Malinama prali ulice

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam zašto misliš da je njima teško da se organizuju i da drže cenu?

Proizvođač nema gde, a i ne može da čeka... ne može da ide od jednog do drugog i da nudi.. Vrmem mu je protivnik.. ao je ne da u hladnjaču , prvog ili drugodžg dana, malna će da skape...

Ovi to znaju...

I čekaju...

Daklem ispravi me ako gresim ,. Eto ja zivim u Banatu , al sve je to moja drzava . Moja zemlja , pa je ja poznajem i volim .

Ako se ne varam , tu pod Kopaonikom , Maline ima od Ravni , to jest od razbojne , pa na gore , sve do Krive reke , Brzeca i u Selima kao sto su radmanovo , Lipovac , Livadje , i tako dalje , a sa druge strane , svude prema aleksandrovcu i prema raskoj , Boturic , Ples , i tako dalje . Bas u tom kraju Malinu otkupljuje niz malih hladnjaca koje su ispod Brusa , a i veliki , kao sto su Vulici , Vino Zupa , I cini mi se jos neko . U salo Sljivovo je pogon firme Fud Lend .
A bas iznad Brusa postoji i neki ORGANIC region , ili vise njih , koje drzi firma Midi Organic . Gresim li ?
E sad , utakmice i te kako ima , al kako se igra , ja bas ne bi znao , jer nisam direktno na terenu .
Ispod samog Brusa ima 5 manjih hladnjaca , U kobilju ima jedna mala h;ladnjaca , koja je vlasnstvo predcednika opstine , a u Vlajkovcima ima jos jedna , malo veca . U Plesu je zaista velika hladnjaca , koja pripada Vulicima , a u samom Brusu je bivsa Kopaonicanka , a sad jedna od Hladnjaca Vino Zupe , koja ukpno ima 4 .
Pored ovoliko preradjivaca , utakmica sigurno da postoji . Nema ni govora o monopolu, a da li ima prljavstina , e pa sigurno ima . I toje normalno .
Nio treba znati , da je podkopaonicka malina ipak nizeg kvaliteta od Ariljske .
\Ako sam nesto pogresio , samo me ispravi .
svaka cast na poznavanju:ok:
Janex je izgradnjo hladnjacu u Lepencu hteo da udje u posao al puko pre nego sto je uopste i krenuo..prodao stan i jos neke stvari da bi vratio kredite a bio malo i na lecenju..Jutka vise nije predsednik opstine vec republicki posalnik ispred nove srbije a ni firma mu nesto ne radi nakon jedne epizode vracanja 4 kamiona sa malinom iz austrije cini mi se zbog toga sto se poslovodja napio pa strpao i odabir i onajs skart sve u jedno..genije..kad su gore otvorili paket imali su sta i da vide..
naravno teorijski nema govora o monopolu ali o medjusobnom dogovoru oko zajednicke cen itekako ima..pa se iako monopla zvanicno nema svodi na to ko da ga ima..a maline ima za sve da napune hladnjace
a kvalitet jeste nizi

Ne znam zašto misliš da je njima teško da se organizuju i da drže cenu?

Proizvođač nema gde, a i ne može da čeka... ne može da ide od jednog do drugog i da nudi.. Vrmem mu je protivnik.. ao je ne da u hladnjaču , prvog ili drugodžg dana, malna će da skape...

Ovi to znaju...

I čekaju...
bas tako..ako malinu ne zamrznes za 24 sata mos je bacis

stvari su proste. svaki proizvodjac maline mora da investira i u frizider za zamrzavanje svoje proizvodnje.

pa onda kad istu zamrzne moze da se cenjka . a ovako vreme mu je protivnik i nema izbora sem da uzme koliko mu se daje.

Ministarstvo će sprečiti kartelisanje pri otkupu višanja
Beta pre 1 sat

BEOGRAD, 30. juna 2009. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da će sprečiti bilo kakav oblik kartelisanja pri otkupu višanja.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Srbije Dušan Pajkić izjavio je agenciji Beta da je počela provera svih otkupnih mesta, kako bi zaštitili proizvođače maline i višnje.

Kako je kazao, kontola je počela zbog pritužbi proizvođača malina i višnja da ih otkupljivači zakidaju na kvalitetu.

