Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija

Beograd -- Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.
1607199605500.png

On je istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj aviokompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije kovida 19.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je u izjavi Tanjugu da će država pomoći svojoj aviokompaniji na isti način kao što su to uradile i sve druge evropske zemlje.

"EU je rekla vrlo precizno - možete da pomognete svojoj aviokompaniji kao što pomažu ostale države u EU, ali samo za pokriće gubitaka koji su nastali usled korona virusa odnosno pandemije", naveo je Mali.

Objašnjava da država prema regulativi EU nema pravo da pomaže Er Srbiji i da to nije ni činila zbog direktiva EU o državnoj pomoći EU, ali da sada to može da uradi pod određenim uslovima.

Vlada Srbije zato donela uredbu o pomoći nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU, dodao je ministar.

"Onda se neki nađu pametni i kažu da ćemo mi da pokrijemo sve gubitke. Pa, nema gubitaka iz prethodnog perioda, već samo iz ovog perioda", naglasio je Mali.

Podseća da avioindustrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra, od čega šest milijardi za dokapitalizaciju i tri milijarde evra garancija za nove kredite, a francuska vlada sedam milijardi evra pomoći za Er Frans.

Ističe da je u Srbiji sve pod vrlo striktnom kontrolom regulatora Evopske komisije, koji nagledaju svaki vid državne pomoći, bez obzira da li je u pitanju Er Srbja ili nekad Želenzara ili neko drugo javno preduzeće.

"Tako da smo tu veoma precizni i imamo veoma dobro definisanu regulativu, identičnu onoj koja postoji u EU. Država Srbija ne radi tu ništa drugačije ili ništa više od onoga što rade i ostale evropske zemlje shodno regulativi koju imaju", ističe ministar finansija.

Podseća da je kada je počela pandemija puno značilo to što imamo svoju aviokompaniju, jer smo sa njom uspeli da vratimo naše građane koji su bili širom sveta i dopremili neophodnu medicinsku opremu i sredstva.

"Da nismo imali našu nacionalnu aviokompaniju i da smo zavisili od drugih, pitanje je da li bismo našli tu opremu, lekove i sve što je bilo neophodno", rekao je Mali Tanjugu.

Mi zato nećemo da dozvolimo da propadne naša nacionalna aviokompanija, poručio je Mali.

"Podsetiću i Fiskalni savet i naše građane, da Er Srbija od trenutka kada smo ušli u zajedničko paratnerstvo sa Etihadom, ima pozitivne rezultate i da nije gubitaš. Pozitivno poslovanje je bilo do početak ove godine", kaže ministar.

Naglasio je da je sve što se tiče Er Srbije javno i transparentno

"I odgovor na bilo kakvu kritiku je: Da, pomoći ćemo Er Srbiji. Ta kompanija, takođe, prolazi kroz proces restrukturiranja - smanjuje plate i broj zaposlenih uz otpremnine, ukida pojedine nerentabilne linije... Tako da se ne radi tu o tome da mi njima pomažemo blanko, pa sad nije važno šta i kako. Ne, oni već rade svoj deo posla kao i druge aviokompanije u svetu", naveo je Mali.

To znači, dodaje ministar, da Er Srbija prilagođava svoj način poslovanja i broj zaposlenih trenutnoj situaciji, a da je država tu da pomogne svojoj avikompaniji da preživi ovu krizu i da se nakon toga vrati na staze uspeha koje je imala do počekta pandemije.

Sada kada je aerodrom "oslobođen", moraće da zaborave monopol koji su držali i izađu na tržišnu utakmicu, i u takvim uslovima ja želim da imam nacionalnu avio-kompaniju. Zato neka im pomognu neću se buniti.

Да, боље је да помогну директно националном превознику, још ако би успели да се отарасе Етихада

Огроман број запослених су партијска војска, а у то се не дира
32 hiljadarke , to je pomoc , a za ostalo su se hvalili kako su prodali aerodrom.
Sto bi mi vise razmisljali o tim aerodromima , pocev od onih Seseljevih aviona sto je narucio od Francuza -pred rat- .
Nismo sve ni platili a drugi se vozaju nasim avionima.

