Mala Pomoc potrebna od iskusnijih fotografa^^

Ok..inace planiram napraviti svoj flickr pa tamo objavljivati, ne samo one sto su za "stranice" nego sve moje fotografije, jer ih moram cuvati nekako, ovako na pc ne ide xD (vec imam oko 600 slika =8Gb..),flickr nudi 1t slobodnog prostora sto je odlicno!
Da sad sam pregledao teme, svidja mi se ova "Vanredno takmicenje - Cvece", vido sam da se tebi salju slike u pp, nego pitanje u kojoj rezoluciji da ti saljem?
Poslacu nekad kasnije dok se odlucim koju fotografiju da posaljem :)

о хо хо
хехе
flickr јесте фин сервис, али, мени никад није пио воду... Но, све већ по сопственом нахођењу...
Битно да је апарат ту у пакету с добром вољом и ведом намером...
Што се такмичења тиче, оптимум је опет ту, око 800 пиксела, мада их све поравњам пре постављања... а теме су сјајне...
Чек' још ову нову да видиш..
:)

Оквирно, до сад сам згомилао.... много слика, а то је све пробрано из серија, остављено по једна ил две, зарад уштеде простора... Пошто, кад сликам, не идем у ектреме како неки, али, после шетње се вратим са 100тинак слика, а од тога проберем 15-ак за чување, и 5-6 за умивање и показивање... у почетку сам све чувао и покушавао да организујем по мотивима, али, брзо одустао од свега,... сад, тако радим, сликам, побришем шкарт, проберем фине, а од финих, најфиније мало пицнем и онда се с њима хвалим.. хехе.. а остатак, то ставим у фолдер са датумом и евентуално неким подсетником типа, локаицја ил мотив...тако оригинале,а на крају године, све то у посебан фолдер протекле 2013 рецимо... а оне, умивене, њих на друго место стављам, исто тако, по датуму органитзовано...
Некад сам силно време и живце изгубио, а и силне дискове згорео залуд....
Неких 50ак dvd-a са у просеку по 4 gb слика... од тих 50ак дискова сад, после пар година, 20% већ не ради или једва ради... а чувани су у оптималним условима, можда једном а можда и ни једном не коришћени од кад су нарезани... а сваки је проверен копирањем после резања...
негде на мрежи... ако је бесплатно, и није неко решење и сасвим сигурно не постоји нека опција осигурања, неки помоћни сервер или шта слично...
а јурити неку сигурнију (читај, ону која кошта) варијанту, просто... нема сврхе...
Хард дискови су сад, релативно јефтини и доступни... ако си баш решен да их опсесивно чуваш, шибни на хард, хард у целофан па у витрину, акад затребају, боцнеш два каблића и к'о бомбона... мада, може да се избаци тај елемент витрине, па датај хард намењен за слике буде и у кућишту, а слике, увек доступне на јендом месту...
а како то ни физички нема везе са диском и пратицијом где је ОС, можеш да будеш сигуран да с те стране не постоји никаква опасност...А вируси... они и нису баш орјентисани ка пасивним фајловима...
Како год да окренеш, све се своди на опцију која ти је најудобнија, а ако треба да се у*ере па да рикну слике, десиће се ма како их чуваш и колико резевних копија имаш...
То је неко моје мишљење...
Просто, не бини много о томе, него се опусти и сликај..

Pa datuma kad sam postavio ovo pitanje imao sam samo 1 HDD, a danas imam 2, tako da je moj problem rjesen, 1 mi je sistemski a 2 data,slicno tako ko ti radim odem negdje(nije bitno, setnja) i slikam skoro sve sto mi zapadne za oko, gledam oko sebe pravim kompoziciju gdje god da pogledam i na kraju zavrsim kuci sa jedno stotinjak slika ili vise.Foldere sortiram datum+ nesta sto me podsjeca na taj datum/te slike, one dobre obradim u ps-u i objavim na fb.

И није неко решење гомилати...
прави одабир....
мени рецимо око 40% одпадне у првм листању... после тога, 10-ак посто мало умијем и пицнем, па оставим за показивање, а од оних 30% још10ак % одбацим уз оно, ма за кад ми треба... а оно што после тога остане... то оде на гомилу...

Back