"Inspekcija se nalazi u Zlatiborskom okrugu, u okolini Arilja, gde se najviše proizvode maline, i u Niškom okrugu u Opštini Merošina koja je centar proizvodnje višnja", rekao je Pajkić.

On je naveo i da će se kontrolisati i otkup žita, kako se ne bi desilo da se proizvodi ocenjuju kao manje kvalitetni i da vage na kojima se meri količina ne budu ispravne.

"Inspektori sa stručnim službama se nalaze u celoj Srbiji i u svim silosima gde se vrši otkup žita", rekao je Pajkić.

(Beta, 30.06.2009)

Ministarstvo će sprečiti kartelisanje pri otkupu višanja
Beta pre 1 sat

BEOGRAD, 30. juna 2009. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da će sprečiti bilo kakav oblik kartelisanja pri otkupu višanja.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Srbije Dušan Pajkić izjavio je agenciji Beta da je počela provera svih otkupnih mesta, kako bi zaštitili proizvođače maline i višnje.

Kako je kazao, kontola je počela zbog pritužbi proizvođača malina i višnja da ih otkupljivači zakidaju na kvalitetu.

"Inspekcija se nalazi u Zlatiborskom okrugu, u okolini Arilja, gde se najviše proizvode maline, i u Niškom okrugu u Opštini Merošina koja je centar proizvodnje višnja", rekao je Pajkić.

On je naveo i da će se kontrolisati i otkup žita, kako se ne bi desilo da se proizvodi ocenjuju kao manje kvalitetni i da vage na kojima se meri količina ne budu ispravne.

"Inspektori sa stručnim službama se nalaze u celoj Srbiji i u svim silosima gde se vrši otkup žita", rekao je Pajkić.

(Beta, 30.06.2009)

Ja mislim da je u pitanju cisto baljezgarenje i kupovanje opstenarodnih simpatija , po cenu unistenja izvozno-preradjivackog esnafa . Niko nikog ne moze da natera da nesto kupuje i da ide u gubitke . Ako hladnjacrima ne treba to voce, moze ministar samo da se mrsti i nista drugo .
E a to ce da nam se svima obije o glavu .
Malina je peckava , kako se kaze . Loseg je kvalitetqa . Nema dovoljno rolenda , to jest 1 klase , a i inace , stranci zbog prevelikih cena teze da kupe Bruh , a ne IQF
Visnja je puna vode , zbog obillnih padavina . Brix je jako nizak . A posto kisa nijae padala kad je trebalo , ngo kasnije , generalno je sitna, pa moze da se iskostici samo oko 60 % . Uz to , kopci po jako niskoj ceni kupujhu tu istu Oblavccinsku visnju u Turskojj . Da mi je samo znatii , koji genije je odluco da se sadnice iz Oblacine kod Nisa izvoze u Tursku , pre jedno 25 godina . Turcui nas sad ubijaju sa cenama .

Inace , jutros sam proveravao . Prosuto je 8 gajbica malina , za potrebe TV dnevnika i propagande , kao i sto je isecena samo jedna visnja , koja je inace stara i polu-trula , oopet za potrebe televizije .

"efekat leptira"

cena od 100 dinara po kilu maline objektivno nije mala ali je 100 dinara danas manje nego 100 dinara u isto vreme prosle godine recimo..zbog najviseg rasta cena na malo u regionu pa i sire..koji mi imamo..pa cak se i krediti koje ljudi uzimaju baziraju na rastu cena na malo..pa porast cene goriva..koje ucestvuje u svakoj proizvodji..pa i te maline valja isfrezovati..i prevoziti..pa i kad otkupljivaci koj i posteno rade podignu kredite tj obrtna sredstva od banaka dobijaju to po jako nepovoljnim uslovima..tj placaju bankarske lezilebovice.zelenase..
a banke svoje visoke kamate pravdaju visokom stopom rizika sto je ono pravdanje uzroka posledicom pa i taj viski rizik je podjednako posledica visokih kamata..

sve u sistemu je povezano..
al uvek nahebe radnik i seljak iz cijeg dzepa svi ostali neproizvodni ogranci zive..
taj jedan proizvodjac u sistemu mora da zaradi pare i platu za jednog cinovnika za jednog nastavnika jednog lekara jednog pandura..jednog vojnika jednog propalog zelenasa zvanog bankarski sluzbenik..jedno dva trgovca..sve to vuce na grbaci ..proizvodjac..i kad mu svi ti ostali uzmu svoje njemu ostanu ..dugovi

Problemi sa malinama

Ministarstvo poljoprivrede, posle kontrole otkupnih mesta i hladnjača za maline u Zlatiborskom okrugu, podnelo sedam prijava za privredni prestup. Udruženje hladnjača oštro protiv ministra poljoprivrede Saše Dragina.

