra ima 17. dce pa njemu više pripada...pa ne pripada ni po zakonu ni po ljudskom.....nisu mu brat ili sestra pravili decu..ili ovaj što živi sa roditeljija, pa taj je nesposoban za samostalan život, izdržava ga uglavnom taj ocvali roditelj i njega i injegovu decu...

Jako malo ljudi to uradi za života, jer nije baš tako jednostavno. Obično se ima miljenik, neko je slatkorečiv, neko pomaže i ćuti, neko samo obećava, neko je sposobniji, neko smotan, neko je imao sreće u životu, nekoga zakačile tragedije...teško je to izvagati, zahvaliti se gde treba, uskratiti gde su tako zaslužili, ili se potruditi da se izjednače neke životne, sudbinske nepravde. A roditelj slab i star i ne može da se nosi sa tim za vreme svog života, pa probleme prepusti onima koji ostaju.

Jer nije baš uvek najpoštenije svakome ostaviti podjednako.

- - - - - - - - - -

A ima tu još jedan faktor, ni roditelji nisu sveci, nije sigurno da je njihov stav najpravedniji. Sve u svemu, malo porodica to reši na ljudski način, često se posvađaju.

- - - - - - - - - -

Još kad se uzme u obzir da se porodica proširila, da su stigle snaje i zetovi,da su se rodila deca...

Koliko vidim oko sebe, dešava se da nije pametno da roditelj sve prepiše deci za vreme svog života, jer na kraju ostane star, sam i siromašan. Sve u svemu, ne postoje pravila, svaka porodica je priča za sebe.

- - - - - - - - - -

Baš sam se raspisala, preturam po glavi slučajeve koje znam.Najmanje ima tih koji su još za života svima ostavili podjednako, i da su svi zadovoljni.

- - - - - - - - - -

Znam ženu koja je sinu i snaji bila dobra dok je kuvala, pekla kolače i čuvala decu, sada kad joj je potrebna pomoć postala im je teret, nervira ih, rado bi je prosledili drugima, jer su se odjednom setili da ima ona još jedno dete.

Back