Maksilofacialna hirurgija

Verovatno ce nesto morati da trpi za rad neceg drugog. Dosta je to obaveza + redovne + vanredne, ali o tome prvo razmisli sam sa sobom, popricaj sa porodicom i onda odluci ono sto ti se cini najbolje (kad sagledas situaciju najbolje moguce i sto preciznije) :).

Koliko je moguce zavrsavati specijalizaciju iz maksilo facialne hirurgije, paralelno raditi u privatnoj stomatoloskoj ordinaciji i biti posvecen svojoj porodici koliko je to potrebno. Znaci ne zapostaviti porodicu radi karijere.

Па сад...за почетак, специјализацију из максиле не можеш да одрадиш ако ниси завршио медицински факултет - донет закон, има више година.

Друго, све то постићи је немогуће, а да породица не трпи.
Као специјализант хирургије, уваљивали би ти и по 10 дежурстава месечно, без обзира на то што би плаћао себи специјализацију из приватне ординације...

Па сад...за почетак, специјализацију из максиле не можеш да одрадиш ако ниси завршио медицински факултет - донет закон, има више година.

Друго, све то постићи је немогуће, а да породица не трпи.
Као специјализант хирургије, уваљивали би ти и по 10 дежурстава месечно, без обзира на то што би плаћао себи специјализацију из приватне ординације...

Moze da se upise. To je primarno stomatoloska specijalizaja i bliza je stomatolozima nego medicinarima.

Ја колико знам стоматолози не могу да је упишу.
Кад сам студирала, један момак је био додељен у моју групу да би положио разлику предмета, да би могао да упише специјализацију из максиле.
Такође и снаја мог дечка, која је стоматолог је уписала медицину, да исполаже разлику, због максиле.
Морали су да полажу све из почетка, од четврте године закључно са шестом, чак мислим да су морали и анатомију да полажу додатно.

Тако да...распитај се опет. ;)

Е па да, онда је то нека новина.
Јер знам да раније нису могли...тачније, до '95-96.. године су могли, па им је забрањено, па како ти кажеш сад опет могу.

Е па да, онда је то нека новина.
Јер знам да раније нису могли...тачније, до '95-96.. године су могли, па им је забрањено, па како ти кажеш сад опет могу.

Правилник о специјализацијама и ужим специјализацијама здравствених радника и здравствених сарадника

Члан 2
Доктори медицине могу се специјализовати у следећим гранама медицине, односно областима здравствене заштите:
1) интерна медицина
2) инфектологија
3) педијатрија
4) пнеумофтизиологија
5) неурологија
6) психијатрија
7) дечја неурологија
8) дечја психијатрија
9) општа хирургија
10) дечја хирургија
11) неурохирургија
12) анестезиологија са реаниматологијом
13) урологија
14) ортопедија
15) пластична и реконструктивна хирургија
16) максилофацијална хирургија
17) гинекологија и акушерство
18) оториноларингологија
19) офталмологија
20) дерматовенерологија
21) физикална медицина и рехабилитација
22) радиологија
23) грудна хирургија
24) нуклеарна медицина
25) патолошка анатомија
26) судска медицина
27) хигијена
28) епидемиологија
29) микробиологија са паразитологијом
30) социјална медицина
31) медицина рада
32) општа медицина
33) клиничка физиологија
34) медицина спорта
35) трансфузиологија
36) клиничка биохемија
37) клиничка фармакологија
38) имунологија
39) ургентна медицина
40) медицинска статистика и информатика

Члан 3
Доктори стоматологије могу се специјализовати из следећих грана стоматологије, односно области здравствене заштите:
1) превентивна и дечја стоматологија
2) болести зуба и ендодонција
3) пародонтологија и орална медицина
4) ортопедија вилица
5) стоматолошка протетика
6) орална хирургија
7) општа стоматологија
8) максилофацијална хирургија
9) социјална медицина

Back