Mala matura i katastrofa u Srbiji

O'brene, potpuno mi je jasno zbog čega teraš vodu na svoju vodenicu, a to je upravo kako kažeš vrlo degutantno. Ništa nisi postigao sa tim, kao ni ja, kao ni svi ostali koji su apelovali za neodržavanje mature ove godine zbog svih tragičnih događanja koja su se desila. Pronađeno je "genijalno" rešenje za decu sa poplavljenih područja, a to je da mogu da polažu sad u junu, a mogu i u avgustu. Kako hoće. Baš im je učinjeno. Ne znam šta je gore. Da li sada kada se još uvek nisu oporavili od svega što su preživeli, bez knjiga i svezaka, životno ugroženi ili u avgustu kada su svi već završili sa maturom, upisali škole i otišli na letovanje. Toliku dozu nerazumevanja za tuđu nesreću kao kod autističnog ministra odavno nisam videla.
Obzirom da je stvar dovedena do samog kraja, neću više pisati na ovoj temi.
Malim maturantima želim od sveg srca sreću na maturi, a meni ostaje mala gočina što čak ni u ovome kao ljudi nismo mogli da budemo složni i da držimo stranu deci.

:cao:

Lupetas nevidjeno, pa sam htela da se 'upoznamo', tj. da pokusam da razumem cemu sve ovo pisanje.

Mala matura naravno da treba da se odrzi, kao i prijemni za fakultete, kao i ispitni rokovi na fakultetima i sve ostalo.
Deci iz Obrenovca ce se naravno pomoci u svakom smislu, i cisto sumnjam da postoji ijedna srednja skola koja ce odbiti da upise djaka iz Obrenovca (i ne samo Obrenovca vec i ostalih ugrozenih podrucja) koji dostavi relevantne podatke o svojoj ugrozenosti i opravdanje za eventualno nizi broj bodova. Ne postoji ni jedan jedini racionalan razlog zasto bi deca iz cele Srbije bila 'oslobodjena' male mature, to ionako nije gradivo koje se uci u poslednje 2 nedelje pa da su sad nesto specijalno emotivno potreseni i zaboravice sve sto su ucili tokom 8 godina skolovanja.
Kada sam ja polagala prijemni za fakultet bilo je brat-bratu 40 stepeni napolju, ljudi su polivali noge vodom jer nije moglo da se stoji... i sta sad? trebali su da ukinu prijemni zbog vremenske katastrofe i sve nas lepo skoluju o trosku drzave, pa kud puklo? Zaista, ako imas vise od 15 godina tvoji stavovi su zabrinjavajuci.
Obzirom da sam licno prisustvovala dogovoru studenata sa ministrom prosvete znam da je on itekako voljan da pomogne i da itekako ima razumevanja za sve sto se desava. Nece niko od dece iz ugrozenog podrucja ostati uskracen za mesto u srednjoj skoli, budi bez brige ;)

@Eva_Morales,
nisi odgovorila šta je trebalo da znači "O'Bren-ovac"? Po svom običaju.
Pretpostavljam da nikada nisu čula za keltskog vođu Bren(usa) koji je zamalo , nekada davno, uništio Rim.Da si čitala Martina znala bi ko je Bren(don) Stark, a možda si i čula za češku zbrojovku Bren, možda i Bra(e)na itd..... Svejedno. Tebi je prva asocijacija na Bren bila Obren. Ako misliš da si me time uvredila mnogo grešiš.
"Držanje strane deci" nikako ne može biti ukidanje mature čime bi se i onako mizeran nivo znanja spustio još niže. Šta bi dogodine bio razlog za ukidanje iste ako je ove godine ne bude? Najezda komaraca, skakavaca ili propast useva maline? Uostalom sem O'Bren-ovca i još par opština nigde i nije bilo razloga za duži prekid školske godine. A za tu decu biće dodatnih mesta u srednjim školama.
Ako volimo našu decu moramo insistirati da budu što obrazovaniji. A sve dok se učenje vidi kao kazna i kuluk (a ti izgleda deliš to mišljenje) toj istoj deci biće sve gore i gore. A ministru svaka čast što nije podlegao raznim forumima roditelja i đaka, populističkim strankama po pitanju mature. Da je danas tu onaj debil sa Megatrenda Obradović mature bi odavno bila otkazana. Kao i prošle godine. Kladim se i da nisi najsigurnija šta je autizam...

Back