Оквирно, до сад сам згомилао.... много слика, а то је све пробрано из серија, остављено по једна ил две, зарад уштеде простора... Пошто, кад сликам, не идем у ектреме како неки, али, после шетње се вратим са 100тинак слика, а од тога проберем 15-ак за чување, и 5-6 за умивање и показивање... у почетку сам све чувао и покушавао да организујем по мотивима, али, брзо одустао од свега,... сад, тако радим, сликам, побришем шкарт, проберем фине, а од финих, најфиније мало пицнем и онда се с њима хвалим.. хехе.. а остатак, то ставим у фолдер са датумом и евентуално неким подсетником типа, локаицја ил мотив...тако оригинале,а на крају године, све то у посебан фолдер протекле 2013 рецимо... а оне, умивене, њих на друго место стављам, исто тако, по датуму органитзовано...
Некад сам силно време и живце изгубио, а и силне дискове згорео залуд....
Неких 50ак dvd-a са у просеку по 4 gb слика... од тих 50ак дискова сад, после пар година, 20% већ не ради или једва ради... а чувани су у оптималним условима, можда једном а можда и ни једном не коришћени од кад су нарезани... а сваки је проверен копирањем после резања...
негде на мрежи... ако је бесплатно, и није неко решење и сасвим сигурно не постоји нека опција осигурања, неки помоћни сервер или шта слично...
а јурити неку сигурнију (читај, ону која кошта) варијанту, просто... нема сврхе...
Хард дискови су сад, релативно јефтини и доступни... ако си баш решен да их опсесивно чуваш, шибни на хард, хард у целофан па у витрину, акад затребају, боцнеш два каблића и к'о бомбона... мада, може да се избаци тај елемент витрине, па датај хард намењен за слике буде и у кућишту, а слике, увек доступне на јендом месту...
а како то ни физички нема везе са диском и пратицијом где је ОС, можеш да будеш сигуран да с те стране не постоји никаква опасност...А вируси... они и нису баш орјентисани ка пасивним фајловима...
Како год да окренеш, све се своди на опцију која ти је најудобнија, а ако треба да се у*ере па да рикну слике, десиће се ма како их чуваш и колико резевних копија имаш...
То је неко моје мишљење...
Просто, не бини много о томе, него се опусти и сликај..