Fitosanitarni i poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede podneli su sedam prijava za privredni prestup, pet prekršajnih prijava i doneli 13 rešenja o otklanjanju nedostataka prilikom kontrole 16 otkupnih mesta maline i hladnjača u Zlatiborskom okrugu.

Predstavnici Udruženja hladnjača Srbije uputili su otvoreno pismo ministru poljoprivrede Saši Draginu u kome su ocenili da izjavama o otkupu maline ministar nanosi štetu mnogim vlasnicima hladnjača i zaposlenima u tom sektoru.

Pored toga, ministar svojim izjavama šalje veoma lošu poruku potencijalnim stranim investitorima koji bi da ulože sredstva, znanje i tehnologiju u ovaj sektor naše poljoprivrede, navedeno je u pismu hladnjačara.

Hladnjačari u pismu postavljaju pitanje "zašto ministar obmanjuje javnost tvrdnjom da hladnjačari zakidaju na ceni, težini i kvalitetu", "da li je utvrđivanje cena maline u njegovoj nadležnosti" i "na osnovu čega tvrdi da je već ugovorena cena od 130 dinara za kilogram".

Hladnjačari podsećaju da je država uložila pare iz budžeta u dve hladnjače u Prilikama i Arilju i traže od ministra da obavesti javnost kakva je sudbina tih ulaganja i zašto je na jednu od njih sada stavljen katanac.

Podsetili su i da su predlagali donošenje Pravilnika koji bi uveo red otkup voća, obezbedio njegovu veću zdravstvena bezbednost i onemogućio da se hrana prerađuje u nehigijenskim uslovima.

Hladnjačari su podsetili da su zemlje u koje izvoze malinu u velikoj ekonomskoj krizi i da njihovi kupci neće da kupuju buđavu malinu i pozvali ministra da poseti hladnjače i uveri se kakav je kvalitet ovogodišnjeg roda maline koju primaju.

Cena u skladu sa prodajom

Predložili su da od ove godine ponovo počne da se primenjuje model akontne cene u vreme otkupa, a da se u zavisnosti od prodaje formira konačna cena.

"Ovaj predlog je zaživeo u većini opština Zlatiborskog i Moravskog okruga, osim u opštini Arilje, gde su hladnjače loše procenile situaciju na tržištu pa su početnu cenu sa 130 dinara smanjile na sadašnjih 100 dinara", objasnili su hladnjačari u pismu ministru.

Što se tiče Arilja, kako su naveli, njihova malina ima poseban brend, poznata je po visokom kvalitetu "koji logično prati odgovarajuća cena".

Hladnjačari su na kraju poručili ministru da ne brine za njihove odnose sa sa poljoprivrednicima, jer će se, kako navode, oni na kraju dogovoriti.

"U prodaji maline poljoprivrednici ove godine neće imati ekstra zaradu kao prošle godine, ali svakako će ostvariti dobru zaradu koja će garantovati očuvanje ove proizvodnje", ocenili su hladnjačari.

Posle jučerašnje kontrole, utvrđeno je da se na pojedinim otkupnim mestima javljaju nepravilnosti u radu koje se odnose na nepostojanje Rešenja o registraciji otkupa, neisticanje otkupne cene, roka isplate, naziva firme, stručnog lica koje radi u hladnjači.

Ministarstvo je saopštilo da se kontrola otkupnih mesta maline nastavlja kontinuirano i ove nedelje i da će sve nove informacije biti dostupne javnosti.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je ranije, da je ministarstvo poslalo inspekcije u hladnjače koje su snizile otkupnu cenu maline i poručio da će biti kažnjavani svi pokušaji zakidanja na ceni, težini i kvalitetu voća prilikom otkupa.

"Inspekcija je poslata da utvrdi da li je to pokušaj da se poljoprivrednicima obori cena ili je nešto drugo posredi", rekao je Dragin.

Ministar je istakao da inspekcija prati šta se dešava u otkupu i da će kažnjavati sve pokušaje zakidanja na ceni, težini i kvalitetu maline.

Back