Максимални територијални опсег Србије

Zanimljivo. Lika je takođe htela da proglasi direktno prisajedinjenje Srbiji, ali ih je vlada države SHS ipak nagovorila da sačekaju do opšteg ujedinjenja.

Inače, Foča i još neki od onih srezova u Bosni su proglasili pristupanje Srbiji par dana posle stvaranja Jugoslavije...valjda su hteli da podvuku da u novu državu ulaze kao srpska teritorija, a ne preko Zagreba ili nekog trećeg tela.

Све од Тромеђе Лике, Босне и Далмације (Книн), па до Вуковара и Срема, Баната и Бачке као и Босне и Херцеговине (Сарајево, Мостар и Бањалука) српска народна вијећа су прогласила присаједињење СРБИЈИ.

Србија то НИЈЕ ПРИХВАТИЛА.
Чак и Војводина замало не уђе у "нову државу" преко Загреба. "Волимо Француску као што је и она нас волела" - Да не бијаше Француза и Војводина уђе преко Загреба.z:shock: Срби и политика.:zblesav:

Тај податак сам недавно и ја сазнао, и мислим да је то било у некој документарној емисији на тему југословенства, итд. То су била изгледа директна присаједињења Србији, баш као и ова Срема и Б-Б-Б. Иначе, такође се заборавља да је као Срем присаједињен цео Срем (цела жупанија), а не само овај данашњи, настао некад у мају '45. године. Наравно, Тријаноном ће и ове северне границе бити битно редиговане, али важно је све прецизно навести у тренутку о коме се говори, а то је 1918. и до Тријанона има још две године.

Jesi li ti siguran u vezi toga?

Ja sam nešto tragao za podacima o tom zasedanju u kući Žarka Miladinovića...nisam u potpunosti siguran da su došli delegati iz svakog mesta Sremske županije, pogotovu na zapadu.

Jesi li ti siguran u vezi toga?

Ja sam nešto tragao za podacima o tom zasedanju u kući Žarka Miladinovića...nisam u potpunosti siguran da su došli delegati iz svakog mesta Sremske županije, pogotovu na zapadu.

Верујем да нису били представници свих места, као да и ти који су били присутни можда нису имали најваљаније мандате, али Срем се тог 24. новембра 1918. године присаједнио Србији у границама тадашње Сремске жупаније.

Верујем да нису били представници свих места, као да и ти који су били присутни можда нису имали најваљаније мандате, али Срем се тог 24. новембра 1918. године присаједнио Србији у границама тадашње Сремске жупаније.

Misliš, to piše u njihovoj odluci, konkretno?

Misliš, to piše u njihovoj odluci, konkretno?

Ако је реч о збору одржаном у Руми, одлуке су биле следеће:

• Данашњи збор изасланика Народних Већа из Срема тражи да се оствари јединствена и демократски уређена држава СХС под династијом Карађорђевића и очекује и од Народног Већа у Загребу да се што пре оствари јединствена заједничка влада са седиштем у Београду.
  • За случај племенског или политичког цепања, изјављују заступници Народних Већа у Срему, као изасланици народа, да се одлучују за непосредно присаједињење Срема Краљевини Србији.
  • За тај случај желимо да нас на конференцији о миру заступа Краљевска Српска Влада.

Значи, одлука о непосредном присједињењу Срема Краљевини Србији важила је у случају "племенског или политичког цепања", и Банат, Бачка, Барања и Срем су били под управом Краљевине Србије од 25. новембра до 1. децембра, када је створена Краљевина СХС.

Poslednja izmena:

Back