32 hiljadarke , to je pomoc , a za ostalo su se hvalili kako su prodali aerodrom.
Sto bi mi vise razmisljali o tim aerodromima , pocev od onih Seseljevih aviona sto je narucio od Francuza -pred rat- .
Nismo sve ni platili a drugi se vozaju nasim avionima.

Аванс који је дат тада у једном врло лошем уговору, је помоћу Етихада решен на неки чудан начин.

У сваком случају захваљујући парама које су добили омогућена им је знатна експанзија прошле године.

Питај Словенце шта мисле на ту тему, након што су изгубили националног превозника
Neka Slovenci misle šta god hoće, ja mislim isto kao i kolega Sasasta. To ''nedozvoljavanje'' će prvo koštati putnike jer će plaćati skuplje karte, a onda i sve ostale građane koji će to da finansiraju iako većina od njih nikad neće ni sesti u te avione.

Neka Slovenci misle šta god hoće, ja mislim isto kao i kolega Sasasta. To ''nedozvoljavanje'' će prvo koštati putnike jer će plaćati skuplje karte, a onda i sve ostale građane koji će to da finansiraju iako većina od njih nikad neće ni sesti u te avione.

Словенци не само ако желе да лете јефтиније, већ ако желе да уопште лете морају да потегну пут Венеције, Трста или Загреба или ако јуре баш јефтине карте преко нискотарифних превозника онда јуре у Тревизо, Грац или Клагенфурт.

Аеродром су продали Немцима, а од како им је банкротирала Адрија, нико од нискотарифних се није убијао да почне са летовима из Љубљане, јер зашто би то радили када су увелико пустили корење на другим аеродромима у ближем окружењу и отварање Љубљане им не би био толико исплатив посао.

Са банкротством Адрије једино су појачали летове компаније из Луфтханзине групе, али само колико да преузму путнике за даље конекције преко Франкфурта или Цириха. Таквим путницима нису продавали јефтиније карте, јер зашто би то радили. Промет на аеродрому у Љубљани је драстично пао.

Са корона кризом, скоро сви су обуставили саобраћај, тако да данас Љубљана има један до два лета дневно, а број путника је симболичан. Власник аеродрома у Љубљани (немачки Фрапорт) је вршио притисак на словеначку владу да им у таквим околностима дају субвенције што је словеначка влада на крају и урадила, а онда је стигао притисак и да се субвенционишу и авиокомпаније које лете за Љубљану, од које су се највише вајдиле компаније из Луфтханза групе, значи опет Немци. И шта имамо на крају? Словенци не лете јефтиније (штавише много скупље него пре), али зато кроз порезе субвенционишу немачке компаније.

ne vidim benefite imati nacionalnog avio prevoznika

putnicima bi verovatno bilo povoljnije da ima nekoliko low-cost avio prevoznika

a drzava da ima aerodrom i avion , dva.

Kako ne vidiš? Da nismo imali nacionalnu kompaniju plaćao bi svaki cargo let i svaki evakuacijski let po komercijalnim cenama u terminima kada tom plaćenom prevozniku odgovara a ne tebi. Na kraju bi izašlo daleko skuplje nego ova subvencija. Sada kada krenu normalni komercijalni letovi niko neće žuriti sa obnavljanjem linija pa će na nacionalnu kompaniju pasti dobar deo potrebnih linija inače dolaziš u problem da si na milost i nemilost komercijalnih potreba low-cost kompanija a one su jako bezdušne po tom pitanju. Onda imaš i koncesionara na aerodromu koji sada treba da ga izgradi i pravi profit. Mislim da bi odustajanjem od Air Serbia i morao žestoke penale da plaćaš.
Dodaj k tome da pored trenutnih komercijalnih moraš razmišljati i strateški u smislu povezivanje država,trgovine, i sl. malo teže ako moraš da pitaš druge da te povezuju.
Ne zaboravi da postoji i Air Serbia Cargo i da se ista priča ponavlja za teretne letove. Jako je loše doći u situaciju da ne možeš da planiraš naročito u ovakvim vremenima.
Uopšte nije pitanje benefita posedovanja nacionalne avio kompanije oni su jasni, pitanje je da li Srbija kao slaba ekonomija to može da priušti. I tu se da diskutovati šta su nam prioriteti i dometi. Samo ovakve stvari su dugoročne i ne može se razmišljati u intervalima 3-4 godine nego 10+ unapred.

