Mali psi su agresivniji od velikih

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Istraživanje pokazalo: Mali psi agresivniji od velikih!
Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase pasa tipa bul terijer (pit bul, stafordski terijeri, bul terijer), dobermani i rotvajleri, ali istraživanje američkih naučnika je pokazalo da su najopasniji - mali psi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji s čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su, od 33 pasmine koje su istraživane, dokazano da je najagresivniji - jazavičar.
Prema tim navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.
Na drugom je mestu čivava, a na trećem Džek Rasel terijer.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt
Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu, navodi portal.
Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.

Da, mali psi su često pri vrhu lestvice najagresivnijih.

Definicija agresivnog pasa:

Agresija pasa se definiše kao opasno ponašanje usmereno na drugu osobu ili druge životinje. Takvo ponašanje podrazumeva lajanje, ujedanje, režanje itd. Uzrok se može kretati od teritorijalne odbrambenosti i zaštite do straha ili socijalne anksioznosti.

Na nekim listama sam video da vodi

Čivava

MTc0OTY3ODQ0MzIzNTM0Mjc2.jpg

Čivava se smatra jednom od najstarijih rasa pasa u Americi.

Rasa potiče iz meksičke države Čivava, samim tim i njeno ime. U Evropi ga je uveo čuveni istraživač Kristofer Kolumbo.

Čivave su veoma odane i posvećene svojim vlasnicima, ali su generalno psi za jednu ili dve osobe. Mogu biti posvećeni tački ljubomore i mogu da ujedu nekoga ko im se previše približio vlasniku. Veoma su temperamentni i nije poznato da su psi pogodni za decu.

Pošto ne vole strance, često laju i mogu biti dobri kao "alarm" psi.

Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase pasa tipa bul terijer (pit bul, stafordski terijeri, bul terijer), dobermani i rotvajleri, ali istraživanje američkih naučnika je pokazalo da su najopasniji - mali psi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji s čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su, od 33 pasmine koje su istraživane, dokazano da je najagresivniji - jazavičar.
Prema tim navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.
Na drugom je mestu čivava, a na trećem Džek Rasel terijer.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt
Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu, navodi portal.
Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.
Не знам, овде постоји много клонова...
Боње да се пребсцим на "serbian cafe" forum

Vidiš , ja sam baš iznenađena što su jazavičare stavili na prvo mesto .Znam dosta jaza , a nijedan nije agresivan.

Ha! Pa zamisli koliko je taj pas lud kada se on uvuče u jazbinu kod jazavca i tamo uđe u okršaj sa duplo većom životinjom i to u njenoj rupi i koji je veoma opasan i po mnogo veće životinje od tog jazavičara.

na ovoj listi što sam ja gledao jazavičar je odmah iza čivave

jazavičar

MTc0OTY3ODQ0MzIzMzM3NjY4.jpg

• jazavičar je kategorisan u grupi lovačkih pasa
  • Mogu da se kreću u veličini od 4 do 14 kilograma.
  • Može imati i kratku i dugu dlaku i biti bilo koje boje.
  • Ova mala rasa pasa potiče iz Nemačke iz 17. veka, a prvenstveno su korišćeni za lov na jazavce. Bili su na ivici istrebljenja posle Prvog svetskog rata ali su sada jedan od najpopularnijih pasa u Americi.
  • Podložan je "sindromu malog psa", što u osnovi znači da pokušava da nadoknadi svoju malu veličinu velikim stavom. To može dovesti do problema u ponašanju.
  • Ako se socijalizuju u ranom uzrastu, dobro im ide sa decom, ali nisu dobri sa previše grube igre.
  • Budite oprezni sa malim kućnim ljubimcima, kao što su miševi, pacovi, hrčci, jer jazavičari imaju jak lovački instinkt prema ovoj vrsti životinja.

na ovoj listi što sam ja gledao jazavičar je odmah iza čivave

jazavičar

Pogledajte prilog 806511
  • jazavičar je kategorisan u grupi lovačkih pasa
  • Mogu da se kreću u veličini od 4 do 14 kilograma.
  • Može imati i kratku i dugu dlaku i biti bilo koje boje.
  • Ova mala rasa pasa potiče iz Nemačke iz 17. veka, a prvenstveno su korišćeni za lov na jazavce. Bili su na ivici istrebljenja posle Prvog svetskog rata ali su sada jedan od najpopularnijih pasa u Americi.
  • Podložan je "sindromu malog psa", što u osnovi znači da pokušava da nadoknadi svoju malu veličinu velikim stavom. To može dovesti do problema u ponašanju.
  • Ako se socijalizuju u ranom uzrastu, dobro im ide sa decom, ali nisu dobri sa previše grube igre.
  • Budite oprezni sa malim kućnim ljubimcima, kao što su miševi, pacovi, hrčci, jer jazavičari imaju jak lovački instinkt prema ovoj vrsti životinja.
Moja omiljena rasa.

Ja sam ljubitelj krupnih pasa,kavkasji ovcar, cane corso, alabaj (srednjeazijski ovcar), labrador,labrador retriver...
Od malih pasa samo nemacke lovne terijere i jazavicare stavljam u posebnu grupu :heart:
Po procenama poznavalaca,civava iako je medju najmanjim,smatra se i najhrabrijim psom, ne libi se da napadne na dogu ili rotvajlera ako se oseti ugrozena.A generalno male pse smatram igrackama.

Back