Kako ne vidiš? Da nismo imali nacionalnu kompaniju plaćao bi svaki cargo let i svaki evakuacijski let po komercijalnim cenama u terminima kada tom plaćenom prevozniku odgovara a ne tebi. Na kraju bi izašlo daleko skuplje nego ova subvencija. Sada kada krenu normalni komercijalni letovi niko neće žuriti sa obnavljanjem linija pa će na nacionalnu kompaniju pasti dobar deo potrebnih linija inače dolaziš u problem da si na milost i nemilost komercijalnih potreba low-cost kompanija a one su jako bezdušne po tom pitanju. Onda imaš i koncesionara na aerodromu koji sada treba da ga izgradi i pravi profit. Mislim da bi odustajanjem od Air Serbia i morao žestoke penale da plaćaš.
Dodaj k tome da pored trenutnih komercijalnih moraš razmišljati i strateški u smislu povezivanje država,trgovine, i sl. malo teže ako moraš da pitaš druge da te povezuju.
Ne zaboravi da postoji i Air Serbia Cargo i da se ista priča ponavlja za teretne letove. Jako je loše doći u situaciju da ne možeš da planiraš naročito u ovakvim vremenima.
Uopšte nije pitanje benefita posedovanja nacionalne avio kompanije oni su jasni, pitanje je da li Srbija kao slaba ekonomija to može da priušti. I tu se da diskutovati šta su nam prioriteti i dometi. Samo ovakve stvari su dugoročne i ne može se razmišljati u intervalima 3-4 godine nego 10+ unapred.
naveo sam da drzava treba da ima avion - dva

za takve potrebe . evakuacija ili nesto drugo hitno , lekarska pomoc

posto bi aerodrom bio nas uzimali bi pare , 10 evra po putniku recimo ,

60 miliona evra ,za 500 zaposlenih 6 miliona , godisnje , plus 54 miliona

ovako smo u minusu 20 miliona https://insajder.net/sr/sajt/tema/15258/

znaci razlika je 74 mil evra , godisnje

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je zaključno sa krajem 2016. uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je zaključno sa krajem 2016. uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

То нису аргументи за тврдњу да нам не треба авио превозник, већ да таквом компанијом треба да управљају професионалци над чијим радом постоји контрола и компанијом која не служи држави за прање новца и у којој ухлебљује лојални партијски кадар

То нису аргументи за тврдњу да нам не треба авио превозник, већ да таквом компанијом треба да управљају професионалци над чијим радом постоји контрола и компанијом која не служи држави за прање новца и у којој ухлебљује лојални партијски кадар
a to ce od nove godine da bude :D

nove 5021

Aerodrom će biti naš ponovo negde 2047 ili 2048, pa je potpuno van ove priče.Svaki pokušaj promene tog stanja sa naše strane nosi penale jer se takvi ugovori ne potpisuju bez klauzula koje to predviđaju. Vrlo verovatno i politički problemi idu sa tim. Dakle zaboravi. Štaviše mislim i da bi gašenje nacionalne avio kompanije nosilo dodatni problem jer bi automatski povuklo pad prometa
Sve odluke naprednjaka idiotske i one još idiotskije su napravljene i nema nazad. Dakle pitanje je šta je bolje u datoj situaciji. Nema šanse da se ide na novog strateškog partnera, mislim da velike avio kompanije neće biti u stanju za takve akvizicije narednih 15-20 godina. Dakle ostaje da se vidi šta je dugoročno bolje u smislu pokušati od Etihada otkupiti deo pa nastaviti sam, ostaviti stanje pa nastaviti sa Etihadom(ako i on opstane) ili ući u stečaj sa svim problemima koji taj potez nosi.

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/281847/koliko-srbiju-kosta-er-srbija.html

Sve u svemu, moŽe se reći da je Etihad uložio u Er Srbiju 36 miliona evra koji su mu vraćeni samo kroz kamate na kredit koji je odobrio Er Srbiji. A da se davanje Srbije približava cifri od milijardu evra!

Za tih milijardu, plus za sve što je JAT uneo, Srbija je dobila 51% vlasništva. Etihad, s obzirom da mu je 36 miliona vraćeno, nije dao ni evro, a dobio je 49% vlasništva!?

Back